Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2023
Φωτογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη, που λήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Harvard το 1970, μετά τη συντήρηση τους, παρουσιάζονται σε έκθεση που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα της Αλωνας, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μαρία Παφίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν την πιο πλήρη τεκμηρίωση που έχουμε για την εκκλησία και κυρίως το πολύτιμο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια συλήθηκε και υπό μορφή σπαραγμάτων επαναπατρίστηκε σταδιακά». Μερικά κομμάτια όπως το κάτω μέρος που απεικονίζει τον Ιησού, ακόμη αναζητούνται, σημειώνει.
Η κ. Παφίτη αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε «τη χαρά και μεγάλη ευλογία να ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό του λεηλατημένου ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα της Κανακαριάς, πάντα με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και την οικονομική στήριξη των Ανδρέα Πίττα και Ρόη Πογιατζή».
Προσθέτει ότι «τότε, για τους εορτασμούς του επαναπατρισμού, έφθασαν στην Κύπρο πολλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, τους οποίους μαζί με μερικούς συμπατριώτες μας, ξεναγήσαμε σε διάφορες περιοχές του Τροόδους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το χωριό μας, η Άλωνα».
Σημειώνεται ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας πρόσφερε εγκάρδια φιλοξενία στους ξένους επισκέπτες» και ως ένδειξη η κ. Παφίτη κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε με τη διοργάνωση και επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης.
Η Ιστορικός Τέχνης αναφέρει ότι «η εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς με το εμβληματικό ψηφιδωτό της, που χρονολογείται γύρω στο 525 μ.Χ., συντηρήθηκε μεταξύ 1952-1970 από το ίδρυμα Dumbarton Oaks που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Harvard».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής φωτογράφηση, η οποία έμελλε, όπως αναφέρεται, όχι μόνο να εικονογραφήσει τον σπουδαίο τόμο που εξέδωσε το Dumbarton Oaks το 1977, αλλά κυρίως να αποτελέσει το σημαντικότερο τεκμήριο, που υπάρχει για την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς πριν από την τουρκική εισβολή και τη σύλησή της».
Οπως λέει η κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο γενναιόδωρα παραχώρησε τα δικαιώματα αναπαραγωγής τους, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτυπωμένες σε έκθεση».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. και θα συνοδεύονται από συναυλία του μουσικού Χρίστου Αλεξάνδρου με την μαντολινάτα του. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Κασσιανίδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Όλες οι αντιδράσεις:
4040
Σχετικά
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες
«Human Nature»: Η πρώτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Χαραλάμπους
Η έκθεση συγκεντρώνει πρόσφατα έργα που κινούνται ανάμεσα στο ένστικτο και τη συνείδηση, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα
Θάλασσα, Ουρανός και Γη: Έκθεση του Πόλυ Γερολεμίδη στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκροτείται ως ένα στοχαστικό εικαστικό σύνολο, όπου το τοπίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικόνα, αλλά ως πεδίο εμπειρίας και εσωτερικής παρατήρησης
Πέραν των 150 εκδηλώσεων στη Βενετία για την Μπιενάλε
Στη Βενετία έχουν προγραμματιστεί 158 εκδηλώσεις για 470 καλλιτέχνες, επιλεγμένους από σύνολο 1.841 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από 48 διαφορετικές χώρες
Διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης σε έκθεση Λεμεσό από την Kapopoulos Fine Arts
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές επιδόσεις το “20th Century Cypriot Art” Sale της Cypria Auctions
Ισχυρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε έργο του Πολ Γεωργίου - Νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει την έκθεση «Windows of the Soul» της Μαρίας Λαδόμματου
Ένα ταξίδι έκφρασης, αντίληψης και εσωτερικής αναζήτησης.
EndoMarch Cyprus 2026: Όταν η τέχνη αποκαλύπτει το ορατό και το αόρατο πρόσωπο της ενδομητρίωσης
Μια συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία που φωτίζει τις αθέατες πτυχές της ενδομητρίωσης και φανερώνει τα δύο πρόσωπα μιας πάθησης που συχνά παραμένει αόρατη.
Στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Yes, I Can»
Οι ιστορίες που παρουσιάζονται, μας υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και το θάρρος
Οι Θαλασσοψυχισμοί της Ρένας Αρτεμίου στην Γκαλερί Αποκάλυψη
Η ζωγράφος αποδίδει το θέμα της μέσα από χρωματική και συνθετική αρτιότητα