Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τα 27 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη που δεν πρέπει να χάσεις

Ένας οδηγός με τα πιο νόστιμα φεστιβάλ του μήνα!

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2023

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου βαφτίζεται φεστιβαλικός και γεμίζει με γεύσεις και αρώματα του τόπου μας, μουσικές και χορούς, ενώ πλέον η καρδιά της παράδοσης, χτυπά δυνατά σε χωριά, βουνά, πλατείες και λόφους.

Εμείς πάντως φτιάξαμε τη γαστρονομική ατζέντα του Σεπτέμβρη και σου προτείνουμε εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων που σίγουρα σου δίνουν σημαντικούς λόγους για να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά σου.

kolokasi.jpg

8ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού Έμπας
Πότε:
Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, 20:00.
Πού:
Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας
Η Πάφος διοργανώνει το δικό της Φεστιβάλ Κολοκασιού, αυτό που θα λάβει χώρα και φέτος στην κοινότητα Έμπας, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Πάφου, που συνορεύει με τα χωριά Χλώρακα, Κισσόνεργα, Τάλα, Τρεμιθούσα και Μεσόγη. Πιο συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας διοργανώνει το 8ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού και μας καλεί να επισκεφθούμε το χωριό! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023, στις 20:00, στο Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας και πέραν του φαγητού του ποτού, θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Μάκης Δημάκης και Κέλλυ Κελεκίδου, χαρίζοντας σε όλους τους επισκέπτες μια μοναδική βραδιά. Είσοδος: €20 (με φαγητό) / παιδιά €10 (με φαγητό).

palouzes.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Αμβρόσιο
Πότε: Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, 17.00.
Πού: Άγιος Αμβρόσιος, επ. Λεμεσού.
Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Βρίσκεται στην πόλη της επαρχίας Λεμεσού, στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την Πάχνα, περίπου 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Το χωριό έχει ένα εκκλησάκι τον Άγιος Αμβρόσιο και δύο ξωκλήσια ως κύρια αξιοθέατα: την Αγία Ελισάβετ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Τέλος, έχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και μια πηγή με αγίασμα. Σ΄αυτό το χωριό στις 3 του Σεπτέμβρη θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με δωρεάν ζεστό παλουζέ, παραδοσιακή μουσική και χορούς, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα στα οποία θα πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα.

2ο Φεστιβάλ Ντομάτας
Πότε
: Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, 18.00.
Πού: Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς.
Το Φεστιβάλ Ντομάτας επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά, στο χωριό Παρεκκλησιά (της επαρχίας Λεμεσού). Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει διάφορα περίπτερα-εργαστήρια που σχετίζονται με την ντομάτα, καθώς και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν η Δέσποινα Ολυμπίου, ο Φίλιππος Κτενάς και η Έλενα Ανδρέου. Συνοδεύει το μουσικό σύνολο ASMA. Μουσική επιμέλεια: Σάββας Χρυσάνθου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αντρέας Δημητρόπουλος. Ετοιμάσου για διασκέδαση, φαγοπότι και μουσική, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Διεθνές Φεστιβάλ Μεγάλης Πατάτας
Πότε
: 7 & 8 Σεπτεμβρίου
Πού: Ξυλοφάγου, επαρχίας Λάρνακας.
Η Ξυλοφάγου ετοιμάζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Μεγάλης Πατάτας και μας προσκαλεί να ξεφαντώσουμε! Το χωριό, γνωστό για τις πατάτες του, διοργανώνει ένα 2ήμερο γεμάτο μουσική και μας υπόσχεται δύο βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες. Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου πάμε για να απολαύσουμε τον Εύρο Αντωνίου και τον Νίκο Βεζυράκη ενώ την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, η εκρηκτική Έλλη Κοκκίνου έρχεται για να μας ξεσηκώσει με τις επιτυχίες της. Μαζί της, ο Γιάννης Αρβανιτίδης και γκεστ σταρ ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει και γεωργική έκθεση.

6ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου
Πότε
: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, 20.00.
Πού: Δημοτικό Γήπεδο Δρομολαξιάς - Μενεού.
Το Φεστιβάλ που έχει πλέον καταστεί θεσμός και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε το πιάτο για το οποίο φημίζεται το Μενεού, επιστρέφει και φέτος στην 6η του έκδοση. Πιο συγεκριμένα το ποδοσφαιρικό Σωματείο του Αστέρα Μενεού μετά από 5 πετυχημένες διοργανώσεις ετοιμάζεται να διοργανώσει φέτος το 6ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Δημοτικό Γήπεδο Δρομολαξιάς - Μενεού. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αναλάβουν οι Κωνσταντίνος Παταλιάς (τραγούδι), Πανίκος Αγγελόπουλος (μπουζούκι, τραγούδι) και η Μαρία Ανδρέου.

7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού
Πότε
: 9 & 10 Σεπτεμβρίου.
Πού: Στατός - Άγιος Φώτιος, επ. Πάφου.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών διοργανώνει το 7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Στατού – Αγίου Φώτιου της Επαρχίας Πάφου στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, με την στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Στατού – Αγίου Φώτιου. Στο Φεστιβάλ θα στηθούν περίπτερα τα οποία θα πωλούν και θα προσφέρουν κυπριακά προϊόντα όπως παλουζέ, σιουσιούκκο, παραδοσιακό παστέλι, ρέσι, ζεστά χαλλούμια, ζιβανία, παραδοσιακά αλλαντικά κλπ. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει ψυχαγωγία με την εμπλοκή καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από Κύπρο και Ελλάδα, θεατρική παράσταση, καθώς και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Το Φεστιβάλ στηρίζει τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή.

portokali.jpg

5ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Πότε
: Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Πού: Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Μηλιού, επ. Πάφου.
Ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ μας περιμένει φέτος στις αρχές του φθινοπώρου σε μία μικρή και γραφική κοινότητα της ορεινής Πάφου, την Μηλιού. Πρόκειται για το 5ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας στις 19.00 στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τα νόστιμα πορτοκάλια που παράγει η κοινότητα και να δοκιμάσουμε τα υπέροχα προϊόντα που προέρχονται από το πορτοκάλι όπως φρέσκο χυμό, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ανθόνερο, λικέρ, πορτοκαλόπιτα και ακόμα μπίρα από πορτοκάλι αλλά και μέλι ανθού της πορτοκαλιάς. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητό, ποτό και φυσικά πορτοκάλια.

33ο Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα
Πότε
: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, 10.00.
Πού: Ανώγυρα, επ. Λεμεσού.
Το Φεστιβάλ Παστελιού αναδεικνύει και προβάλλει την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, και την σημασία της χαρουπιάς και των προϊόντων της, προωθεί την παραδοσιακή και την καινοτόμο γαστρονομία, και προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και μάθησης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά εργαστήρια χαρουπιού, αφήγηση παραμυθιού και ντοκυμαντέρ για το χωριό και το παστέλλι, θα γίνεται επίδειξη παρασκευής παστελλιού, με τον παραδοσιακό τρόπο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλα τα στάδια της μετατροπής του μαύρου χρυσού, με μοναδική δεξιοτεχνία σε παστέλι και θα αποκτήσει ξανθό χρώμα σαν το χρυσάφι. Επίσης θα συμμετέχουν πέραν των 20 εκθετών.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων στον Δωρό
Πότε
: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, 11.00-16.00.
Πού: Δωρός, επ. Λεμεσού
Ένα όμορφο βράδυ θα περάσουν όλοι όσοι βρεθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στον Δωρό, ένα γραφικό χωριό της επ. Λεμεσού. Κι αυτό γιατί θα λάβει χώρα το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, στο οποίο θα παρακολουθήσουμε την παρασκευή κουμανταρίας, παλουζέ, κουλουριών κτλ. Μάλιστα, στον χώρο θα προσφέρεται δωρεάν ζεστός παλουζές και κουμανταρία για όλους τους επισκέπτες. Θα υπάρχει έκθεση εργαστηρίων χειροτεχνίας, ενώ θα μπορούμε να αγοράσουμε κουμανταρία, ζιβανία, παλουζέ, λουκουμάδες, σουτζούκο, κουλούρια, φρούτα και σουβλάκια.

