Εκδρομές να πας , Guide

3+1 εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου που αξίζει να εξερευνήσεις

Εκεί όπου ο χρόνος σταμάτησε για πάντα...

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022

Υπάρχουν χωριά της Κύπρου που «σφύζουν» από ζωντάνια, τα οποία είναι γεμάτα ζωή χειμώνα καλοκαίρι και υπάρχουν κι εκείνα που αποκαλούμε χωριά-φαντάσματα, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί και αφεθεί στην παρακμή, ενώ ερήμωσαν με το που έφυγαν οι κάτοικοί τους. Σε αυτά τα χωριά θα δεις ερειπωμένα σπίτια, δρόμους που «πνίγηκαν» στην άγρια βλάστηση τα οποία μαρτυρούν μια ιστορία πίσω από αυτά.

Φωτογραφία: Νάκης Αντωνίου
Φωτογραφία: Νάκης Αντωνίου

Σκουριώτισσα
Το χωριό της Σκουριώτισσας απέχει 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο τέλος της κοιλάδας της Σολιάς (Σολέας) και εντάσσεται στην επ. Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο τοπίο με πυκνή βλάστηση, ελιές, πεύκους και ευκάλυπτους που θα σε μαγνητίσουν από την πρώτη στιγμή. Η Σκουριώτισσα, εντοπίζεται δίπλα από το ομώνυμο μεταλλείο, εξ ου και τ’ όνομά της, το οποίο παραπέμπει στην «σκουριά». Μάλιστα, εκεί κοντά θα συναντήσεις τη Μονή της Παναγίας Σκουριώτισσας και το Ιερό Ησυχαστήριο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, το οποίο δημιουργήθηκε από τον πάτερ Αμβρόσιο.

Φωτογραφία: @galiutanatalia
Φωτογραφία: @disorganisedcreativity

Μελάνδρα
Το Χωριό Μιλάνδρα ανήκει στην επαρχία Πάφου, ενώ πρόκειται για ένα τουρκοκυπριακό χωριό που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Βρίσκεται σε υψόμετρο 590 μέτρων και 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Λυσός. Αν αποφασίσεις να το εξερευνήσεις, πέρα από τα ερειμωμένα σπίτια, θα συναντήσεις το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το μικρό τζαμί με το μιναρέ του.Μάλιστα, από την κοινότητα περνάει το Μονοπάτι της Φύσης Δασικός σταθμός Σταυρού της Ψώκας-Λυσός.

Φωτογραφία: Facebook/Matula Eva
Φωτογραφία: Facebook/Matula Eva

Σουσκιού

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Σουσκιού, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της κοιλάδας που σχημάτισε ο ποταμός Διάριζος, στην επαρχία Πάφου. Όταν το επισκεφθείς θα παρατηρήσεις πως σε κάθε σημείο του χωριού υπάρχει βρύση για νερό. Ακόμα, οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στην ερήμωσή του ήταν ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την Πάφο το 1953 σε συνδυασμό με τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 και την τουρκική εισβολή του 1974. Εκεί κοντά θα βρεις το πρώτο ασκητήριο του Αγίου Νεοφύτου, πρόκειται για ένα σπήλαιο-εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω σε ένα υψηλό βράχο που περικλείεται από την άγρια βλάστηση. Μακριά από τα ερείπια, σε έναν περιφραγμένο χώρο θα συναντήσεις έναν μικρό ναό, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα.

31128.jpg
Φωτογραφία: @destinationsforall


Άγιος Σοζώμενος
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία, θα βρεις το χωριό Άγιος Σωζόμενος, ένα χωριό φάντασμα -όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν- που κάποτε ήταν γεμάτο ζωντάνια, πλέον, μπορείς να δεις μόνο τα ερείπιά του. Κατά την επίσκεψή σου, θα βρεις το εκκλησάκι του Αγίου Σωζόμενου στο οποίο μπορείς να προσκυνήσεις, πιο πέρα θα δεις τα απομεινάρια της εκκλησίας του Αγίου Μάμα και στην κορυφή ενός χαμηλού λόφου θα διακρίνεις ό,τι απέμεινε από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Κεντρική φωτογραφία: @destinationsforall
Κείμενο: Δέσποινα Χριστοδούλου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close