Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου 2023
Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου
Το πολυβραβευμένο έργο της Άννα Ζίγκλερ Photograph 51, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα έρχεται στην Κύπρο για δύο μόνο παραστάσεις στις 28 Μαϊου, στις 18:00 και στις 21:00.
Το έργο αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα.
Ένα έντονα πολιτικό μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση.
Ενδιάμεσα στις δυο παραστάσεις θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για το κοινό (από τις 19:30-20:30) σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία θα συμμετάσχουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας & Βιοϊατρικής, Χρυσούλα Πιτσούλη και ο Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας Σπύρος Σφενδουράκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης.
Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά/Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE
Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης
-
Θέατρο ΘΟΚ
28 Μαΐου 2023
Σχετικά
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο