Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάμε στη Δορά εκδρομή και μένουμε για... παλουζέ

Τι να δεις και τι να κάνεις στο χωριό της Λεμεσού, με αφορμή τη γιορτή του παλουζέ

Δημοσιεύτηκε στις 09 Σεπτεμβρίου 2022

Το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, στη Δορά θα στηθεί γιορτή. Ένα αγαπημένο κυπριακό γλυκό έχει την τιμητική του και το χωριό της επαρχίας Λεμεσού γίνεται αυτόματα ιδανικός προορισμός για σαββατιάτικη εκδρομή.

Πριν όμως κατευθυνθείς προς την πλατεία (γύρω στις 5:00μ.μ.) για να απολαύσεις ζεστό παλουζέ, προτείνουμε να κάνεις τη βόλτα σου να απολαύσεις όσα έχει το χωριό να προσφέρει. Για την ακρίβεια, το κρασοχώρι της Λεμεσού προσφέρει απλόχερα φυσικές ομορφιές, σημεία θέας και αξιοθέατα που θα γεμίσουν τη μέρα σου.

Εδώ είμαστε εμείς για σένα. Πιο κάτω σού παραθέτουμε όσα μπορείς να δεις και να κάνεις στο χωριό.

Ο Νερόμυλος της Δοράς λειτουργούσε κανονικά μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων της κοινότητας, καθώς και των γύρω κοινοτήτων. Βρίσκεται στην περιοχή Κατσούρας, κοντά στο Χα Ποτάμι, και μπορείς να τον «ανακαλύψεις» ακολουθώντας χωματόδρομο.

aetopetres1.jpg

Οι Αετόπετρες είναι το πρώτο σημείο θέας που θα βρεις στο χωριό. Ακολουθείς απλά το Μονοπάτι της Φύσης «Κορδυλάς» (με αφετηρία στο προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας Φωτολάμπουσας). Πρόκειται για ένα σημείο με απίστευτη, πανοραμική θέα προς το δάσος της Πάφου, το Τρόοδος, την Παπούτσα, μέχρι τη θάλασσα της Πάφου και της Λεμεσού.

Το δεύτερο σημείο θέας είναι ο βράχος με το σημάδι από την πατούσα της Παναγίας, ή αλλιώς «Πέτρα της Παναγίας». Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία στην προσπάθεια της να δρασκελίσει και να περάσει στην απέναντι πλευρά πάτησε σε αυτό το βράχο και έμεινε το αποτύπωμα του ποδιού της.

Το εν λόγω μονοπάτι, όμως, είναι από μόνο του μια όμορφη διαδρομή που αξίζει να κάνεις. Η διαδρομή του μονοπατιού είναι κυκλική και θα χρειαστείς γύρω στις 2 ώρες.

palea_vrisi2.jpg

Η Βρύση Καμαρί είναι μία από τις βρύσες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων της κοινότητας πριν η ύδρευση φτάσει στο χωριό, και βρίσκεται στην περιοχή Καμαρί, δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού. Πρόσβαση στο σημείο γίνεται είτε οδικώς είτε με τα πόδια μέσα από ένα όμορφο και ειδυλλιακό περιβάλλον.

spileoAntronikou1-1.jpg

H τρυπητή πέτρα και τα σπήλαια του Αγίου Ανδρονίκου είναι ένας ακόμα ενδιαφέρον σταθμός στην περιήγησή σου. Η πέτρα είναι, ουσιαστικά, ό,τι έχει απομείνει από την εκκλησία του Αγίου, ενώ τα σπήλαια ήταν νεκροταφεία των Χριστιανών.

tremithos1.jpg

Στη Δορά όμως βρίσκεται και ο… διάσημος Τρέμιθος, πολλών εκατοντάδων ετών που φτάνει τα 15 μέτρα.

grafika_dromakia3.jpg

Πέραν όμως από αυτά, το χωριό αποτελείται από γραφικά σοκάκια που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Πετρόκτιστα σπίτια, πλακόστρωτες ανθισμένες αυλές, ξύλινες πόρτες και πιθάρια δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη γοητεία που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου.

Κείμενο: Νάκης Αντωνίου

Φωτογραφίες: Dora.org.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close