Θέατρο , News

Περιπατητικό Θέατρο στον Τουρκομαχαλά της Λάρνακας

Ένας θεατρικός περίπατος με έξι στάσεις για να ακουστούν έξι ιστορίες ανθρώπων

Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η Λάρνακα 2030 παρουσιάζει το νέο έργο «Πριγκιπίσσης Ζεχρά»  του Λαρνακέα θεατρικού συγγραφέα Κώστα Μαννούρη.

Πρόκειται για έναν θεατρικό περίπατο με έξι στάσεις για να ακουστούν έξι ιστορίες ανθρώπων απλωμένες στον χώρο και τον χρόνο. Μία ομάδα ηθοποιών, μουσικών και κατοίκων προσκαλεί το κοινό να περπατήσει τους δρόμους του Τουρκομαχαλά και να συναντήσει τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους.

3 prigk.jpg

Το έργο έχει τη μορφή μιας περιπατητικής site-specific παράστασης στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα και έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι θεατές-περιπατητές καλούνται να μπουν σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης των χαρακτήρων. Καλούνται να τους καταλάβουν, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους, να δουν το φως που κρύβουν μέσα τους. Ο καθένας μας είναι φορέας ιστοριών, οι γειτονιές μας είναι κιβωτοί ιστοριών. Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» διερευνά αυτές τις ιστορίες με όχημα την κοινή μας ανθρωπινότητα, τη κοινή μας μοίρα μέσα στον χρόνο. Το έργο στον πυρήνα του προτείνει μια διαδρομή προς τον άγνωστο πλησίον, μια διαδρομή αλληλοκατανόησης και συμπόνιας.

Οι θεατές-περιπατητές θα συναντήσουν τους συντελεστές στην πλατεία Ζουχουρί -την έδρα της Λάρνακας 2030- ξεκινώντας το οδοιπορικό τους προς τον Τουρκομαχαλά, σ’ αυτό το μεταίχμιο του αστικού χώρου, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης αλλά και μακριά απ’ το κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η σκηνή της παράστασης είναι οι δρόμοι του Τουρκομαχαλά με τις ιστορίες να ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, την αναπαράσταση και τη μουσική.

4 prigk.jpg

Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Έχοντας ως κεντρική αξία την συμπεριληπτικότητα, οι δράσεις του μαχαΛάrt επιδιώκουν να φωτίσουν τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας της πόλης και να δώσουν φωνή και ορατότητα σε όλες τις κοινότητες της Λάρνακας. Με αυτόν τον τρόπο, προάγουν και υπηρετούν το μεγάλο ζητούμενο της πολιτισμικής δημοκρατίας, αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως δημόσιο αγαθό που κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Στο μαχαΛάrt, η ανθρωπογεωγραφία της Λάρνακας -οι άνθρωποι όλων των γειτονιών- λειτουργεί ως η πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάνοντας πράξη την έννοια του co-creating, όπου η τέχνη συν-δημιουργείται με τους ανθρώπους για του ανθρώπους, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στην περιφέρειά της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανα παράσταση: 60 άτομα

Συστήνεται η προκράτηση θέσεων στο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCz08UrJ6H2S8exaFy-CCTW4pGcCIy5HRh55nX5zboKaFVKw/viewform

Αφετηρία των παραστάσεων: Πλατεία Ζουχουρί

Παραστάσεις:
27 + 29 Σεπτεμβρίου - 19:00
14 + 15 Οκτωβρίου – 19:00

Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο
: Κώστας Μαννούρης
Σκηνοθεσία: Νάγια Τ. Καρακώστα
Σκηνογραφική επιμέλεια & χαρτογράφηση τοπίου / Βίντεο: Χάρις Νίκα
Σύνθεση μουσικής & μουσική: Ανδρέας Γεωργίου
Ηθοποιοί: Θεοδώρα Ανδρέου & Αντώνης Κλεάνθους
Παραγωγή: Λάρνακα 2030 & Δήμος Λάρνακας

Διευκρίνηση 1: Η παράσταση γίνεται με τα πόδια από την πλατεία Ζουχουρί μέχρι την Αχμέτ Κενάν, διασχίζοντας τους δρόμους του Τουρκομαχαλά με 6 στάσεις για να ακουστούν οι 6 ιστορίες.

Διευκρίνηση 2: Η παράσταση σε δυο της σημεία δεν είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με κινητική αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε τους πιθανούς τρόπους της συμμετοχής τους.

Στην παράσταση προβάλλεται υλικό από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ και το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες από τον Lokmakos και σπιτική ζιβανία. Παρακαλείται το κοινό να έχει μαζί του νερό και να φοράει άνετα παπούτσια.

Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

2 prigk.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close