Εκδρομές να πας , Guide

Ένα ''κρυμμένο'' εκκλησάκι στη Λευκωσία περιμένει να το ανακαλύψεις

Ο μοναδικός ναός σε όλη την Κύπρο, αφιερωμένος σ' αυτόν τον Άγιο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022

Ο Δήμος Λευκωσίας με μια ανάρτησή του μάς γνωστοποίησε ότι κάπου στην πόλη υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Τριφύλλιο, που είναι και ο πολιούχος Άγιος της πρωτεύουσας.

Ποιος είναι ο Άγιος Τριφύλλιος

Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πρώτος -και ο μόνος γνωστός στην ιστορία- επίσκοπος Λήδρας ή Λεδρών (Λευκωσίας). Γεννήθηκε στην Κύπρο πιθανώς περί τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. Πολλά στοιχεία γι’ αυτόν παραμένουν άγνωστα, όπως οι ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου του, καθώς και ο ακριβής τόπος καταγωγής του. Επειδή όμως το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Τριμυθούντα (Τρεμετουσιά), την πατρίδα του δασκάλου του Αγίου Σπυρίδωνος, και με τη Λευκωσία, της οποίας υπήρξε πρώτος επίσκοπος, θεωρούμε σαν πατρίδα του μια από τις δύο αυτές πόλεις.

Καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε νομική στη Βηρυτό, όπου και άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Έζησε τους διωγμούς και τα βασανιστήρια των χριστιανών, που αποτέλεσαν την αφορμή για να γνωρίσει τον χριστιανισμό. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, έγινε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα, τον οποίο και συνόδευε στις Οικουμενικές Συνόδους. Ως επίσκοπος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι στη Λευκωσία (κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το μοναστήρι των Καλογραιών στο Καϊμακλί), στο οποίο τάφηκε η μητέρα του και έκτισε τον καθολικό (κύριο) ναό της πόλης, στον οποίο φυλάχθηκαν τα λείψανά του.

Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πολιούχος Άγιος της Λευκωσίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου και μεταφέρεται στον ναό της Φανερωμένης στη Λευκωσία, κάθε χρόνο στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου. Εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη σχεδόν την Κύπρο, όπως στην Παναγία του Άρακα, στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, Παναγία της Ασίνου κ.ά.

Ag.-Trifyllios-Ledras-Naos-Panagias-tou-Arako.width-1024.jpg

Ο μοναδικός ναός, σήμερα, σε όλη την Κύπρο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Τριφύλλιο, είναι το μικρό παρεκκλήσι στην αυλή γνωστού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας. Ακούστε το podcast του Δήμου Λευκωσίας και μάθετε πού ακριβώς βρίσκεται.

Πηγή: City Free Press

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close