Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του πολύμηνου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023

Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2023

Η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στο Δημαρχείο Λευκωσίας το πρόγραμμα της τέταρτης έκδοσης του φεστιβάλ, μιας γιορτής των παραστατικών τεχνών για την πόλη της Λευκωσίας με σειρά παραστάσεων θεάτρου, μουσικής και σύγχρονου χορού αλλά και και ένα πλούσιο Παράλληλο Πρόγραμμα. Μια γιορτή το επίσημο πρόγραμμα της οποίας ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου με μια παραγωγή της Στέγης Ωνάση.  Πρόκειται για την μουσική παράσταση του Θανάση Δεληγιάννη ΕΝΑ ΕΝΑ, ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι σε ένα επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών, ένα πανηγύρι επί σκηνής.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στο γεγονός η 4η έκδοση του Φεστιβάλ παραμένει πιστή στους στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό, διατηρώντας το ειδικό καλλιτεχνικό βάρος του προγράμματος. «Οι στρατηγικοί στόχοι του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό πατάνε γερά στην στρατηγική που χαράξαμε ως Δήμος κατά την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.  Μπορεί τελικά να επιλέγηκε άλλη πόλη της πατρίδας μας, από την πλευρά μας όμως υλοποιούμε έκτοτε, με σταθερό βηματισμό, τη στρατηγική αυτή», είπε ο κ. Γιωρκάτζης.  Τόνισε ότι, ειδικά μετά την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, ο Δήμος Λευκωσίας δίνει σάρκα και οστά στη συγκεκριμένη στρατηγική.  «Κτίσαμε και κτίζουμε, εμπειρογνωμοσύνη σε πολιτιστικές δράσεις μεγάλου βεληνεκούς καθώς και στη σύγχρονη κυπριακή και διεθνή πολιτιστική παραγωγή.  Γι’ αυτό και το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συμμετέχει δυναμικά και στην διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λευκωσία 2030».  Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής εταιρείας Nicosia for Art, με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Παμπορίδη, καθώς και το σύνολο της μικρής ομάδας του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.  «Όλοι μαζί υλοποιούν σε ετήσια βάση το όραμα μας για ένα διεθνές φεστιβάλ ισάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Λευκωσίας μας, που έχει καθιερωθεί και έχει γίνει θεσμός για την πόλη.»

Η Αντιπρόεδρος της Nicosia For Art (εταιρείας που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας) και μέλος της Επιιτροπής του Φεστιβάλ κυρία Λεώνη Ορφανίδου, επισήμανε ότι, αν και μόνο 4 ετών, το Φεστιβάλ αποτελεί ήδη θεσμό.  «Αποτελεί το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Κύπρου και αυτό, δικαίως, μας κάνει περήφανους».  Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συναδέλφους της στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τον Πρόεδρο Γιώργο Παμπορίδη και όλους του συναδέλφους της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Nicosia For Art.  Η κυρία Ορφανίδου κράτησε τα πιο πολλά της ευχαριστώ για την συνάδελφο της στην Επιτροπή του Φεστιβάλ Μπέτυ Κουσουλίδου που μαζί και με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Παπαγεωργίου αφιέρωσαν χρόνο σε πολύωρες, δημιουργικές συναντήσεις για τη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος.

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και Γενικός Διευθυντής της Nicosia For Art Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023, το επίσημο πρόγραμμα του οποίου ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2023.  Ο κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο 2023 ξεκίνησε ο θεσμός «το Φεστιβάλ που δεν τελειώνει» ώστε το Φεστιβάλ να συνεχίζει να δηλώνει παρόν στην πόλη και να εκπέμπει την φιλοσοφία του καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.  Γι’ αυτό και κάποιες από τις δράσεις που ανακοινώθηκαν καλύπτουν και τους πρώτους μήνες του 2024.  «Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η συνεισφορά στην άνθηση ενός αειφόρου τουρισμού για την Λευκωσία μέσω του Πολιτισμού.  Ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τον συγκεκριμένο στόχο ήδη από την 1η έκδοση του Φεστιβάλ το 2019, εμπλουτίζοντας την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών της Λευκωσίας, προσελκύοντας έτσι επισκέπτες τόσο από την υπόλοιπη Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό».

Τιμώμενη χώρα
Το Φεστιβάλ καθιερώνει από φέτος το θεσμό της Τιμώμενης Χώρας ξεκινώντας με το γειτονικό Ισραήλ.  Σε συνέχεια της περσινής εμφάνισης του Εθνικού Θεάτρου του Ισραήλ (Habima) στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022, το Φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί άλλη μια παραγωγή του Habima.  Πρόκειται για το νέο μιούζικαλ του Ohad Hitman «Ο καλύτερος χρόνος της ζωής μου» («The best year of my life») που σκηνοθετεί ο μάστορας του είδους και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Habima Moshe Kepten.

Στο ίδιο πλαίσιο, φιλοξενείται επίσης η διεθνούς εμβέλειας χορευτική ομάδα Kibbutz Contemporary Dance Company με το νέο έργο του Rami Be’er «The Director’s Cut».

Ισπανική Προεδρία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το Φεστιβάλ, μαζί με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο γιορτάζουν την Ισπανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Β’ εξάμηνο 2023) με μια συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τραγούδια του στα Ελληνικά και τα Ισπανικά.  Παρουσιάζεται επίσης η παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο «GRAN BOLERO» σε χορογραφία του Ισπανού Jesús Rubio Gamo.

