Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 φεστιβάλ για ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο

Σημείωσε τοποθεσία και έφυγες!

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023

To σαββατοκύριακο έφτασε και φέρνει μαζί του 10 υπέροχα φεστιβάλ που θα δώσουν μια διαφορετική νότα στις εξόδους μας.

Αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό για να εμπλουτίσεις το σαββατοκύριακό σου, τότε δες τα πιο κάτω!

istockphoto-1297617686-612x612.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Θέρους
Πότε:
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.
Πού:
πλατεία Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλες - Αχερίτου.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου διοργανώνει το 1ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλες - Αχερίτου. Ο αυθεντικός παραδοσιακός χαρακτήρας του φεστιβάλ θα φέρει σε επαφή τη νέα γενιά με την παλαιότερη, αναβιώνοντας την παράδοση. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τον Πέτρο Ίμβριο να αναλαμβάνει τη μουσική διασκέδαση. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: παραδοσιακούς χορούς, αναπαράσταση σποράς, θέρους και αλωνίσματος. Πρόγραμμα εδώ.

Χορός της Πίττας του Μελιού
Πότε
: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Πρώην Δημοτικό Σχολείο στο Ποτάμι, 20.00.
Μια πολύ όμορφη γιορτή διοργανώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Κέντρου Νεότητας Ποταμίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας. Πρόκειται για το Ετήσιο Φεστιβάλ της «Πίττας του Μελιού», μιαν εκδήλωση στην οποία οι παραδοσιακές πίτες με το μέλι, έχουν βέβαια την τιμητική τους! Το χωριό λοιπόν της επαρχίας Λευκωσίας, το Ποτάμι, θα μας περιμένει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στις 20.00. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει απεριόριστο φαγητό, ποτό, και ζωντανή μουσική από εξαμελές ορχήστρα. Πιο συγκεκριμένα: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα «Μορφές», ελληνικοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο του χωριού, περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές και φυσικά δωρεάν πίτες με μέλι για όλους! Είσοδος: €17, €12 (παιδιά κάτω των 12 ετών), δωρεάν (παιδιά κάτω των 6 ετών). Κρατήσεις: 97603473, 99035202.

Ο Χορός της Γουρουνιάς
Πότε
: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Κέντρο Νεότητας Ορούντας, επ. Λευκωσίας, 20.00.
Η Ορούντα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, και απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας. Είναι κτισμένη σε μια τοποθεσία με κλίση στα βόρεια και σε μέσο υψόμετρο 290 μέτρα. Το χωριό βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Περιστερώνας, στην όχθη του παραπόταμου Σερράχη. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η Ορούντα ετοιμάζει μια βραδιά γεμάτη γλέντι, παρέα με τους: Κυριάκο Μάρκου, Μωησή Παπαμωυσέως και Κούλλα Ανδρέου, οι οποίοι με τη μουσική θα μας ανεβάσουν τη διάθεση. Φυσικά, από τέτοια βραδιά δε θα μπορούσε να απουσιάζει το νόστιμο φαγητό. Είσοδος: €13 (με φαγητό και 1 ποτό), €7 για παιδιά κάτω των 12 ετών. Για παιδιά κάτω των 5 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Απαιτείται προκράτηση μέχρι τις 13/9/23 στο 99760907 / 99085043.

palouzes 1.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά
Πότε: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 18.00.
Πού: πλατεία Δοράς, επ. Λεμεσού.
Το χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού το έχεις ακουστά; Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στη συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του χωριού και τη λιθόστρωτη πλατεία μεταφέρεσαι νοερά στο χθές. Εδώ λοιπόν τον Σεπτέμβριο θα απολαύσεις παλουζέ σε μία γιορτή που θα περιλαμβάνει επίσης πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

299967333_657338289179728_3424129.2e16d0ba.fill-1375x729_2w0ZNon.jpg

Access For All: Στο Παλιό Λιμάνι θα στηθεί ένα φεστιβάλ για όλους!
Πότε:
Σαββατοκύριακο 16 & 17 Σεπτεμβρίου.
Πού: Παλιό Λιμάνι, Λεμεσός.
Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό φεστιβάλ που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλους, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Ένα φεστιβάλ με σκοπό να καταπολεμήσει τις προκλήσεις που εμποδίζουν την ένταξη και να προωθήσει την ισότητα για τα άτομα με αναπηρία. Από συναρπαστικές δραστηριότητες έως παραστάσεις που θα εμπνεύσουν, υπάρχει κάτι για όλους. Στόχος και αποστολή του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και η ενημέρωση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής & των επαγγελματιών σχετικά με την ένταξη, τη συμμετοχή, την προσβασιμότητα, και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό/ περιφερειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί πρακτικά η ποιότητα ζωής τους.

Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πότε: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 16.30.
Πού: Τεμβριά, επ. Λευκωσίας
Ανάμεσα σε όλα τα χωριά που έχουν αυτόν τον μήνα την τιμητική τους διοργανώνοντας το φεστιβάλ τους, είναι και η Τεμβριά, η οποία μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Τοπικά Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 16.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, κοκτέιλ από παραδοσιακά ποτά, συνταγές από σεφ, ρέσι, απόσταξη ζιβανιάς, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παλουζέ και σουτζούκου, χαλλουμιού, θα μάθουμε πώς φτιάχνεται ένα πιθκιάβλι, το λουκάνικο, ο τραχανάς και άλλα. Στον χώρο θα υπάρχει παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους, με face painting, κουκλοθέατρο και παιχνιδότοπο. Μάλιστα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ζώα της φάρμας όπως κουνέλια, κότες και γαϊδουράκια. Σημείωσε ότι θα μας κεράσουν καφέ και μαχαλεπί! Φυσικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό και μπόλικη διασκέδαση.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Πότε:
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού:
Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού
Τον μήνα Σεπτέμβριο, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, λοιπόν, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ζιβανίας, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι.

froyta.jpg

Φεστιβάλ Φρούτων & Αλλαντικών 
Πότε: Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Δύμων, επ. Λεμεσού
Οι Δύμες είναι ξακουστές για τα φρούτα και τα αλλαντικά τους, γι’ αυτό και φέτος επιστρέφουν ξανά, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ πλούσιο σε γεύσεις του τόπου και προσφέροντας την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση στο χωριό και τη φύση. To 5ο Φεστιβάλ Δυμών «Φρούτων και Αλλαντικών» θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Κοινοτικό Πάρκο Δύμων και σ’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Στο φεστιβάλ θα βρείτε ολόφρεσκα φρούτα, όπως μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια, βερίκοκα, σταφύλια και δαμάσκηνα. Εκτός από φρούτα, οι ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν και τα καπνιστά αλλαντικά τους. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει κυπριακούς χορούς παιδική χαρά και τραγούδια. Δες εδώτο πρόγραμμα.

paloyzes.jpg

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Πότε
: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού: Βουνί, επ. Λεμεσού, 16.30.
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 16.30 στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, και πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Πρόκειται για μια γιορτή που προσελκύει πλήθος κόσμου, κάθε φορά, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος! Μάλιστα για τη φετινή χρονιά το Κοινοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παρασκευή παλουζέ, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και περιήγηση στα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα!

bee.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ
Πότε:
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Πού:
Μελίνη, επ. Λάρνακας, 11.00.
Ένα μοναδικό φεστιβάλ με επίκεντρο το παιδί και τις μέλισσες, το μέλλον του πλανήτη μας, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Το Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα γνώσης για τον μαγικό κόσμο των μελισσών και το γλυκό μέλι τους. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις Μοναχικές Μέλισσες, τους καλύτερους επικονιαστές που χρειάζονται την προστασία μας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στην Κύπρο έχουμε 378 διαφορετικά είδη μοναχικών μελισσών, τις πιο ελεύθερες μέλισσες που επιλέγουν να ζήσουν μόνες τους στη φύση. Η ευαισθητοποίηση και η γνώση μεταφέρονται στα παιδιά, μέσα από δημιουργικά βιωματικά εργαστήρια, παραμύθια, τραγούδια, γεύσεις και αρώματα, μουσική και δημιουργία ξενοδοχείων μελισσών, χειροποίητα καλλυντικά με κερί μέλισσας για παιδιά, τέχνες και χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά, άφθονο μέλι από τους μελισσοκόμους της περιοχής, και γαστρονομία με μέλι. Τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή των μελισσών και αποκτούν γνώσεις για το πώς οι μέλισσες συνδέονται με την τροφική μας αλυσίδα, τη βιοποικιλότητα και την ύπαρξη όλων των οικοσυστημάτων. Υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγίας, με παιδικά χορευτικά συγκροτήματα, ζωντανή μουσική, μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές μελιού για να απολαύσετε το μέλι σε όλο του το μεγαλείο, 22 εκθέτες, μελισσοκόμοι και τεχνίτες με προϊόντα με θέμα τη μέλισσα. Η Μελίνη σας περιμένει στις 17 Σεπτεμβρίου από τις 11.00-19.00 για μια γιορτή αγάπης και γνώσης, για μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά και τις μέλισσες, το μέλλον του πλανήτη μας!

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close