5-14 October 2022
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος επιστρέφει

Με 4 συναρπαστικές συναυλίες

Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος έχει ετοιμάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για τη Φθινοπωρινή του σαιζόν, κάνοντας όπως πάντα την αρχή με το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος. Φανερώνοντας τη βαθιά αφοσίωση του Ιδρύματος στη δημιουργικότητα και τη μουσική καινοτομία, πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ νέας μουσικής που θεσπίστηκε ποτέ στην Κύπρο, και το οποίο αναγνωρίσθηκε από το ξεκίνημά του ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ετήσιους θεσμούς στην Ευρώπη.

Για πάνω από μια δεκαετία, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξοικείωση του φιλόμουσου κοινού της Κύπρου με τη μουσική των καιρών μας, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα πάνω στην οποία συνθέτες καλούνται να συνεργαστούν με ορισμένους από τους πιο επιφανείς σολίστ και σύνολα μουσικής ανά το παγκόσμιο. Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος έχει παρουσιάσει δεκάδες έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ενώ έχει προβάλει σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση αναρίθμητα αριστουργήματα του 20ου αιώνα τα οποία ήταν μέχρι πρότινος παραμελημένα, καθώς και πρεμιέρες έργων της νέας γενιάς συνθετών.

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος διοργανώνεται από τις 5 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, και φιλοξενεί τέσσερις συναρπαστικές συναυλίες, παράλληλα με μια σειρά καινοτόμων διεπιστημονικών εκδηλώσεων, όπως εργαστήρια μουσικής, διαλέξεις, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη νεολαία.

FIDELIO TRIO.png

FIDELIO TRIO – Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory με μια συναυλία από το διεθνούς φήμης Fidelio Trio. Έχοντας επευφημηθεί για τις «έξοχες ερμηνείες του… ζυμωμένες με λυρικότητα και ευαισθησία…» το Fidelio Trio είναι ενθουσιώδης υπέρμαχος της τεχνοτροπίας του τρίο για πιάνο, με ερμηνείες στις σημαντικότερες αίθουσες ανά το παγκόσμιο σε ένα τεράστιο φάσμα ρεπερτορίου.

MATTHIJSKOENS(523).png

ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΑ ΠΑΝΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ MATTHIJS KOENE – Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η δεύτερη συναυλία του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, μιας και φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Ολλανδό πανφλαουτίστα βιρτουόζο Matthijs Koene. Διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του πανφλάουτου, ο Matthijs Koene φημίζεται τόσο για το όραμα όσο και για την πρωτοποριακή του προσέγγιση – στοιχεία που έχουν διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες αυτού του αρχαίου οργάνου, και το εισήγαγαν στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

ergon.png

«ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ» ERGON ENSEMBLE – Τετάρτη 12 Οκτωβρίου

Μέσα στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το κορυφαίο ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble επιστρέφει στο The Shoe Factory, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, για μια συναυλία – αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτοπόρο συνθέτη του 20ου αιώνα, Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ερευνητής που ξεπέρασε τα σύνορα της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του στοχασμού, ο Έλληνας συνθέτης, μουσικοθεωρητικός, μαθηματικός και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής σύγχρονης τέχνης.

triozukan.png

TRIO ZUKAN – Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με ήχους συναρπαστικούς και ασυνήθιστους από το Trio Zukan – ενός εκ των πιο διακεκριμένων και πειραματικών συνόλων σύγχρονης μουσικής στη Χώρα των Βάσκων, το οποίο προέκυψε από τον σπάνιο συνδυασμό τριών οργάνων: ακορντεόν, κρουστών και του txistu – ενός είδους παραδοσιακού βασκικού φλάουτου τριών οπών, το οποίο μπορεί να παιχτεί με το ένα χέρι, αφήνοντας το άλλο χέρι ελεύθερο για να παίξει κρουστά. Η συναυλία, την οποία στηρίζει η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, θα περιλαμβάνει έργα των Salvatore Sciarrino, Γιώργου Απέργη, Εύη Σαμμούτη, María Eugenia Luc, Francisco Dominguez και Mikel Chamizo.

Ώρα έναρξης συναυλιών 8:30μμ.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)

Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close