Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2022
Το θέατρο Αντίλογος κάνει πρεμιέρα στη φθινοπωρινή σεζόν με την παραγωγή «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» βασισμένη στο πολυβραβευμένο βιβλίο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Με την επικράτηση της δικτατορίας του Εβρέν στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, η Φεριντέ Τσιτσέκογλου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια. Στο βιβλίο της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» παρουσιάζει εικόνες από τη ζωή των φυλακισμένων γυναικών μέσα από τα μάτια του Μπαρής, του μικρού αγοριού κάποιας κρατουμένης. Μια διεισδυτική εικονογράφηση της ζωής, όχι μόνο μέσα στη φυλακή αλλά κι έξω απ' αυτήν, με την πολυτάραχη περίοδο της χούντας στην Τουρκία να περνά μέσα από τη ζωή αυτών των γυναικών.
Το έργο αφορά την ιστορία του μικρού Μπαρής, που κλείστηκε (γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση) στη φυλακή με την μητέρα του. Εκεί ζει και αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με μια πολιτική κρατούμενη ,την Ίντζη. Όταν αποφυλακίζεται η κοπέλα, ο μικρός , αρχίζει να της γράφει φανταστικά γράμματα. Γράφει φανταστικά γράμματα σε κάθε μια από τις κρατούμενες ξεδιπλώνοντας τη ζωή τους και τα πάθη τους. Γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, αλλά αποτελούν για όλους εμάς μια σημαντικά μαρτυρία για τα βάσανα και τους αγώνες των γυναικών στην Τουρκία, αλλά και μια τρυφερή ειλικρινή ματιά ενός παιδιού για το παράλογο που το περιβάλλει. Ενός παιδιού που παρόλο τον εγκλεισμό βρίσκει τρόπο να ονειρεύεται, να πετάει νοερά χαρταετό, να ανεβαίνει στα φτερά των πουλιών και να συμπαρασύρει μαζί του και αυτές τις γυναίκες δίνοντας τους νόημα στη ζωή και ελπίδα.
Πρεμιέρα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 στις 8 το βράδυ
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:00 και Κυριακές στις 19:00 το βράδυ μέχρι τις 13 Νοεμβρίου
Θέατρο Μασκαρίνι (Αθαλάσσης 4, Λατσιά, Λευκωσία)
Πληροφορίες και κρατήσεις: 99 25 1331
Συγγραφέας: Φεριντέ Τσιτσέκογλου
Διασκευή / θεατρικό κείμενο: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Χριστίνα Χριστόφια, Κλείτος Κωμοδίκης, Σαββίνα Γεωργίου και Πηνελόπη Βασιλείου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία: Izel Seylani
Video Art: Γιώργος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλυα Παλάτου
Χειρισμός φωτισμού: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ
Φωτογράφιση: Χρίστος Αβρααμίδης
Οπτικογράφηση – editing: Γιώργος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός Προωθητικού Υλικού & Προγράμματος: Νεόφυτος Αβραάμ
Επιμέλεια προωθητικού υλικού & Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Έλενα Γιώργαλλου
«Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» from SoldOut Tickets on Vimeo.
Σχετικά
«Τάκκουνοι εν δράσει»: Η Λυσιστράτη μιλά κυπριακά στη Λεμεσό
Η κωμωδία των Θεατρικών Παραγωγών Φοίνικας έρχεται στο Θέατρο Συνεργείο στις 31 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικολέττας Μήτσιου.
«Ημερολόγιο Φρανκενστάιν»: Πέντε γυναίκες μέσα στο ίδιο μυαλό, για 3 μόνο παραστάσεις
Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.
All of It: Μια ολόκληρη ζωή μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους
Ο απαιτητικός μονόλογος του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, γίνεται μια παράσταση που ταράζει με την απλότητα της ιστορίας της και τη δύναμη της πρωταγωνίστριάς της Αντωνίας Χαραλάμπους
Η «Οικογένεια Άνταμς» έρχεται στην Κύπρο με τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Σολωμού
Το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου ανεβαίνει σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2027, με πολυμελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς» επιστρέφουν για τα 10χρονα του Θεάτρου ΑντίΛογος
Το κυπριακό λαϊκό παραμύθι ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, για έξι κυριακάτικα ραντεβού με μικρούς και μεγάλους.
«Το Εσωτερικό»: Μια ανείπωτη αλήθεια στη σκηνή του Σατιρικού
Η ομάδα Teatro Angelico παρουσιάζει το έργο του Maurice Maeterlinck σε σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη, καλώντας το κοινό να πάρει θέση απέναντι στη σιωπή και την ευθύνη.
«Πλούτωνος 71»: Δύο υπερπλήρεις παραστάσεις, μια γειτονιά γεμάτη μνήμες και συγκίνηση!
Φεστιβάλ Μαχαλάρτ, Λάρνακα 2030 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης