Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2022
Μόλις δύο εβδομάδες θα χρησιμοποιούνται ακόμη υποχρεωτικά οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα, καθώς αίρεται και το τελευταίο μέτρο για την πανδημία ώστε να επιστρέψουμε το καλοκαίρι στην απόλυτη καθημερινότητά μας. Την 1η Ιουνίου με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους.
Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργήσει τις μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να ανακάμψουν οι οικονομίες τους και οι πολίτες να κινούνται κανονικά. Μάλιστα από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έχουν καταργηθεί οι μάσκες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αεροδρόμια και πτήσεις.
Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας πάντως συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να ορίσει τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν στη χώρα μας. Θα ορίσει δηλαδή τους χώρους όπου θα συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες υποχρεωτικά και μετά την 1η Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι.
Πού θα παραμείνει η μάσκα
Εδώ και καιρό υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση εάν θα πρέπει να γίνει απόλυτη απελευθέρωση από τις μάσκες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καλούνται να αποφασίσουν που δεν θα καταργηθούν οι μάσκες.
Βασικός προβληματισμός είναι τα αεροδρόμια και οι πτήσεις στις οποίες ο κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού παραμένει μεγάλος έστω κι αν η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται βέβαιον ότι η μάσκα θα διατηρηθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων και πιθανώς και στα σούπερ μάρκετ.
Πάντως, είναι επίσης πιθανό οι μάσκα να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στη χώρα μας σε πλοία και αεροπλάνα, παρότι οι συστάσεις του ECDC είναι να καταργηθούν τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα αεροσκάφη.
Παρά τις συστάσεις των διεθνών αλλά και των Ευρωπαϊκών οργανισμών, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως ιδανικά θα ήθελε να διαφοροποιηθεί η χώρα μας από τα υπόλοιπα κράτη και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα
Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο-Αλλάζει το σκηνικό από τη Δευτέρα
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Σαββατοκύριακο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις
«Περηφάνια και Προκατάληψη»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix με Έμα Κόριν και Τζακ Λόουντεν
Η νέα παραγωγή φιλοδοξεί να παραμείνει πιστή στο πνεύμα του μυθιστορήματος της Όστεν, που εκδόθηκε το 1813.
Πάνω από 5.000 επισκέπτες στο 3ο Cybersecurity for ALL Festival
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας μέσα από εκθεσιακά περίπτερα, δράσεις εικονικής πραγματικότητας, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, επιδείξεις και βιωματικές εμπειρίες
Αυτή η κυπριακή πόλη είναι ανάμεσα στους πιο οικονομικούς προορισμούς για city break στην Ευρώπη
Το συνολικό ημερήσιο κόστος για έναν επισκέπτη
6 παραμυθένιοι προορισμοί της Ευρώπης -Πύργοι, μεσαιωνικά τείχη και υπέροχη αρχιτεκτονική
Πόλεις που εντυπωσιάζουν με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια τους, την μεσαιωνική αύρα τους και την ιστορία τους.
«Πάφος 2017–2027»: Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες με στήριξη έως €40.000 ανά έργο
Η πόλη ετοιμάζει το επετειακό της πρόγραμμα για το 2027 και δέχεται προτάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.
Ryanair: Τι αλλάζει για τις αποσκευές από τις 10 Νοεμβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες
Η αλλαγή αφορά όλα τα αεροδρόμια του δικτύου της
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο