Εκδρομές να πας , Guide

6 υπαίθρια σημεία τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς

Installations και τοιχογραφίες που πρέπει να δεις

Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη εκδρομών. Μπορείς να εξερευνήσεις ένα χωριό και να γίνεις ένα με τους κατοίκους, να επισκεφτείς στοχευμένα εκκλησίες ή να ταξιδέψεις στον χρόνο μέσα από αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα.

Μπορείς επίσης να μπεις στο αυτοκίνητο και να βάλεις μπρος να… ανακαλύψεις υπαίθρια σημεία θέας και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά. Μιλάμε για installations υψωμένα ή κατασκευασμένα στη μέση του πουθενά, αγάλματα αλλά και αγαπημένες τοιχογραφίες που ομορφαίνουν ένα, κατά τα άλλα, αδιάφορο σημείο μέσα σε μια πόλη ή ένα χωριό.

Κατ’ αρχάς, δεν μπορούμε να μην αρχίσουμε με το υπαίθριο πάρκο αγαλμάτων στην Αγία Νάπα. Σε ύψωμα που επιβλέπει τη θάλασσα και την Γέφυρα των Ερωτευμένων, φιλοξενούνται γλυπτά από πάνω από 40 καλλιτέχνες όλου του κόσμου, που ποικίλουν σε μεγέθη και μορφή, συμπεριλαμβανωμένου και του διάσημου, πλέον, λευκού κάδρου που γίνεται κάθε τόσο viral στα social media. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορείς να το επισκεφτείς όποια στιγμή της ημέρας θέλεις.

Αν πας προς Πάφο, δίπλα στο ίσως πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού θα συναντήσεις όχι ένα, ούτε δύο αλλά δέκα ιδιαίτερα κάδρα! Ο λόγος για το Ten Points of Vision, μια δημιουργία του παγκοσμίου φήμης Κώστα Τσόκλη, που βρίσκεται δίπλα από την Πέτρα του Ρωμιού και αποτελείται από δέκα μεταλλικά frames που «περιορίζουν» διαφορετικά σημεία το καθένα έτσι ώστε να τα απολαμβάνεις σαν φωτογραφία χωρίς να τα αποκόπτεις από το φυσικό τους περιβάλλον.

texni15.jpg
Φωτογραφία: @fotinimich_

Επίσης στην Πάφο, αλλά αυτή τη φορά στο μικρό χωριό Τέρρα, βρίσκεται ένα από τα πιο πρόσφατα σημεία τέχνης και δεν είναι άλλο από την υδατοδεξαμενή του χωριού. Η εικαστικός Φωτεινή Μιχαηλίδη μεταμόρφωσε τη τσιμεντένια δεξαμενή σε έργο τέχνης γεμάτο χρώμα, που σε καλεί να σταματήσεις και να την παρατηρήσεις.

Στην παραθαλάσσια Αυδήμου, της επαρχίας Λεμεσού, ακολουθείς τον χωματόδρομο προς την ψαροταβέρνα για να ανακαλύψεις ένα από τα πιο… ιδιαίτερα σημεία τέχνης. Πρόκειται για τρεις κύκλους – ψηφιδωτά, φτιαγμένα με πέτρες και σχηματισμένα σαν λαβύρινθο, από μια ομάδα Ρώσων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Παρόλο που σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να τα δεις είναι από ψηλά, από το επίπεδο του ματιού καταφέρνει και πάλι να σε εντυπωσιάσει.

Φωτογραφίες: @_millo_
Φωτογραφίες: @_millo_

Στο ίδιο κόνσεπτ με αυτό του χωριού Τέρρα, ο επιβλητικός πύργος στον δήμο Γεροσκήπου της Λεμεσού, που βρίσκεται στο πάρκο Ανδρέα Στυλιανίδη, μεταμορφώθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Millo σε μια υπέροχη εικόνα μιας γυναίκες – εμπνευσμένη από τη θεά Αφροδίτη - σε λευκό και γαλάζιο με μαύρες γραμμές.

Λίγο έξω από το χωριό Κλαυδιά, της επαρχίας Λάρνακας, ακολουθείς τον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια τον χωματόδρομο προς το αιολικό πάρκο. Αφού οδηγήσεις για κάποια λεπτά στη μέση του πουθενά, φτάνεις στα πολύχρωμα installations φτιαγμένα από άχρηστα κομμάτια από τις γεννήτριες που διαμορφώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε έργα τέχνης, κάποια πιο αφηρημένα και κάποια σχηματίζοντας ένα γιγάντιο ποδήλατο.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close