Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2023
Φωτογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη, που λήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Harvard το 1970, μετά τη συντήρηση τους, παρουσιάζονται σε έκθεση που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα της Αλωνας, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μαρία Παφίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν την πιο πλήρη τεκμηρίωση που έχουμε για την εκκλησία και κυρίως το πολύτιμο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια συλήθηκε και υπό μορφή σπαραγμάτων επαναπατρίστηκε σταδιακά». Μερικά κομμάτια όπως το κάτω μέρος που απεικονίζει τον Ιησού, ακόμη αναζητούνται, σημειώνει.
Η κ. Παφίτη αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε «τη χαρά και μεγάλη ευλογία να ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό του λεηλατημένου ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα της Κανακαριάς, πάντα με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και την οικονομική στήριξη των Ανδρέα Πίττα και Ρόη Πογιατζή».
Προσθέτει ότι «τότε, για τους εορτασμούς του επαναπατρισμού, έφθασαν στην Κύπρο πολλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, τους οποίους μαζί με μερικούς συμπατριώτες μας, ξεναγήσαμε σε διάφορες περιοχές του Τροόδους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το χωριό μας, η Άλωνα».
Σημειώνεται ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας πρόσφερε εγκάρδια φιλοξενία στους ξένους επισκέπτες» και ως ένδειξη η κ. Παφίτη κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε με τη διοργάνωση και επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης.
Η Ιστορικός Τέχνης αναφέρει ότι «η εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς με το εμβληματικό ψηφιδωτό της, που χρονολογείται γύρω στο 525 μ.Χ., συντηρήθηκε μεταξύ 1952-1970 από το ίδρυμα Dumbarton Oaks που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Harvard».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής φωτογράφηση, η οποία έμελλε, όπως αναφέρεται, όχι μόνο να εικονογραφήσει τον σπουδαίο τόμο που εξέδωσε το Dumbarton Oaks το 1977, αλλά κυρίως να αποτελέσει το σημαντικότερο τεκμήριο, που υπάρχει για την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς πριν από την τουρκική εισβολή και τη σύλησή της».
Οπως λέει η κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο γενναιόδωρα παραχώρησε τα δικαιώματα αναπαραγωγής τους, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτυπωμένες σε έκθεση».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. και θα συνοδεύονται από συναυλία του μουσικού Χρίστου Αλεξάνδρου με την μαντολινάτα του. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Κασσιανίδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Όλες οι αντιδράσεις:
4040
Σχετικά
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η 8η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού μάς δίνει ραντεβού ξανά στα Σπήλια
Τον Νοέμβριο επιστρέφει η γιορτή που βάζει το μανιτάρι στο επίκεντρο μιας φθινοπωρινής εξόρμησης
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά