Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου 2022
Η πρώτη υπερπανσέληνος από τις συνολικά τρεις φετινές θα συμβεί αύριο Τρίτη, 14 Ιουνίου. Η πανσέληνος θα συμπέσει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.
Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο «της Φράουλας», επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.
Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.
Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σχετικά
Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2026
Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα στις πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη μας μέσα από τα μάτια και τα αυτιά των ίδιων τους των κατοίκων
Σταματούν και σήμερα το delivery και οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα
Τι ώρες ισχύει η απαγόρευση
Καμίνι η Κύπρος με τον υδράργυρο στους 44°C -Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Σε ισχύ τίθεται σήμερα πορτοκαλί προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογία από τις 12:00μμ μέχρι τις 17:00μμ το απόγευμα.
Πού να ταξιδέψετε τον Αύγουστο – Οι 6 επιλογές του National Geographic
Έξι ταξιδιωτικές εμπειρίες για τον Αύγουστο για παραλίες, σέρφινγκ, σκι και μοναδικά υπαίθρια φεστιβάλ προτείνει το National Geographic
Μουσική, διαχρονικός σχεδιασμός και υψηλές επιδόσεις συναντήθηκαν στο Minthis Music Festival 2026
Ένα φεστιβάλ, πέντε ξεχωριστές βραδιές, δύο brands με κοινές αξίες, πολλές αξέχαστες εμπειρίες
Το ελληνικό νησί που εξυμνεί το Lonely Planet
«Φυσική ομορφιά και πολιτισμός, χωρίς υπερτουρισμό»
Σταματά το delivery λόγω καύσωνα – Ποιες ώρες και τι επιτρέπεται
Υποχρεωτική παύση του delivery με δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια ισχύει σήμερα από τις 12:00 έως τις 16:00 σε όλη την Κύπρο
Πέθανε η Μαίρη Λίντα σε ηλικία 91 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαίρη Λίντα έμενε στο Γηροκομείο Αθηνών και την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο Σπύρος Σίγουρος με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο Instagram
Μάθαμε τι θα συμβεί στον υπέροχο Καλοπαναγιώτη τα φετινά Χριστούγεννα
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Καλαοπαναγιώτη επιστρέφει και φέτος
Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία - Τίθεται σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Από τις 12.00 σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, θα τεθεί σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17.00.