Χορός της Πίττας του Μελιού
Πότε
: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Πρώην Δημοτικό Σχολείο στο Ποτάμι, 20.00.
Μια πολύ όμορφη γιορτή διοργανώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Κέντρου Νεότητας Ποταμίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας. Πρόκειται για το Ετήσιο Φεστιβάλ της «Πίττας του Μελιού», μιαν εκδήλωση στην οποία οι παραδοσιακές πίτες με το μέλι, έχουν βέβαια την τιμητική τους! Το χωριό λοιπόν της επαρχίας Λευκωσίας, το Ποτάμι, θα μας περιμένει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στις 20.00. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει απεριόριστο φαγητό, ποτό, και ζωντανή μουσική από εξαμελές ορχήστρα. Πιο συγκεκριμένα: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα «Μορφές», ελληνικοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο του χωριού, περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές και φυσικά δωρεάν πίτες με μέλι για όλους! Είσοδος: €17, €12 (παιδιά κάτω των 12 ετών), δωρεάν (παιδιά κάτω των 6 ετών). Κρατήσεις: 97603473, 99035202.

Ο Χορός της Γουρουνιάς
Πότε
: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Κέντρο Νεότητας Ορούντας, επ. Λευκωσίας, 20.00.
Η Ορούντα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, και απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας. Είναι κτισμένη σε μια τοποθεσία με κλίση στα βόρεια και σε μέσο υψόμετρο 290 μέτρα. Το χωριό βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Περιστερώνας, στην όχθη του παραπόταμου Σερράχη. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η Ορούντα ετοιμάζει μια βραδιά γεμάτη γλέντι, παρέα με τους: Κυριάκο Μάρκου, Μωησή Παπαμωυσέως και Κούλλα Ανδρέου, οι οποίοι με τη μουσική θα μας ανεβάσουν τη διάθεση. Φυσικά, από τέτοια βραδιά δε θα μπορούσε να απουσιάζει το νόστιμο φαγητό. Είσοδος: €13 (με φαγητό και 1 ποτό), €7 για παιδιά κάτω των 12 ετών. Για παιδιά κάτω των 5 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Απαιτείται προκράτηση μέχρι τις 13/9/23 στο 99760907 / 99085043.

palouzes 1.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά
Πότε: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 18.00.
Πού: πλατεία Δοράς, επ. Λεμεσού.
Το χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού το έχεις ακουστά; Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στη συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του χωριού και τη λιθόστρωτη πλατεία μεταφέρεσαι νοερά στο χθές. Εδώ λοιπόν τον Σεπτέμβριο θα απολαύσεις παλουζέ σε μία γιορτή που θα περιλαμβάνει επίσης πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πότε: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 16.30.
Πού: Τεμβριά, επ. Λευκωσίας
Ανάμεσα σε όλα τα χωριά που έχουν αυτόν τον μήνα την τιμητική τους διοργανώνοντας το φεστιβάλ τους, είναι και η Τεμβριά, η οποία μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Τοπικά Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 16.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, κοκτέιλ από παραδοσιακά ποτά, συνταγές από σεφ, ρέσι, απόσταξη ζιβανιάς, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παλουζέ και σουτζούκου, χαλλουμιού, θα μάθουμε πώς φτιάχνεται ένα πιθκιάβλι, το λουκάνικο, ο τραχανάς και άλλα. Στον χώρο θα υπάρχει παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους, με face painting, κουκλοθέατρο και παιχνιδότοπο. Μάλιστα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ζώα της φάρμας όπως κουνέλια, κότες και γαϊδουράκια. Σημείωσε ότι θα μας κεράσουν καφέ και μαχαλεπί! Φυσικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό και μπόλικη διασκέδαση.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Πότε:
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού:
Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού
Τον μήνα Σεπτέμβριο, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, λοιπόν, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ζιβανίας, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι.

froyta.jpg

Φεστιβάλ Φρούτων & Αλλαντικών 
Πότε: Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Δύμων, επ. Λεμεσού
Οι Δύμες είναι ξακουστές για τα φρούτα και τα αλλαντικά τους, γι’ αυτό και φέτος επιστρέφουν ξανά, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ πλούσιο σε γεύσεις του τόπου και προσφέροντας την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση στο χωριό και τη φύση. To 5ο Φεστιβάλ Δυμών «Φρούτων και Αλλαντικών» θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Κοινοτικό Πάρκο Δύμων και σ’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Στο φεστιβάλ θα βρείτε ολόφρεσκα φρούτα, όπως μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια, βερίκοκα, σταφύλια και δαμάσκηνα. Εκτός από φρούτα, οι ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν και τα καπνιστά αλλαντικά τους. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει κυπριακούς χορούς παιδική χαρά και τραγούδια. Δες εδώτο πρόγραμμα.

paloyzes.jpg

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Πότε
: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού: Βουνί, επ. Λεμεσού, 16.30.
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 16.30 στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, και πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Πρόκειται για μια γιορτή που προσελκύει πλήθος κόσμου, κάθε φορά, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος! Μάλιστα για τη φετινή χρονιά το Κοινοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παρασκευή παλουζέ, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και περιήγηση στα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα!

