Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Αυτό είναι το μεγαλύτερο γκράφιτι της Κύπρου

Έχει μήκος 540 μέτρων και 3240²

Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2023

Ακόμη μια μοναδική και συνάμα εντυπωσιακή δημιουργία ετοίμασε ο γνωστός καλλιτέχνης Ραφαήλ Σταυρινού στην πόλη του την Πάφο.

Ο Ραφαήλ του οποίου έργα κοσμούν διάφορα μέρη της Πάφου σχεδίασε ένα διπλό γκράφιτι μήκους 540 μέτρων (2×270μ) και ύψους έξι μέτρων στα Μαντριά της Πάφου, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική τοιχογραφία στο νησί μας.

Το γκράφιτι που ήδη άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητο αφού εκτός από επιβλητικό στη δημιουργία του είναι και εντυπωσιακό με πολλές σημειολογικές αναφορές για την περιοχή.

Τι απεικονίζει;
Στο πρώτο γκράφιτι ο καλλιτέχνης απεικονίζει την Κυπριακή Φύση και πιο συγκεκριμένα τον όμορφο κόσμο της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Το νέο δημιούργημα του Ραφαήλ Σταυρινού είναι σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαντριών, βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας και απεικονίζει τον Ξερό Ποταμό. Στην ουσία το έργο απεικονίζει τη ζωή στον Ποταμό με τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν την εμφάνισή τους στον σπουδαίας περιβαλλοντικής σημασίας αυτό υγροβιότοπο.

Στη δεύτερη τοιχογραφία μήκους επίσης 270×6 μέτρων προβάλλεται η άλλη πλευρά της Κυπριακής πραγματικότητας, τα “αθάνατα” και τα κρίνα της θάλασσας αλλά και τα γεωργικά αγαθά όπως είναι το λουβι και τα φυστίκια.

Παρουσιάζονται επίσης τα μηχανήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την καθημερινή τους εργασία στα χωράφια αλλά και η καθημερινότητα για τη διαβίωσή τους.


Το έργο έργο ολοκληρώνεται με ακόμη μια τοιχογραφία την τρίτη ουσιαστικά η οποία θα απεικονίζει τη Θεά Αφροδίτη. Η σκηνή συνδέεται με τη Μυθολογία και περιγράφει το πέρασμά της από το Ακρωτήρι του Ζέφυρου [στην ελληνική μυθολογία ήταν προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (Πουνέντε)] που βρίσκεται στην περιοχή και από το οποίο η Αφροδίτη με τη βοήθεια των ανέμων οδηγήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού όπου σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα.


Ο καλλιτέχνης μίλησε για το έργο του στο PafosPressαναφέροντας ότι μέσα από την μια τοιχογραφία παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων, η πίστη τους και η αγάπη τους για τον τόπο αλλά και η Οσία Βρυαίνη η οποία αποτελεί την προστάτιδα της περιοχής και το ξωκκλήσι της είναι σημείο αναφοράς για όλη την Πάφο. "Θελήσαμε μέσα από το έργο να καλύψουμε, κάθε δυνατή πτυχή της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων στα Μαντριά και τη γύρω περιοχή".

Βασικοί συντελεστές του έργου είναι ο Ραφαήλ Σταυρινού ως σχεδιαστής- καλλιτέχνης και συνεργάτης του ο Μάρκος Παπαονισηφόρου. Σημαντική, όπως μας είπε, ήταν η συνεισφορά και η καθοδήγηση της γραμματέως του Κοινοτικού Συμβουλίου Δήμητρας Χατζηαντωνίου.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close