Θέατρο , Μη χάσετε

Με ένα παγκόσμιο ρεκόρ και ένα αλλόκοτο πανηγύρι ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023

Σήμερα η έναρξη

Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023, που συμμετέχει δυναμικά στη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, σηκώνει αυλαία αύριο Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η τέταρτη έκδοση του φεστιβάλ, που παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX, είναι μια πολύμηνη γιορτή των παραστατικών τεχνών που ξεκινά με μια συμπαραγωγή της Στέγης Ωνάση. Πρόκειται για τη μουσική performance του Θανάση Δεληγιάννη «ΕΝΑ ΕΝΑ», ένα αλλόκοτο πανηγύρι με ρετσίνα, πλαστικές καρέκλες, ρετσίνα και ηλεκτρονική μουσική.

Λίγο προτού οι καλλιτέχνες και οι θεατές του «ΕΝΑ ΕΝΑ» πάρουν τη θέση τους στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας θα χειροκροτήσουν, στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, την ομάδα που έφερε στη Λευκωσία το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness για τους «περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο», που δεν είναι άλλοι από τους Σταύρο Κυριακίδη, Kyriakides Piano Gallery και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde παρέα με 25 μουσικούς.

NIF23 Selection_ENA_ENA_00182 Elia Kalogianni - Yorgos Kyvernitis.JPG

«ΕΝΑ ΕΝΑ», ένα φανταστικό επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών
Μετά την Αθήνα, την Ουτρέχτη, το Άμστερνταμ και την Χάγη, η μουσική performance του Θανάση Δεληγιάννη έρχεται στην Κύπρο. Μια μπάντα, μια τραγουδίστρια, ένας σερβιτόρος και μια κάμερα ασφαλείας δίνουν ζωή στον κόσμο της παράστασης, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και με το κοινό. Η μουσική που παίζουν είναι ένα αμάλγαμα των ελληνικών κλαρίνων των δεκαετιών 1970-90, αναμειγμένο με αυτοσχέδια μέρη, ηλεκτρονική μουσική και ηχογραφήσεις πεδίου.

Ο Θανάσης Δεληγιάννης δηλώνει ότι «με αφορμή μια παιδική ανάμνηση και καταλύτη το βίωμα μιας γιορτής που διακόπτεται απρόοπτα, ο χώρος και το γεγονός του πανηγυριού γίνονται το κέντρο γύρω από το οποίο πολλά ερωτήματά μου περιμένουν μία απάντηση. Ξεκινώντας από την προσωπική εμπειρία και το ηχητικό της αποτύπωμα, με προσέλκυσε το πανηγύρι της δεκαετίας του 80. Το υπαίθριο πανηγύρι και η μεταφορά του στους κλειστούς χώρους των κλαριτζίδικων στις πόλεις δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η παραδοσιακή μουσική πήρε έναν καινούργιο δρόμο. Αφομοιώνοντας σταδιακά τις δυνατότητες της ενίσχυσης που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα, συγκροτήθηκε μία νέα αισθητική, τόσο στην εκτέλεση όσο και στην πρόσληψη αυτής της μουσικής. Υβριδική στην αρχή της, αποτελεί πιστεύω μέχρι σήμερα ένα παραγνωρισμένο και παρεξηγημένο τμήμα της ζωντανής παράδοσης της λαϊκής τέχνης.

NIF23 Selection_Thanasis Deligiannis @Julian Mommert.jpg

Βιογραφικό Θανάση Δεληγιάννη
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1983 και μεγάλωσε σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας 2024. Έχει υπάρξει artist-in-residence στα πλαίσια του Onassis Air για το διάστημα 2022-2023 και για το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Gaudeamus (Ουτρέχτη) για την περίοδο 2017-2019 με την υποστήριξη του προγράμματος Nieuwe Makers του Performing Arts Fund NL. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Heiner Goebbels (Manchester International Festival 2018) και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch company 2017-18), καθώς και με μουσικά σύνολα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει διατελέσει βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή του Nieuwe Ensemble (2011-14) και καλλιτεχνικός συντονιστής του εργαστηρίου διαπολιτισμικής μουσικής Atlas Lab (2011-16), ενώ από το 2018 διδάσκει στο Conservatorium van Amsterdam. Το 2013 συνίδρυσε στην Ολλανδία την ομάδα I/O, με κύριο ενδιαφέρον τη δημιουργία διαμεσικών έργων.

Η ταυτότητα της παράστασης:
σύλληψη, σκηνοθεσία, ηχητικός σχεδιασμός, performance | Θανάσης Δεληγιάννης
σκηνογραφία & σχεδιασμός φωτισμών | Roelof Pothuis
δραματουργία | Γιάννης Μιχαλόπουλος
βοηθός σκηνοθέτη & βοηθός παραγωγής | Δανάη Μπελοσίνωφ
ενδυματολόγος | Βασιλική Σουρρή
φωνή | Νατάσα Τσακηρίδου
βιολί | George Dumitriu
πλήκτρα | Kaja Draksler
ντραμς | Onno Govaert
τεχνικός ήχου | Κώστας Χαϊκάλης
τεχνικός διευθυντής & τεχνικός φώτων | Κωνσταντίνος Μαργκάς
βοηθός τεχνικού διευθυντή | Γιάννης Κούγιας
creative coder | David Jonas
project development | Frank van der Weij

Το «ENA ENA» είναι μια δημιουργία και παραγωγή του I/O, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Gaudeamus. Με την υποστήριξη του Performing Arts Fund NL (Ολλανδία), του Norma Fonds, του Het Motorblok και του Γιώργου Ιγνατίδη.

Υποστήριξη Περιοδείας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα Εξωστρέφεια.

NIF23 Selection_Guiness World Record 016.jpg

Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness
Η κατάρριψη του ρεκόρ έγινε με επιτυχία στη Λευκωσία στις 5 Ιουλίου 2023. Η σύνθεση με την οποία καταρρίφθηκε το ρεκόρ ανήκει στον Νικόλα Κωνσταντίνου ενώ οι 25 μουσικοί που συμμετείχαν στην ομάδα είναι οι: Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντός, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικος Δρουσιώτης, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνος Ασπρής, Romy Kieslinger, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκος Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Λεώνη Χατζηθωμά, Borislav Alexandrov.

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Θεσμικός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός Χορηγός: Onassis Stegi, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο
Χάλκινος Χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο
Χορηγός Επικοινωνίας – Θέατρο, Performance: Εκδοτικός Οίκος Δίας, Τηλεόραση SIGMA
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και τα κατ/τα Stephanis

Πληροφορίες: +357 22 797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

NIF23 Selection_Guinness World Record 168.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close