Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα πανέμορφο και ξεχωριστό εκκλησάκι, μέσα στο πράσινο

Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Σώζοντα που γιορτάζει σήμερα και αύριο

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2022

Με πρωτοβουλία του καθηγητή φυσικής αγωγής Νίκου Όψιμου από την Πάφο και με την εθελοντική εργασία ολόκληρης της κοινότητας Ασπρογιά, παρά την Παναγιά στην ορεινή Πάφο, αποπερατώθηκε η αναστήλωση του ερειπωμένου ναού του Αγίου Σώζοντα, που βρίσκεται σε μια μαγευτική καταπράσινη έκταση στα βουνά της κοινότητας. Ο αποπερατωμένος πλέον ναός εορτάζει σήμερα και αύριο, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος πιστών.

Μιλώντας στο PafosNet ο κ. Όψιμος ανέφερε ότι ο Άγιος Σώζοντας εορτάζει κάθε 7 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, Τρίτη, επεσήμανε, θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός προισταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ενώ αύριο, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί στις 7.00πμ ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία προισταμένου του Πρωτοσύγγελου της Μητρόπολης Πάφου Τυχικού.

sozon3.jpg

«Ο αναστηλωμένος ναός», είπε, «άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 2017 με δική μου πρωτοβουλία, μετά από όραμα που είχα. Σύντομα θα εκδοθεί και το βιβλίο σχετικά με την ανέγερση του ναού».

Με τις ευλογίες και τη βοήθεια του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, η προσπάθεια να αναστηλωθεί ο ναός και να τιμάται η μνήμη ενός από τους παιδομάρτυρες της θρησκείας μας, έχει πλέον ολοκληρωθεί και το επόμενο διήμερο τελείται σε αυτόν η γιορτή του αγίου.

sozon1.jpg

Ο Άγιος παιδομάρτυρας Σώζων καταγόταν από την περιοχή της Ασπρογιάς. Μαρτύρησε από τους Άραβες κατά τον 7ο αιώνα, όταν αυτοί κατέφθασαν στο νησί. Σύμφωνα με τις πηγές, όταν οι Άραβες έκαψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στην Αγία Μονή, στη συνέχεια κατεδίωξαν τον Άγιο Σώζοντα, ο οποίος έβοσκε το κοπάδι του μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, μέχρι που έφθασαν σε ένα σπήλαιο απέναντι από την σημερινή κοινότητα Ασπρογιά και εκεί δέχθηκαν από τους Άραβες διά πυρός μαρτυρικό θάνατο. Οι κάτοικοι τότε έκτισαν ναό και εκεί έβαλαν τα άγια λείψανα των μαρτύρων δια των οποίων γίνονταν πολλά θαύματα.

Ο εκπαιδευτικός Νίκος Όψιμος, τονίζει στο PafosNet ότι σήμερα σώζεται το σπήλαιο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Σώζων με τους άλλους ανώνυμους παιδομάρτυρες, καθώς και θεμέλια του ερειπωμένου ναού τους.

Για την μετάβαση των πιστών στο ναό το γιορτινό διήμερο, κατέληξε, θα υπάρχουν λεωφορεία που θα αναχωρούν από την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο και από την υπεραγορά Παπαντωνίου στη Χλώρακα.

sozon2.jpg

Πηγή: pafosnet.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close