News , Guide

Η λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες πόλεις του 2022

Μερικές από τις «χειρότερες» πόλεις για να ζήσει κανείς, είναι από τις καλύτερες για να επισκεφτεί

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2022

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις, οι ωραιότερες, οι πιο ακριβές, οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για τουρισμό και οι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και το τέλος (;) της πανδημίας επηρεάζουν την αξιολόγηση των πόλεων. Φέτος, στην κατάταξη του Economist φέρνει στην κορυφή βόρειες πόλεις ―που αγωνίζονταν ανέκαθεν για τις πρώτες θέσεις― βάσει δύο κριτηρίων: του κλίματος και της γενικής κατάστασης της υγείας.

Πρώτη στη λίστα έρχεται η Βιέννη που είχε χάσει πόντους στη διάρκεια της πανδημίας λόγω του κλεισίματος των μουσείων της· δεύτερη η Κοπεγχάγη, τρίτη η Ζυρίχη και τέταρτο το Κάλγκαρι του Καναδά. Ο Καναδάς, με τον άφθονο χώρο, το δροσερό κλίμα και τις άριστες υπηρεσίες υγείας συμμετέχει επιπλέον στo Top 10 με το Βανκούβερ και το Τορόντο. Στις καλύτερες δέκα πόλεις συγκαταλέγονται η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, η Οσάκα και η Μελβούρνη.

Πολλά άσχημα γεγονότα του 2022 απέκλεισαν πόλεις από τη λίστα ―για παράδειγμα, το Κίεβο― ενώ παραδοσιακά ελκυστικές και λειτουργικές πόλεις όπως το Γουέλιγκτον και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κατρακύλησαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι μητροπόλεις κατέχουν μεσαίες θέσεις: το Λονδίνο βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 33 και το Λος Άντζελες στο 37. Ανάμεσά τους τοποθετείται η Αθήνα.

palace-gb7d83a962_1280.jpg

Στις χειρότερες θέσεις βρίσκονται, όπως συνήθως, η Τεχεράνη (163), η Ντουάλα του Καμερούν (164), η Χαράρε της Ζιμπάμπουε (165), η Ντάκα του Μπαγκλαντές (166), το Πορτ Μόρσμπι της Παπούα-Νέας Γουϊνέας (167), το Καράτσι του Πακιστάν (168), το Αλγέρι (169), η Τρίπολη της Λιβύης (170) και το Λάγκος της Νιγηρίας (171). Η «χειρότερη» πόλη παραμένει η Δαμασκός που δεν έχει συνέλθει από τις ζημιές του πολέμου.

H λίστα των ωραιότερων πόλεων είναι διαφορετική υπόθεση: τα κριτήρια διαμορφώνονται χωρίς τον παράγοντα της ευκολίας της ζωής. Συνήθως, πρώτη έρχεται η Ρώμη και ακολουθούν το Κέιπ Τάουν, η Σιγκαπούρη, η Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες και το Παρίσι. Φέτος, κυρίως εξαιτίας του προβλήματος των σκουπιδιών στη Ρώμη, στην κορυφή εμφανίζεται το Παρίσι.

eiffel-tower-g98aafb7c7_1280.jpg

Στη λίστα με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, πρώτη έρχεται η Σαγκάη, δεύτερο το Λονδίνο, ακολουθεί η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, η Ζυρίχη, το Τόκιο και το Σίντνεϊ. Στη 10η θέση βρίσκεται το Παρίσι που φέτος κρίνεται λίγο ακριβότερο από τη Νέα Υόρκη.

Όσο για τη λίστα των καλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων για τουρισμό, περιλαμβάνει μικρότερες πόλεις όπως τη Βαλέτα (Μάλτα), την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, το Γκάλγουεϊ της δυτικής Ιρλανδίας, το Τμπίλισι της Γεωργίας, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

acropolis-g099d19a70_1280.jpg

Στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών του Lonely Planet είναι το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η Ταϊπέι, το Φράιμπουργκ της Γερμανίας (πιθανώς λόγω του Μέλανος Δρυμού) και η Ατλάντα ―ένας θεός ξέρει γιατί. To Lonely Planet προτείνει επίσης το Λάγκος (για τις «παραλίες στο χρώμα της σαμπάνιας»), τη Λευκωσία, το Δουβλίνο και τη Μέριντα στο Μεξικό. Η Μέριντα, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουκατάν, βρίσκεται κοντά σε τουριστικά θέρετρα, έχει όμως διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και την ειρηνική της ατμόσφαιρα.

Πηγή: athensvoice.gr

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close