Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2022
Με τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια και προβολές τεσσάρων ταινιών που διακρίθηκαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους επιστρέφει, από τις 8 μέχρι τις 16 Απριλίου και προσκαλεί τους νεαρούς σινεφίλ να το ακολουθήσουν σε μια περιπέτεια «Αναζήτησης», μέσω του μαγικού κόσμου του σινεμά.
Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να έρθουμε όλοι κοντά σε αυτό που αγαπάμε, να μοιραστούμε ταινίες, να συζητήσουμε, να συνδημιουργήσουμε και παράλληλα να κτίσουμε το θάρρος και τις αντοχές για ακόμα περισσότερη αναζήτηση. Και όσο αναζητούμε, τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνουμε και θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Αυτό ίσως να προσφέρει, τελικά, το καλό σινεμά. Και ίσως αυτό να είναι αρκετό, ειδικά στις μέρες μας.
Το Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους αποτελεί ενότητα του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2022, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια από τη δημιουργία του. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι το Θέατρο Ριάλτο και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4 Εργαστήρια
Για παιδιά μέχρι 13 χρονών, θα πραγματοποιηθούν:
Βιωματικό Εργαστήρι Παραγωγής Παραδοσιακών Κινουμένων Σχεδίων με τίτλο «Καλωσορίσατε στην Λούπα», το οποίο αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας μας με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Animafest Cyprus, και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, καθώς και Εργαστήρι εικονικής πραγματικότητας - κινηματογράφησης 360o με τίτλο «Η Πιο Μεγάλη εικόνα». Το τελευταίο αποτελεί μια πρώτη συνεργασία και με τον πρωτοποριακό οργανισμό CYENS και την εταιρία Silversky3D. Στα εργαστήρια αυτά, τα παιδιά που αναζητούν μέσα αποτύπωσης της δημιουργικότητάς τους, θα ανακαλύψουν πως ήδη διαθέτουν τόσο τις ικανότητες για να εκφράσουν ιδέες, ιστορίες και συναισθήματα, όσο και το θάρρος να τις μοιραστούν με άλλους.
Για νέους 14-18, θα πραγματοποιηθεί:
Το Εργαστήρι «Οι Περιπέτειες μιας Ηθοποιού», με την ηθοποιό Δάφνη Αλεξάντερ και το Εργαστήρι «90ο /Κινηματογραφικό Εργαστήρι με Φορητές Συσκευές» με την σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Αθηνά Ξενίδου. Και τα δυο εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στη Ένωση Σκηνοθετών, αφορούν την αυτό-έκφραση, τον αυτοκαθορισμό, αλλά και την κατανόηση της αντίθετης άποψης, έξω από τα στεγανά των κοινωνικών δικτύων, με τη χρήση όλων των μέσων που έχουν οι νέοι σήμερα στα χέρια τους. Τι γίνεται δηλαδή αν γυρίσουμε το τηλέφωνο κατά 90 Μοίρες; Ξαφνικά έχουμε μια κινηματογραφική κάμερα. Και έναν εντελώς νέο τρόπο να δούμε και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο.
Προβολές Ταινιών (Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός και Κινηματογράφος Ζήνα Πάλας, Λευκωσία)
Με τις ταινίες I Never Cry, του Piotr Domalewski (Πολωνία), και το Vacarme, του Frederick Neegan Trudel (Καναδάς) το Φεστιβάλ απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους, άνω των 15 ετών. Οι ταινίες παρουσιάζουν το πώς με ειλικρίνεια και θάρρος άτομα στην ίδια με αυτούς ηλικία αντιμετωπίζουν την αναζήτηση ταυτότητας στο μεταίχμιο μιας δύσκολης ενηλικίωσης. Οι ταινίες θα συναρπάσουν το νεαρό σινεφίλ κοινό, χωρίς φίλτρα και ωραιοποιήσεις, με καταπληκτικές, και απολύτως πειστικές ερμηνείες από τις νεαρές πρωταγωνίστριες τους.
Για όλους μας τους θεατές, εξασφαλίστηκαν οι αριστουργηματικές ταινίες Petite Maman της Céline Sciamma (Γαλλία) και Mezquite’s Heart της Ana Laura Calderón (Μεξικό), δυο πανέμορφες ιστορίες με πρωταγωνίστριες μικρά κορίτσια που αναζητούν μια διέξοδο από τη θλίψη του χαμού ενός συγγενικού τους προσώπου στη μαγεία της φαντασίας, και της μουσικής, αντίστοιχα.
Περισσότερες πληροφορίες για την ηλικιακή κατάταξη των ταινιών, το πρόγραμμα προβολών καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων (διαδικασία δήλωσης συμμετοχής https://www.cyprusfilmdays.com) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (facebook.com/CFDchildren) και στο Instagram (https://www.instagram.com/cyprusfilmdaysyouth), καθώς και στο τηλέφωνο 70008242 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Cyprusfilmdaysyouth@gmail.com
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2022 και είναι μια συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας με το Θέατρο Ριάλτο.
Το κοινό πρέπει να φέρει προστατευτική μάσκα. Απαραίτητη η προσκόμιση Safe Pass.
Σχετικά
Ο Γιώργος Τσαγγάρης νικητής του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Animation στο Φεστιβάλ Karama της Ιορδανίας
Επίκεντρο της ταινίας «Η Υφάντρα» είναι ο μύθος της Αράχνης
Zootopia 2: Η ταινία του Χόλιγουντ με τις υψηλότερες εισπράξεις για το 2025 – 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Παγκοσμίως ωστόσο στην κορυφή παραμένει το κινεζικό blockbuster animation «Ne Zha 2», με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιορτάζουμε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με ταινίες μικρού μήκους
Το φετινό Short Film Day, θα φιλοξενηθεί στο Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης στη Λευκωσία
Νεκροί ο διάσημος σκηνοθέτης Rob Reiner και η σύζυγός του
Το ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό μέσα στο σπίτι τους - «Κανείς δεν έχει συλληφθεί ή είναι ύποπτος» λέει η αστυνομία του Λος Άντζελες
Μπίλι Άιλις: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Hit Me Hard and Soft» -Σε 3D με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον
Η Paramount Pictures παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας-συναυλίας της Μπίλι Άιλις με τίτλο «Hit Me Hard and Soft», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Μαρτίου 2026.
Hunger Games: Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο νέο prequel
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Panem επεκτείνεται ξανά, καθώς το The Hunger Games: Sunrise on the Reaping φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία των 50ών Αγώνων Πείνας, 24 χρόνια πριν από την αρχική ταινία
Hold Onto Me: H ταινία της Κύπριας σκηνοθέτριας Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς
Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται στο ιστορικό και ιδιαίτερα προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ
4 πρεμιέρες – 4 λόγοι για να πας σινεμά αυτή την εβδομάδα
Τέσσερις πρεμιέρες γεμάτες ένταση, συναίσθημα και κινηματογραφική μαγεία
Η κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς: «Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» συγκινούν και ενώνουν το κοινό
Μια παραγωγή που αναβιώνει τον κλασικό μύθο του Ντίκενς στην καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» σύμφωνα με το περιοδικό Time
Τη Δευτέρα πρόσθεσε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην ήδη εντυπωσιακή λίστα με τις διακρίσεις της ταινίας «One Battle After Another» στην οποία πρωταγωνιστεί.
Σπασμένη Φλέβα: Νέο ρεκόρ με 76.333 εισιτήρια για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Χρυσές Σφαίρες 2026: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες - Πότε η απονομή
Φέτος, υπάρχει και μια νέα κατηγορία στα βραβεία