Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Απολαμβάνουμε ζεστό παλουζέ σε 7 παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό

Σημείωσε ημερομηνίες και φύγαμε για χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2022

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Ακόμα, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα, εξού και αυτόν το μήνα παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν, θα στηθούν πολλές γιορτές οι οποίες θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά
Η Δορά, ένα κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στην συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του χωριού και την λιθόστρωτη πλατεία μεταφέρεσαι νοερά στο χθές. Φέτος λοιπόν, μας προσκαλεί ξανά στην ετήσια Γιορτή του Παλουζέ, όπου πέρα από δωρεάν ζεστό παλουζέ, θα απολαύσεις και ζωντανή ελληνική μουσική
INFO: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Χωριού, Δορά, επ. Λεμεσού, 17.00.

Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Τον μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία κρασιού.
INFO: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Ζιβανίας, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 15.30.

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, με πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Η ετήσια γιορτή του παλουζέ, λοιπόν, του παραδοσιακού εδέσματος των κρασοχωριών μας, θα πραγματοποιηθεί στο Βουνί. Κατά η διάρκεια της γιορτής, θα παρασκευάζεται επιτόπου και θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες και ντόπιους ζεστός παλουζές! Επίσης στον χώρο της εκδήλωσης θα στηθεί παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα του σταφυλιού και άλλα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο Ψημολόφου.
ΙΝFΟ:
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Βουνί, επ. Λεμεσού, 16.00.

Γιορτή Παλουζέ στο Άρσος

Μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την 39η γιορτή το παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού.
INFO: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Λόφου
Ο παλουζές και τα παράγωγα του σταφυλιού θα έχουν την τιμητική τους φέτος και στην όμορφη Λόφου, σε μια υπέροχη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και όχι μόνο, αλλά και πολλές δραστηριότητες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει! Εσύ απλά σημείωσε την ημερομηνία.
INFO: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Προαύλιο Δημοτικού σχολείου Λόφου, επ. Λεμεσού.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Σαλαμιού
H γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Εκει θα απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλία με αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο, και άλλα πολλά. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται!
INFO: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Κυπάρισσο, επ. Πάφου, 12:00

Γιορτή Ζυμωτού Παλουζέ στην Πάχνα
Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέπου φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο.  Ο ζυμωτός παλουζές...έχει πιο ωραία γεύση! Η παρασκευή του παλουζέ αποτελεί και μια αφορμή για να μαζευτεί η ευρύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, κυρίως της γιαγιάς, για να συγκεντρωθούν φίλοι και κουμπάροι σε ένα τυπικό ραντεβού κάθε χρόνο. Μια όμορφη κοινωνική στιγμή, είναι όταν στο τέλος της παρασκευής η οικοκυρά αφήνει λίγη ποσότητα ππαλουζέ στον πάτο του χαρτζιού, ρίχνει διάφορους ξηρούς καρπούς και όλοι οι καλεσμένοι τρώνε από το ίδιο σκεύος με ένα κουτάλι.
INFO: Σάββατο 1η Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία Πάχνας (καφενεία), επ. Λεμεσού, 15.30.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close