Πάμε Ταξίδι , News

Δωρεάν η χειραποσκευή στην καμπίνα του αεροπλάνου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει το δικαίωμα όλων των επιβατών της ΕΕ να μεταφέρουν δωρεάν χειραποσκευή στο αεροπλάνο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023

H Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, αυτήν την Τετάρτη, με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυηθούν ότι οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας τους δωρεάν. Επικεφαλής του ψηφίσματος είναι ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ciudadanos, Jordi Cañas, ο οποίος έστειλε ρητό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), η οποία θεωρεί τις χειραποσκευές ως «απαραίτητο στοιχείο» του επιβάτη και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπόκειται σε επιπλέον κόστος.

Ο Jordi Cañas, διαπραγματευτής του κειμένου εξ ονόματος των Ευρωπαίων φιλελεύθερων, ανέφερε, με άλλα λόγια, ότι το ψήφισμα απηχεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αναγνωρίζεται ότι οι αποσκευές στην καμπίνα αποτελούν «απαραίτητο στοιχείο» της μεταφοράς των επιβατών. Ωστόσο, παρά την απόφαση, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες (ειδικά οι λεγόμενες low cost) εξακολουθούν να χρεώνουν για χειραποσκευές.

Το ψήφισμα συνοδεύεται από ακριβείς οδηγίες: πρέπει να αναφέρονται οι διαστάσεις και το βάρος των αποσκευών που επιτρέπονται δωρεάν στην καμπίνα, έτσι ώστε όλες οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να χρησιμοποιούν τα ίδια πρότυπα. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η εν λόγω πτυχή δεν αναφέρεται λεπτομερώς στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επομένως το ψήφισμα του Cañas προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με το κείμενο, η διαφορά στα πρότυπα μεταξύ μιας αεροπορικής εταιρείας και άλλης συνεπάγεται πρόσθετο κρυφό κόστος για τους επιβάτες, γεγονός που δυσκολεύει τον επιβάτη να επιλέξει την καλύτερη προσφορά. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστική, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πτήσεις ανταπόκρισης και την πιθανότητα ένας επιβάτης να πετάξει, την ίδια μέρα, με διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες, με διαφορετικά πρότυπα. Επιπλέον, δίνει έμφαση σε άλλα πιθανά κρυφά κόστη όπως η εκχώρηση θέσης, που δυσκολεύουν τον καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό κόστος του εισιτηρίου.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close