Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις στο θέατρο Χώρα

Τι θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2023

Με δύο εξαιρετικές παραστάσεις αρχίζει την καινούργια σεζόν το θέατρο «ΧΩΡΑ». Πρόκειται για την παράσταση «ΤΣΕΤΣΕ» ΤΟΥ ΛΟΥΪΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ η οποία ανεβαίνει από την ομάδα Σόλο για Τρεις.

Παραστάσεις θα δοθούν στις 10, 11, 16, 17, 18, 19 Σεμπτεμβρίου 2023


«Ο ΤΣΕΤΣΕ» ΤΟΥ ΛΟΥΪΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΛΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ
Μετάφραση: Τερέζα Ευριπίδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστιάνα Ιωαννίδου
Μουσική Επιμέλεια: Τερέζα Ευριπίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Χειρισμός Φωτισμού - Ήχου: Ραφαήλ Αδάμου Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ,
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Παφίτης, Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου


Σε πρώτη παγκύπρια παρουσίαση, «Ο Τσέτσε» του Ιταλού συγγραφέα Λουϊτζι Πιραντέλλο είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, στην οποία διακρίνονται εμφανώς τα λογοπαίγνια, οι ευφυείς ατάκες και οι ανατροπές που ντύνουν το χιούμορ του. Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας νεαρός μπον βιβέρ, που διάγει έκλυτο βίο. Τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από την εξασφάλιση χρημάτων και γύρω από τις γυναίκες. Ύστερα από πολλές ανατροπές, το τέλος θα έρθει για να αποδείξει ότι η στρατηγική του πολυμήχανου νεαρού είναι η σωστότερη και ασφαλέστερη οδός για την ευτυχία όλων. Ο Πιραντέλο γράφει με τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών ως το τέλος. Η ατμόσφαιρα του έργου, ντυμένη με πολλές ιταλικές μελωδίες, αποπνέει μυστήριο, δημιουργεί αγωνία, αλλά και πολύ κωμικές καταστάσεις που προκαλούν γέλιο.


Άλλη μια παράσταση στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ είναι «Η Ερμηνεία της», του Χρίστου Αρτεμίδη, στις 25, 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2023


Θεατρικό αναλόγιο
Σκηνοθεσία: Αίγλη Σπυριδάκι
Ερμηνεύει η Αγγέλα Χριστοφίδου
Υπεύθυνος ήχου και φωτισμού: Ανδρέας Καρσεράς
25,26,27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023.
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα (έναντι Αρχιεπισκοπής)


Πρώτη κίνηση: Η φημισμένη μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας ετοιμάζεται για την τελευταία της ερμηνεία. Τα αγωνιώδη, άλυτα ερωτήματα της πρώτης κίνησης της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν εμποτίζουν την εσωτερική της ενατένιση, μέσα από την αναζήτηση ενός πρωτόγνωρου ακούσματος, που θα επιβιώσει του βιολογικού της τέλους.
Δεύτερη κίνηση: Η μαέστρος αντλεί μέσα από σπουδαία μουσικά έργα το ψυχικό σθένος να σταθεί ολόρθη απέναντι στη δυναμική πορεία της ζωής της, που φθάνει στην ολοκλήρωσή της, και να την κοιτάξει μέσα από το ακαριαίο φως της αλήθειας. Η διάσημη καλλιτέχνιδα, ο προικισμένος άνθρωπος, η παθιασμένη γυναίκα, ακροβατούν επάνω στις παρτιρούρες και η ερμηνεία κουρνιάζει μέσα στη μήτρα της ψυχής.
Τρίτη κίνηση: Η δύναμη της δεύτερης κίνησης δε φθάνει στα στροβιλίσματα της τρίτης που διαλύουν τις ψυχικές αντοχές της μαέστρου και περιστρέφονται μαζί με το αέναο σύμπαν. «Αποκλείεται να αντέξω τόση αγάπη, που γεννιέται με αυτήν την ένταση πάθους», ομολογεί, ενώ η χαμένη φιλότητα χρωματίζει την κάθε νότα που κυλά μέσα από τους ορμητικούς παραπόταμους στις λαμπρές πολιτείες της ζωής. Ένας χείμαρρος ήχων στέκεται έκθαμβος μπροστά στην περίπαθη παύση.
Τέταρτη κίνηση: Η Ωδή στη Χαρά περνά στην αντίπερα όχθη και καλεί τη μαέστρο να ακολουθήσει. Θα πρέπει πρώτα όμως να περάσει μέσα από την Κάθοδο των Βαλκυριών. Ο οικονόμος με το άγαρμπο κορμί, φροντίζει για όλα. Το βράδυ, ευτυχώς, έχει άδεια εξόδου.
Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης όλων των εποχών. Η εκτέλεσή της είναι το σοβαρότερο θέαμα και ακρόαμα. Θα πρέπει, για να το χαρεί κανείς ολοκληρωτικά, να έχει υπόψη του πως σ’ αυτό ηχογραφούνται τα ανθρώπινα πάθη, αναφωνεί η μαέστρος και πίσω από τη σκηνή, ο συγγραφέας.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού


ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Κοραή 1 Πλατεία Αρχιεπισκοπής
Τηλ. 99 485659

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close