Δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2022
Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το έργο «Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ», του Αμερικανού συγγραφέα Όρτον Φουτ, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.
Το «ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» αφηγείται την ιστορία της κυρίας Γουάτς, μιας ηλικιωμένης χήρας που εγκατέλειψε τη φάρμα της στο Μπάουντιφουλ και συγκατοικεί εδώ και 20 χρόνια, σ’ ένα στενάχωρο διαμέρισμα του Χιούστον, με τον άτολμο και υπερπροστατευτικό γιο της Λούντι και την σκληρή, συμφεροντολόγα και νευρωτική νύφη της Τζέσι Μέι. Ζώντας κάτω από συνθήκες τυραννίας και τρόμου, συγκρούσεων και κακοποιητικών συμπεριφορών και με μοναδική ασπίδα προστασίας και δύναμης τον “ταπεινό” Ιησού, η κυρία Γουάτς λαχταρά να πάει πίσω στη μικρή πόλη που γεννήθηκε, στο σπίτι της και εκεί να κλείσει τον κύκλο της ζωής. Όταν το ζευγάρι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, της το απαγορεύει, εκείνη δε διστάζει να το σκάσει και να ξεκινήσει το μακρύ και δύσκολο ταξίδι για να φτάσει στην «Ιθάκη» της.
Έργο βαθύτατα συγκινητικό και τρυφερό το «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» αναδεικνύει την ανυπέρβλητη ανάγκη του ανθρώπου, που βαδίζει προς το τέλος της ζωής του, για επιστροφή στις «ρίζες» του. Ο Τεξανός Όρτον Φουτ εμπνευσμένος από τους απλούς ανθρώπους της γενέτειράς του και την ισχυρή σύνδεση τους με τη γη, μιλά για το αναγκαστικό ξερίζωμα της αγροτιάς από τον παράδεισο της φύσης και την ερήμωση της αμερικάνικης υπαίθρου, για την μοναξιά, την αποξένωση ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια και την οικονομική ανασφάλεια των φτωχών ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις και φυσικά για τον διακαή τους πόθο να γυρίσουν στα αγαπημένα τους χώματα.
Μέσα από την «Οδύσσεια» της βασανισμένης αλλά αποφασισμένης γριούλας , ο συγγραφέας φωτίζει το όνειρο του ανθρώπου για επιστροφή και την εκπλήρωση του τάματος για ένα τελευταίο προσκύνημα στο γενέθλιο τόπο. Το «Tαξίδι στο Μπάουντιφουλ» είναι ένας ύμνος για τη δύναμη της ελπίδας και της πίστης και την γεμάτη φόβο και πόνο πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ:
«… Όταν πρωτοδιάβασα το έργο, έντονη συγκίνηση μου προκάλεσε το Άλγος του Νόστου της κυρίας Γουάτς και σκέφτηκα πόσο πολύ μας αφορά η ιστορία της. Είναι η ιστορία χιλιάδων δικών μας ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα πατρικά τους χώματα και ελπίζουν και προσδοκούν την επιστροφή τους όσο είναι ακόμα στη ζωή.
Χιλιάδες άλλοι έφυγαν με τον πόθο τους ανεκπλήρωτο.
Μακάρι οι θεατές μας να δουν στο πρόσωπο της κυρίας Γουάτς του δικό τους ταξίδι, το δικό τους προσκύνημα στα γενναιόδωρα τους χώματα…».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία / Μουσική Επιμέλεια: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Σκηνικά: Άντης Παρτζίλης
Κοστούμια: Άντης Παρτζίλης - Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ρόζου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Φωτογραφία Αφίσας: Άντης Παρτζίλης
Σχεδιασμός Αφίσας: Νεόφυτος Αβραάμ
Video Art: Μιχάλης Γεωργιάδης
Trailer: Γιώργος Σπυρής / Γιώργος Γαλάτης
Σχεδιασμός Προγράμματος / Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λέανδρος Ταλιώτης
Κομμώσεις: Βίκυ Ευσταθίου
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:
Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Βασίλης Μιχαήλ, Μάρα Κωνσταντίνου, Κύνθια Παυλίδου, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Ρόζου, Ανδρέας Γεωργίου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο 30 Απριλίου 2022 στις 8.00μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
● ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00μ.μ. (Μέχρι 29 Μαΐου)
• ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στις 8.30μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Εισιτήρια: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy
Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.
H είσοδος στο θέατρο θα γίνεται και με την επίδειξη SafePass (Rapid Test ισχύος 72 ωρών)

-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
07 Μαΐου - 08 Μαΐου 2022
21 Μαΐου - 22 Μαΐου 2022
28 Μαΐου - 29 Μαΐου 2022
-
Θέατρο Ριάλτο
19 Μαΐου 2022
-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
30 Απριλίου - 01 Μαΐου 2022
14 Μαΐου - 15 Μαΐου 2022
Σχετικά
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο