Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη σταδιακή και σε φάσεις επανεκκίνηση του τομέα του αθλητισμού.
Κατόπιν κοινής πρότασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και με την έγκριση της διυπουργικής Καθοδηγητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Α’ Φάσης του πλάνου, επιτρέπεται από τις 8 Φεβρουαρίου η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, ανεξαρτήτου ηλικίας, περιλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή (4 αθλούμενοι+1 προπονητής/γυμναστής). Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή μεταξύ των αθλούμενων και η προπόνηση γίνεται μόνο για σκοπούς εκγύμνασης/φυσικής κατάστασης.
Σε όλες τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η προπόνηση με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων περιλαμβανομένου του προπονητή, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι 3 ξεχωριστών ομάδων με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων ανά ομάδα. Τονίζεται ότι τα μέλη της κάθε ομάδας πρέπει να είναι σταθερά.
Έπειτα από συνεννόηση με την ΚΟΠ, σε σχέση με την επαναλειτουργία των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ, αποφασίστηκε όπως:
- Για το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, επιτρέπονται από τις 8 Φεβρουαρίου οι ομαδικές προπονήσεις και από τις 13 Φεβρουαρίου η επανέναρξη του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας, χωρίς θεατές.
- Για τις υπόλοιπες Κατηγορίες των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ, επιτρέπεται από τις 8 Φεβρουαρίου η ατομική προπόνηση χωρίς σωματική επαφή και για σκοπούς εκγύμνασης/φυσικής κατάστασης σε ομάδες των 5, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου δύνανται να προπονούνται ταυτόχρονα 3 ξεχωριστές σταθερές ομάδες των 5 ατόμων (περιλαμβανομένου του προπονητή).
Οι πιο πάνω ρυθμίσεις ισχύουν αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα ομαδικά πρωταθλήματα. Νοείται ότι στις ανοικτές υπαίθριες εγκαταστάσεις των υπόλοιπων αθλημάτων η προπόνηση γίνεται σε σταθερή ομάδα των 5 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.
Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι καθώς και οι αθλητές ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέσω του δωρεάν προγράμματος του Υπουργείου Υγείας ή ιδιωτικά μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, το 50% των εργαζομένων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και των αθλητών άνω των 12 ετών οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.
Τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, που επιθυμούν να μετακινηθούν για ατομική προπόνηση στους χώρους που αναφέρονται πιο πάνω, οφείλουν να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή του αριθμού 6. Για τα ανήλικα άτομα που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να προσκομίζεται από τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα ενυπόγραφη βεβαίωση για τη μεταφορά του παιδιού στον χώρο άθλησης/προπόνησης. Σημειώνεται ότι οι προπονητές/γυμναστές οφείλουν να φέρουν το Έντυπο Α (Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου) υπογεγραμμένο από τον εργοδότη τους.
Την ευθύνη εποπτείας της τήρησης των μέτρων και συμμόρφωσης των πρωτοκόλλων και Διαταγμάτων θα αναλάβει η ΚΟΠ σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο και για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες. Επιπλέον, και για περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων, το Υπουργείο Υγείας θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα εκδοθούν από τον ΚΟΑ και τις αρμόδιες Ομοσπονδίες.
Σχετικά
Δύο πόλεις της Κύπρου ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για οικογένειες στην Ευρώπη
Πρόκειται για λίστα από μελέτη της TUI, όπου εξετάστηκαν 150 παραθαλάσσιοι προορισμοί στην Ευρώπη
Τελετή λήξης FIDE Candidates Tournament 2026 στο Cap St Georges Hotel & Resort
Ολοκληρώθηκε η πιο Σημαντική Διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού
Δωρεάν ξεναγήσεις, πεζοπορίες και εκδηλώσεις σε χώρους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κύπρου
Με αφορμή τη νέα έκδοση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος, Θρησκεία»
Lidl Κύπρου: Δυναμική παρουσία και ουσιαστική στήριξη στο Ayia Napa Youth Soccer Festival 2026
Ως Platinum Sponsor, η Lidl Κύπρου συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, προσφέροντας χιλιάδες θρεπτικά γεύματα και αναδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στον αθλητισμό
Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 22 προορισμούς, με τιμές από €19 (μόνο για σήμερα)
Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξεις προορισμό
Ζήσαμε την απόλυτη εμπειρία διαμονής στο πρώτο πολυθεματικό θέρετρο του νησιού
Μείναμε για 24 ώρες στο City of Dreams Mediterranean και σου μεταφέρουμε εικόνες και εντυπώσεις
Πότε αρχίζει το Κύπρος-Ελλάδα με το πλοίο «AF Marina»
Η έναρξη των κρατήσεων και η αγορά των εισιτηρίων για την φετινή χρονιά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Απριλίου
Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912
Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
Το «The Floor» επιστρέφει και... παίζεται αλλιώς
Πρεμιέρα, την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 21:00 και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα
Η νέα τηλεοπτική σεζόν στο ΣΙΓΜΑ φέρνει στις οθόνες μας το «DRAGONS’ DEN»
Με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη