News , Guide

Πότε «χειμωνιάζει» στην Κύπρο;

Η «πρόβλεψη» για πρωτοβρόχια

Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023

Τις εκτιμήσεις του για τον φετινό χειμώνα έδωσε ο ερασιτέχνης Μετεωρολόγος, Τάσος Ιεροδιακόνου, στο Μεσημέρι και Κάτι.

Συγκεκριμένα, όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για τον καιρό τον χειμώνα, απάντησε ότι «αυτό το κάνω μέσα από το μηναλλάγια. Μου αρέσει είναι πολύ ωραία διαδικασία, την ακολουθώ και βγάζω προβλέψεις πέραν της επιστημονικής μεθόδου. Έχω βγάλει γενικά ότι η χρονιά μπορεί να μην έχει πολλές βροχές όμως η Λευκωσία μπορεί να κάνει πολλές βροχές, η Λεμεσός όχι. Μπορεί να κάνει πολλές Λεμεσό και όχι Λάρνακα. Λογικά οι βροχές θα αρχίσουν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και μετά, γιατί ακόμα βλέπουμε ότι δεν έχει βρέξει παντού και είναι τοπικά. Θα συνεχιστεί και ο Οκτώβρης με κάποια φαινόμενα, μπορεί να έχουμε πρωτοβρόχια, ελπίζω, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αλλά περισσότερες βροχές και κρύο θα έχουμε πιο μετά, μπορεί από Ιανουάριο και μετά».

Σε σχέση με τα σύννεφα mammatus, εξήγησε ότι «δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Κύπρο, είναι πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που έχουν άλλα ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Τα σύννεφα αυτά δείχνουν ότι σε κάποια περιοχή καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες ή ανεμοστρόβιλους. Είχαμε και στο παρελθόν, αλλά δεν είναι σύνηθες».

Σε ερώτηση εάν «τα έντονα καιρικά φαινόμενα στα ορεινά την Τρίτη οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, απάντησε ότι πρόκειται για ισχυρή καταιγίδα, δεν σημαίνει παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή. Είναι λόγω ισχυρών φαινομένων».

Σε σχέση με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την πρόγνωση, είπε ότι «είναι προγνωστικά μοντέλα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μέσα από αυτά διαβάζω διάφορους χάρτες. Θα δω χάρτη των ανέμων, αέριων μαζών γενικότερα, υγρασίας, θερμοκρασίας και βγάζω την πρόβλεψη». Εξήγησε ότι χρειάζεται εμπειρία για την πρόγνωση, δεν αρκούν μόνο οι χάρτες.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει ακριβώς με τον καιρό στο μέλλον. Λένε διάφορες μελέτες ότι θα ανεβαίνει η θερμοκρασία στον πλανήτη και θα ερημοποιηθούν κάποιες περιοχές αλλά αυτό είναι σχετικό και νωρίς να το πει κάποιος.

Επεσήμανε ότι ακούει κάποιες φορές για «αστοχίες» στις προβλέψεις, σημειώνοντας ότι «η πρόγνωση θέλει πολύ καλή μελέτη, θέλει εμπειρία και τουλάχιστον να προσπαθείς να είσαι κοντά στην πραγματικότητα.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close