Πρόγραμμα για παιδιά και νέους
Η ανάπτυξη κοινού αποτελεί πάγιο στρατηγικό στόχο τόσο του φεστιβάλ όσο και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.  Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει επανάληψη των μεγάλων του επιτυχιών «Ο Τεμπέλης Δράκος» του Γιώργου Χατιηπιερή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου καθώς και το πολυβραβευμένο ανά τον κόσμο «Still – Το άγαλμα που γύρισε τον κόσμο» των Σταύρου Σταύρου και Θοδωρή Οικονόμου σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.

Θα διοργανώσει επίσης μαθητικές παραστάσεις για τους μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων της Κύπρου με την παραγωγή του Kibbutz Contemporary Dance Company με τίτλο «360ο» σε χορογραφία του Rami Be’er.

Freedom Candlemaker.jpg

Under 30
Πλάι σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας το Φεστιβάλ καθιερωμένα παρουσιάζει και Κύπριους δημιουργούς, καταξιωμένους αλλά και νέους.  Από φέτος, επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα, το Φεστιβάλ καθιερώνει το Πρόγραμμα UNDER30, που απευθύνεται αποκλειστικά σε Κύπριους δημιουργούς κάτω των 30 ετών.

Τον προσεχή Φεβρουάριο το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «KATABASIS», σε σκηνοθεσία Νεφέλης Κεντώνη, καθώς και τρεις νέες δισκογραφικές δουλειές: τ@ Τζό Λούη με τίτλο «My Story», της Αυγής Σταύρου με τίτλο «Now you see me» και του μουσικού σχήματος Salty River με τίτλο «Wild».  Θα παρουσιαστεί επίσης το αφιέρωμα στα εμβληματικά τραγούδια του Ελληνικού Θεάτρου «Σαν Παράσταση» με τους Κυριάκο Κώστα και Κατερίνα Παράσχου, και το λυρικό μουσικό ταξίδι «Τραγούδι χωρίς σύνορα» με την σοπράνο Ελένη Χαραλάμπους και τον πιανίστα Χρήστο Φούντο.

IMG_5494.jpg

Θέατρο
Επιπρόσθετα στη συνεργασία με το Habima, το Φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την Schaubehne Βερολίνου με την παραγωγή του «Άμλετ» του William Shakespeare, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Schaubehne Thomas Ostermeier και μετάφραση Marius von Mayenburg.

Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση της παραγωγής «Θεία Κωμωδία» του Δάντη σε σκηνοθεσία της Αργυρούς Χιώτη (Παραγωγή Στέγη Ωνάση) το Φεστιβάλ φιλοξενεί την πρόσφατη συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επίσης η πρεμιέρα των παραγωγών «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα» σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου (Παραγωγή Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού).  Τέσσερεις δεκαετίες μετά που, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, έφερε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και σύστησε στους Κύπριους θεατρόφιλους τον συγγραφέα Αζίζ με έργο του «Το θεριό του ταύρου», το Θέατρο ΡΟΗ φέρνει στο Φεστιβάλ το έργο του συγγραφέα με τίτλο «Άντε ψυχούλα μου σκότωσέ με…» σε σκηνοθεσία Derman Atik.

To Φεστιβάλ επαναλαμβάνει επίσης την επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδόσεων του με τίτλο «Routesλ2». Το θεατρικό έργο της Ελλάδας Ευαγγέλου σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου επιστρέφει στους δρόμους της Λευκωσίας με ένα από τα λεωφορεία της Cyprus Public Transport.

island_seeds.jpg

Μουσική
Έχοντας εγκαινιάσει την πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ το 2019, ο Σταμάτης Σπανουδάκης επιστρέφει με το μνημειώδες έργο του «Για τον Αλέξανδρο» παρέα με τον Βασίλη Σαλέα.

Η νέα γενιά τραγουδοποιών από την Ελλάδα εκπροσωπείται στο φετινό Φεστιβάλ από τον Ευστάθιο Δράκο με την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «ΦLEVA».

Το φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης τον συμπατριώτη μας, πιανίστα και συνθέτη, Σταύρο Λάντσια με την συναυλία του με τίτλο «Ο δικός μου Ennio Morricone».  Παρουσιάζονται επίσης τέσσερεις νέες δισκογραφικές δουλειές: της Βάκιας Σταύρου με τίτλο «Vakia», του Freedom Candlemaker (Λευτέρης Μουμτζής) με τίτλο «Ageless», του Αβραάμ Κοντού με τίτλο «Αλκυονίδες» και του μουσικού σχήματος Island Seeds με τίτλο «Beginnings».

Τέλος, τα μουσικά σχήματα Quintus Ensemble και Chamberfusion Quintet ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν στο κοινό του Φεστιβάλ την παραδοσιακή «Κυπριακή Μουσική Άλλως... πως».

k1600_hamlet_7379_copyright_arno declair.jpg

Σύχρονος χορός
Πιστό στη φιλοσοφία του να βοηθήσει τους πολίτες να αγκαλιάσουν την ισότητα και την συμπερίληψη ανεξαρτήτως χρώματος, το φεστιβάλ φιλοξενεί την παράσταση «Never Twenty One» του Γάλλου χορογράφου Smail Kanouté.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μαζί με το πλούσιο Παράλληλο Πρόγραμμα που περιβάλλει το επίσημο πρόγραμμα παραστάσεων θα ανακοινωθεί την προσεχή βδομάδα.

LANTSIAS.jpg

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Χορηγοί: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Onassis Stegi, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Εισιτήρια: Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι από την ιστοσελίδα www.soldoutticketbox.com, τα κατ/τα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Πληροφορίες: +357 22 797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00)

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close