5η Γιορτή της Τσακκιστής Ελιάς στην Επισκοπή
Πότε
: 22 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία Ελευθερίας Επισκοπής, επ. Λεμεσού.
Τη γιορτή διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Όμιλος "Παλμός" Επισκοπής, ο Αθλητικός Σύλλογος Κούριον Επισκοπής και το Χορευτικό Συγκρότημα «Οθέλλος» Επισκοπής. Στη γιορτή πρόκειται να απολαύσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν ο Κύπρος Χαριλάου, ο Φίλιππος Αντζουλίνο, η Αγνή Ηροδότου και το μουσικό σχήμα Levare καθώς επίσης και φαγητό.

gluka_koutaliou1.jpg

5ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Πότε
: 24 Σεμπτεμβρίου
Πού: Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.
Το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει περίπου 7000 επισκέπτες, και στις επόμενες ακόμα περισσότερους, επιστρέφει και φέτος για ακόμα μία χρονιά! Ο λόγος για το 5ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που προγραμματίζεται στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την 24 Σεμπτεμβρίου 2023, στην Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο ιδιαίτερα αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθούν στην ηρεμία της φύσης και όχι μόνο.

Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος
Πότε:
Κυριακή 1η Οκτωβρίου (ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)
Πού:
Άρσος, επ. Λεμεσού
Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί (αντί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου), την 1η Οκτωβρίου.

Γιορτή του Παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά
Πότε:
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 16.00.
Πού: Πλατεία κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά, επ. Λεμεσού.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά (επ. Λεμεσού), θα στηθεί μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη παράδοση και γεύσεις! Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακό παλουζέ και όχι μόνο. Επίσης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Βασιλική Χατζηαδάμου.

Φεστιβάλ Χαλουμιού
Πότε:
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 16.00.
Πού:
Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας, Πραστειό Αυδήμου, επ. Λεμεσού.
Μία από τις γιορτές-φεστιβάλ της Κύπρου που τιμούν τα γαστρονομικά της προϊόντα είναι και αυτή του Φεστιβάλ Χαλουμιού που πραγματοποιείται στο Πραστειό Αυδήμου της επαρχίας Λεμεσού. Το Φεστιβάλ επιστρέφει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου! Και φέτος στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας, στις 16.00 θα πάμε για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παρασκευής του χαλλουμιού και τραχανά, τα οποία θα απολαύσουμε δωρεάν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέτες με χαλλούμια, τοπικά προϊόντα, χειροποίητες κατασκευές, ξενάγηση με τρενάκια, παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή μουσική.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Πότε
: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 12.00.
Πού: πλατεία «Κυπάρισσος», Σαλαμιού, επ. Πάφου.
Στη Σαλαμιού της Πάφου, θα στηθεί και φέτος η Γιορτή του Παλουζέ, κλείνοντας έτσι το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι του χωριού με τον πιο όμορφο τρόπο. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην πλατεία «Κυπάρισσος», όπου θα απολαύσουμε δωρεάν παλουζέ και θα πωλούνται τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

11ο Φεστιβάλ Αγρότισσα
Πότε
: 29 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Πού: γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Αρεδιού, επ. Λευκωσίας
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού, το Τμήμα Αγροτισσών της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών και τα Οργανωμένα Σύνολα της κοινότητάς μας, διοργανώνουν και φέτος το Φεστιβάλ Αγρότισσας. Ένα Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται για εντέκατη φορά και έχει καταστεί θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητάς μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όπως το Φεστιβάλ, παρουσιαστεί αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, στο οποίο, πέραν από τον ίδιο θα τραγουδούν η Άντρη Καραντώνη και η Στέλλα Στυλιανού. Θα περιλαμβάνει επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, από το χορευτικό συγκρότημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού. Πέραν τούτου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν διάφορα περίπτερα με παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και να γευτούν διάφορα παραδοσιακά και άλλα εδέσματα. Επίσης, μικρές βιομηχανίες και εταιρείες θα εκθέτουν κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα. Είσοδος €5 (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν). Στον χώρο θα διατίθεται παραδοσιακό οφτό και παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα.

