Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2023
Το περιοδικό TIME κυκλοφόρησε την ετήσια λίστα του με τα καλύτερα μέρη του κόσμου για το 2023 - μια πολυαναμενόμενη έκδοση, που αποτελεί οδηγό κάθε χρόνο για τους πάσης φύσεως επίδοξους ταξιδιώτες στην αναζήτησή τους για καινούριους προορισμούς και νέες περιπέτειες.
Η επιλογή της λίστας, σύμφωνα με τους ανθρώπους του περιοδικού, έγινε με βάση κριτήρια που αντικατοπτρίζουν τις μερικές μεγάλες τάσεις στον τουρισμό αυτή τη στιγμή: βιωσιμότητα και αυθεντικότητα. «Πολλές τοποθεσίες σε αυτήν τη λίστα βρίσκουν τρόπους να επιτρέπουν στους τουρίστες να τις επισκέπτονται με πιο περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Και πολλές έχουν ανταποκριθεί στην επιθυμία των ταξιδιωτών να έχουν μοναδικές, τοπικές εμπειρίες, προσφέροντας ξεναγήσεις από ντόπιους ή επιλεγμένες διαμονές στο σπίτι».
Στον κατάλογο με τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη για φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο ελληνικό, ωστόσο την έκπληξη έκανε μια πόλη της Αλβανίας.
Το άγνωστο σε πολλούς Μπεράτ, καταφύγιο κάποτε για τους Εβραίους της χώρας κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, φημίζεται πλέον για την εξαιρετική φιλοξενία και εξακολουθεί να είναι το «κλειδί» για την τοπική κουλτούρα, σύμφωνα με το TIME.

Το περιοδικό αναφέρει για το Μπεράτ: «Πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τις όχθες του ποταμού Οσούμι στο Μπεράτ, μυώντας τους επισκέπτες στην ιστορική ομορφιά της πόλης. Φέτος είναι η 80η επέτειος της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, και του λαού του Μπεράτ που προστάτευσε πολλούς από τους Εβραίους της χώρας που αναζήτησαν καταφύγιο - αποτυπώνοντας την αρχή του αλβανικού κώδικα της ″μπέσα″, κατά την οποία το σπίτι είναι πρώτα και κύρια για τους φιλοξενούμενους και τον Θεό».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία των 400 χρόνων εβραϊκής ιστορίας του Μπεράτ, συμπεριλαμβανομένου του πώς η Αλβανία έγινε η μόνη χώρα στην Ευρώπη της οποίας ο εβραϊκός πληθυσμός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο Μουσείο Solomoni. Eνα εθνογραφικό μουσείο σε ένα παραδοσιακό σπίτι προσφέρει ένα ευρύτερο αλβανικό πλαίσιο, μαζί με τις βυζαντινές εκκλησίες του 13ου αιώνα, τα τζαμιά του 16ου αιώνα και ένα κάστρο ηλικίας 1.000 ετών με θέα στη μοναδικά γραφική πόλη».
«Το Μπεράτ», προσθέτει το TIME, «συνεχίζει την παράδοση της εξαιρετικής φιλοξενίας στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του. Απέναντι από τη γέφυρα Gorica, τα άψογα μοντέρνα δωμάτια στο Amalia Boutique Hotel έρχεται σε αντίθεση με το αρχαίο πέτρινο εξωτερικό και μια επιλογή από ρακή προσκαλεί τους επισκέπτες να δοκιμάσουν το αλβανικό ποτό από φρούτα που είναι δημοφιλές στα Βαλκάνια».
Τα καλύτερα μέρη του κόσμου για το 2023 σύμφωνα με το TIME:
Τάμπα, Φλόριντα
Κοιλάδα Γουιλάμετ, Ορεγκον
Ρίο Γκράντε, Πουέρτο Ρίκο
Τούσον, Αριζόνα
Εθνικό πάρκο Γιοσεμίτ, Καλιφόρνια
Μπόουζμαν, Μοντάνα
Ουάσιγκτον
Βανκούβερ
Τσέρτσιλ, Μανιτόμπα
Ντιζόν, Γαλλία
Παντελλερία, Ιταλία
Νάπολη, Ιταλία
Ααρχους, Δανία
Σεν Μόριτζ, Ελβετία
Βαρκελώνη
Τιμισοάρα, Ρουμανία
Σιλτ, Γερμανία
Μπεράτ, Αλβανία
Βουδαπέστη
Βιέννη
Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία
Νησί καγκουρό, Αυστραλία
Ντομίνικα
Πόλη του Μεξικό
Γκουαδαλαχάρα, Μεξικό
Εθνικό πάρκο Torres del Paine, Χιλή
Παντανάλ, Βραζιλία
Μεντεγίν, Κολομβία
Ολλανταϊτάμπο, Περού
Ροατάν, Ονδούρα
Λαντάχ, Ινδία
Mayurbhanj, Ινδία
Κιότο
Ναγκόγια, Ιαπωνία
Ισάν, Ταϊλάνδη
Πουκέτ, Ταϊλάνδη
Νησί Ζεζού, Νότια Κορέα
Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος
Γκίζα και Σαχάρα, Αίγυπτος
Λόφοι Τσιούλου, Κένυα
Μουσάνζε, Ρουάντα
Ραμπάτ, Μαρόκο
Ντακάρ, Σενεγάλη
Εθνικό Πάρκο Λοάνγκο, Γκαμπόν
Χερσόνησος Φρίταουν, Σιέρα Λεόνε
Ερυθρά Θάλασσα, Σαουδική Αραβία
Άκαμπα, Ιορδανία
Ιερουσαλήμ
Σάρτζα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αρχιπέλαγος Τουαμότου, Γαλλική Πολυνησία
Πηγή: Huffingtonpost.gr
Σχετικά
Ισχυρή τεχνολογία για την κουζίνα και το σπίτι: Η SILVERCREST και ο Andre Agassi εστιάζουν στην υψηλή τεχνολογία και την ανθρώπινη επαφή
Μαζί με το brand ειδών κουζίνας και σπιτιού SILVERCREST, ο Andre Agassi δείχνει πώς η ισχυρή τεχνολογία μπορεί να κάνει την καθημερινότητα ευκολότερη
Το έθιμο με την περιφορά και τη συνάντηση των Επιταφίων στη Λάρνακα
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν
Η νέα απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αλλάζει τα δωμάτια των ξενοδοχείων
Λέμε αντίο στα ξενοδοχεία όπως τα ξέρουμε! Οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταργούν ένα πολύ κοινό προϊόν από τα δωμάτια
To σκηνικό του καιρού μέχρι και τη Μ. Παρασκευή
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο «μενού» του καιρού
Ύμνοι για ελληνικό νησί από τη Sun: «Παράδεισος με ομορφιά από άλλον πλανήτη» -Το συγκρίνει με τη Χαβάη
Το άρθρο εστιάζει στη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου με τις εντυπωσιακές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά
Πάσχα σε 3 νησιά κοντά στην Αθήνα: Κατάνυξη, παράδοση και θαλασσινή αύρα
Κοντινά νησιά για να ζήσετε γιορτινές ημέρες με αυθεντικότητα, ζεστή φιλοξενία και φυσική ομορφιά
Συνεχίζονται οι βροχές και καταιγίδες –Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Έτσι θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι τη Μ. Πέμπτη
Αυτοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για οικογένειες στην Ευρώπη για το 2026 -Δύο πόλεις της Κύπρου στη λίστα
Ο προγραμματισμός των οικογενειακών διακοπών αποτελεί συχνά μια δύσκολη εξίσωση: οι γονείς θέλουν να χαλαρώσουν, ενώ τα παιδιά χρειάζονται ψυχαγωγία
Το Hilton Nicosia επαναπροσδιορίζει την εμπειρία των Meetings & Events στην πρωτεύουσα!
Mε ολοκληρωμένες λύσεις υψηλών προδιαγραφών, πάντα με την αξιοπιστία και τα διεθνή πρότυπα του Ομίλου Hilton.
Το ελληνικό νησί που διατηρεί τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του: Αυθεντικότητα και φυσικό τοπίο, εγκωμιαστικά άρθρα διεθνών ΜΜΕ
Έμφαση δίνεται στην αυθεντικότητα και το φυσικό τοπίο του νησιού