Πάμε Ταξίδι

10 παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη που πρέπει να δεις

Παραμυθένια σκηνικά και ζωντανοί ακόμα θρύλοι ντύνουν τα παρακάτω κάστρα με πέπλο μυστηρίου

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2022

Η Γηραιά Ήπειρος μας επιφυλάσσει κάποιες εντυπωσιακές και καθόλου μικρές εκπλήξεις. Αρχιτεκτονήματα, που μαγνητίζουν τα βλέμματα με την ομορφιά τους, καθώς και με τις ιστορίες τους. Κρυμμένα μυστικά και θρύλοι πρωταγωνιστούν στα παρακάτω κάστρα στην Ευρώπη, ντύνοντας τα με ένα πέπλο μυστηρίου και ρομαντισμού.

Εξερευνούμε τα 10 πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ευρώπη και γινόμαστε ένα με την ιστορία τους.

Burg Hohenzollern, Γερμανία

castle1.jpg

Απέχει 50 χλμ από τη Στουτγάρδη και υπήρξε κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας Hohenzollern κατά το Μεσαίωνα. Καταλήφθηκε το 1423 και καταστράφηκε ολοσχερώς για να χτιστεί πάλι από την αρχή στο ίδιο σημείο. Κατά τον πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών υπήρξε το καταφύγιο για τους καθολικούς πρόσφυγες.

Swallow's Nest, Ουκρανία

castle2.jpg

Η «Φωλιά του Χελιδονιού», όπως αναφέρει και η επιγραφή του κάστρου, είναι ένα διακοσμητικό κάστρο μήκους 20 μέτρων και πλάτος 10 μέτρων. Βασίζεται στη νεογοτθική αρχιτεκτονική με υπεύθυνο αρχιτέκτονα τον Ρώσο, Leonid Sherwood το 1912. Από τότε το Shallow’snest, το έχουμε δει να πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες, κυρίως θρίλερ.

Chillon, Ελβετία

castle3.jpg

Στις όχθες της λίμνης Λεμάν βρίσκεται το μακρόστενο κάστρο Chillon. Παρά τα 110 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος του, τα βλέμματα κλέβει ο ψηλός πύργος του ύψους 25 μέτρων. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, το κάστρο προσέλκυσε ρομαντικούς συγγραφείς, από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό και το Βικτόρ Ουγκώ μέχρι τους Αλέξανδρο Δουμά, Γκυστάβ Φλωμπέρ και Λόρδο Βύρωνα.

Le Mont Saint Michel, Γαλλία

castle4.jpg

Το μικροσκοπικό κάστρο βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας. Τυχεροί οι 45 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, που το βλέπουν καθημερινά. Η μικρή νησίδα βρίσκεται σε απόσταση 1.6 χλμ από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Το περίφημο αβαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη, που περιβάλλουν το αβαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα.

Reichsburg Cochem, Γερμανία

castle5.jpg

Το Αυτοκρατορικό Κάστρο χτίστηκε το 12ο αιώνα και καταστράφηκε το 1689 από τους Γάλλους. Το 1868 αγοράστηκε από τον Γερμανό επιχειρηματία, Louis Fréderic Jacques Ravené και ανακατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ. Πλέον ανήκει στο Cochem, ένα από τα πιο γραφικά χωριά στα δυτικά της χώρας, μόλις μια ώρα έξω από τη Βόννη.

Schloss Neuschwanstein, Γερμανία

castle6.jpg

Στις βαυαρικές Άλπεις βρίσκεται το Schloss Neuschwanstein, το οποίο έχτισε ο Λουδοβίκος Β’ το 19ο αιώνα ως προσωπικό του καταφύγιο. Είναι μία εξαίσια απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου, ενώ πλέον δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Φυσικά, τέτοιο μαγευτικό σκηνικό δε θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Disney, ο οποίος το εκμεταλλεύτηκε για πολλά παραμύθια με χαρακτηριστικότερο το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης.

Chateau de Vincennes, Γαλλία

castle7.jpg

Λίγο πιο έξω από το Παρίσι, στα ανατολικά προάστια βρίσκεται το τεράστιο κάστρο Chateau de Vincennes. Χτίστηκε μεταξύ 1340 – 1410 για το Λουδοβίκο Ζ’ με βασικό σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο του για το κυνήγι στα γύρω δάση. Τον 18ο αιώνα εγκαταλείφθηκε. Σταδιακά πολλοί το χρησιμοποίησαν για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, λειτούργησε ως τοπικό εργοστάσιο πορσελάνης, ενώ στη συνέχεια κατέληξε σε φυλακή. Από τους πιο διάσημους κρατούμενους του ήταν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, ο Ντιντερό και ο Μιραμπό ενώ εδώ εκτελέστηκε το 1917 η Ολλανδή κατάσκοπος Μάτα Χάρι. Σήμερα πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Rocca Della Guaita, San Marino

castle8.jpg

Τo μεσαιωνικό κάστρο ατενίζει την πόλη του μικροσκοπικού κρατιδίου στην ιταλική χερσόνησο. Έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου αλλά τα τμήματά του χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Περιλαμβάνει παρατηρητήριο, καμπαναριό, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αλλά και φρούριο-φυλακή.

Glamis, Σκωτία

castle8 (1).jpg
Φωτογραφία: Neilalderney123

Το πιο όμορφο κάστρο της Σκωτίας βρίσκεται στο χωρίο Angusκαι αποτέλεσε την βασική οικία της οικογένειας Lyonτο 14ο αιώνα. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του κάστρου έχει ανακατασκευαστεί, τα παλαιότερα τμήματά του χρονολογούνται στο 1376. Πλέον αποτελεί οικία του Κόμη και της Κοντέσας Strathmore και Kinghorne και είναι ανοιχτό στο κοινό. Όπως σε κάθε κάστρο, έτσι και εδώ υπάρχει ο μύθος του. Σύμφωνα με τον θρύλο, το κάστρο είναι στοιχειωμένο από βρικόλακα αλλά και την «Γκρίζα Κυρία», η οποία «κατοικεί» ακόμα εκεί.

Chateau de Chambord, Γαλλία

castle9.jpg

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κάστρα στον κόσμο χάρη στην χαρακτηριστική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του. Ξεκίνησε να χτίζεται το 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α` ως σύμβολο του πλούτου του αλλά έμεινε ημιτελές. Αποτέλεσε και αυτό πηγή έμπνευσης του Disneyγια το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του 1991.

Πηγή: itravelling.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close