3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού
Πότε:
29-30 Σεπτεμβρίου & 1η Οκτωβρίου
Πού:
Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού
Το 3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου & 1η Οκτωβρίου στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού. Το φεστιβάλ θα είναι τριήμερο και θα περιλαμβάνει περίπτερα στα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει, να ενημερωθεί και να αγοράσει προϊόντα κυψελης (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί μέλισσας) όπως και καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας. Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για παιδιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε μετέπειτα στάδιο. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι δωρεάν.
Παρασκευή: 16.00-23.00, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-23.00.

1ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειων Προϊόντων
Πότε:
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Γήπεδο Κυβίδων, επ. Λεμεσού, 17.00.
Το 1ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειων Προιόντων είναι γεγονός και μας παίρνει σε ένα όμορφο χωριό της Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Γήπεδο Κυβίδων στην επ. Λεμεσού, θα στηθεί ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα αιγοπρόβεια προϊόντα, ενώ τη μουσική διασκέδαση αναλαμβάνει ο Λευτέρης Πανταζής με στόχο να μας ''βασανίσει'' με τις επιτυχίες του. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης θα μας περιμένει στο χωριό, όπου θα ερμηνεύσει αγαπημένα κλασικά τραγούδια... που όλοι αγαπήσαμε! Είσοδος: €10 / Παιδιά κάτω των 10 ετών δωρεάν. ( Μέρος των καθαρών εσόδων θα δωθεί σε κοινωφελή ιδρύματα). Πληροφορίες στο 99418721.

spilia.jpg

Γιορτή του Μανιταριού στα Σπήλια
Πότε:
30 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου
Πού:
Σπήλια, επ. Λευκωσίας
Η Kyriakides Mushrooms, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και η ορεινή κοινότητα Σπηλιών παρουσιάζουν την 5η ετήσια Γιορτή Μανιταριού 2023, και σας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χαμόγελα, υπέροχες γεύσεις και πολλή πολλή αγάπη! Στην περσινή Γιορτή Μανιταριού 2022 πήραμε ένα τεράααστιο τηγάνι με διάμετρο 4 μέτρα και σπάσαμε το Παγκόσμιο Ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά μανιταριών, με ένα απίστευτο συνολικό βάρος των 1210 κιλών! Η φετινή μας Γιορτή έχει μια διαφορετική, ακόμη πιο σημαντική αποστολή. Μια αποστολή αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Γι᾽αυτό στη φετινή Γιορτή πρωταγωνιστεί και πάλι το τεράααστιο τηγάνι μας για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο κριθαρότο και όλα τα έσοδα από αυτό το γιγάντιο πιάτο θα μοιραστούν στο Σύνδεσμο «Μοναδικά Χαμόγελα» και στο Ίδρυμα Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Ελάτε όλοι το Σάββατο 30/09 από τις 12:00 – 20:00 & την Κυριακή 01/10 από τις 11:00-19:00 στο χωριό Σπήλια, να γιορτάσουμε μαζί με πολυάριθμες εκδηλώσεις, live link, πλουσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και DJ, εδέσματα και να μοιράσουμε αγάπη και χαμόγελα σε όλους! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mushroomfestival.cy. Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ Ποταμίτισσας
Πότε:
30 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου
Πού:
Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού.
Η Ποταμίτισσα στην ορεινή Λεμεσό είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά που προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Και μπορεί το χωριό να μην έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, όμως το φθινόπωρο, η Ποταμίτισσα σφύζει από ζωή αλλά και εκδηλώσεις.... Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτικό παλουζέ, σουτζούκο κ.ά. Τα παραδοσιακά προϊόντα της, και κυρίως τα αλλαντικά της, αλλά και ο παλουζές της, θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ Ποταμίτισσας, που θα πραγματοποιηθεί 30 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το Street Food Festival επιστρέφει στον Αστρομερίτη

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close