Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η Λευκωσία βρίσκεται ανάμεσα στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου

Στην 117η θέση ανάμεσα σε 141 έξυπνες πόλεις

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2023

Σημαντική διάκριση έλαβε η Λευκωσία, καθώς για πρώτη φορά εισήχθη στην κατάταξη έξυπνων πόλεων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το IMD Smart City Index 2023 (https://imd.cld.bz/IMD-Smart-City-Index-Report-20231/28/)), κατετάγη στην 117η θέση ανάμεσα σε 141 έξυπνες πόλεις. Στην κατάταξη των πυλώνων «Δομές» αξιολογήθηκε με το βαθμό CC και για τις «Τεχνολογίες» με C. Όλες οι αξιολογήσεις κυμαίνονταν από ΑΑΑ έως D.

Για την έρευνα ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες θα επιλέξουν από έναν κατάλογο 15 δεικτών, τους πέντε που θεωρούσαν ως τους πιο σημαντικούς για την πόλη τους. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των απαντήσεων ανά τομέα τόσο μεγαλύτερη είναι η προτεραιότητα για την πόλη.

Η μεθοδολογία
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για το IMD Smart City Index 2023 για τη θέση κατατάξης κάθε πόλης μεταξύ των 141 που αξιολογήθηκαν ήταν η εξής:

  1. Ο δείκτης IMD Smart City Index 2023 αξιολογεί τις αντιλήψεις των κατοίκων σχετικά με θέματα που αφορούν τις δομές και τις τεχνολογικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σε αυτούς στην πόλη τους.
  2. Αυτή η έκδοση του SCI κατατάσσει 141 πόλεις από όλο τον κόσμο καταγράφοντας τις αντιλήψεις 120 κατοίκων κάθε μιας. Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τις απόψεις των τριών τελευταίων ετών της έρευνας, με βαρύτητα 3:2:1 για τα έτη 2023-  2021- 2020.
  3. Υπάρχουν δύο πυλώνες για τους οποίους ζητούνται οι απόψεις των κατοίκων: Ο πυλώνας «Δομές», ο οποίος αναφέρεται στις υπάρχουσες υποδομές των πόλεων και ο πυλώνας «Τεχνολογία», ο οποίος περιγράφει τις τεχνολογικές διατάξεις και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους κατοίκους.
  4. Κάθε πυλώνας αξιολογείται σε πέντε βασικούς τομείς: Υγεία και ασφάλεια, κινητικότητα, δραστηριότητες, ευκαιρίες και διακυβέρνηση.
  5. Οι πόλεις κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες με βάση τη βαθμολογία του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) του Global Data Lab της πόλης στην οποία ανήκουν.
  6. Σε κάθε ομάδα του Δείκτη Υπεραξίας, οι πόλεις λαμβάνουν μια «κλίμακα αξιολόγησης» (ΑΑΑ έως D) με βάση τη βαθμολογία αντίληψης μιας συγκεκριμένης πόλης σε σύγκριση με τη βαθμολογία όλων των άλλων πόλεων της ίδιας ομάδας.
  7. Στη συνέχεια, οι κατατάξεις παρουσιάζονται σε δύο μορφές: Τη συνολική κατάταξη (1 έως 141) και τη βαθμολογία για κάθε πυλώνα και συνολικά.

Αξιοσημείωτα σημεία της έρευνας για τη Λευκωσία είναι τα εξής:

  • Ψηλά στις προτεραιότητες είναι η οδική συμφόρηση με ποσοστό που αγγίζει το 67,2%. Ακολουθεί η στέγαση με 51,3% και η διαφθορά με την ασφάλεια στην τρίτη και τέταρτη θέση με 45,4%.
  • Στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας του πυλώνα «Δομές», το 69,5 των πολιτών θεωρούν σημαντική την κάλυψη των αναγκών σε ότι αφορά το σύστημα αποχέτευσης για τις φτωχότερες περιοχές και το 47,1 τις υπηρεσίες ανακύκλωσης. Ακολουθεί η δημόσια ασφάλεια με 48,3.
  • Αξιοσημείο είναι το γεγονός ότι στον τομέα Κινητικότητα, το 13,0% απάντησε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν αποτελεί πρόβλημα και το 15,3% ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ικανοποιητικές.
  • Στον τομέα των ευκαιριών, το 54,1 θεωρεί οι υπηρεσίες εξέρευσης εργασίας είναι άμεσα διαθέσιμες, ενώ στον τομέα Διακυβέρνηση το 40,8 θεωρεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εύκολα προσβάσιμες.
  • Επιπλέον, στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας του πυλώνα «Τεχνολογίες», το 37,5 αναφέρει ότι οι κάμερες CCTV κάνουν τους κατοίκους να αισθάνονται πιο ασφαλείς.
  • Στον ίδιο τομέα, το 37,8 δηλώνει ότι παρατηρείται βελτίωση των υπηρεσιών της πόλης μέσω της χρήσης δωρεάν δημόσιου wi-fi.
  • Στον τομέα Κινητικότητα το 45,1 τονίζει ότι ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός και η ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διευκόλυνε τη χρήση των δημόσιων μεταφορών.
  • Στον τομέα ευκαιρίες (εργασία & σχολείο) φαίνεται ότι το 71,0 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τρέχουσα ταχύτητα και η αξιοπιστία του διαδικτύου ανταποκρίνονται στις ανάγκες συνδεσιμότητας.

Το έργο της Έξυπνης Πόλης υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close