Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2022
Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε σήμερα «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε μια κατάταξη, στις τελευταίες θέσεις της οποίας βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.
Η Ελλάδα έχει ανέβει φέτος στην 67η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει περί τις 150 χώρες, από την 68η όπου βρισκόταν το 2021.
«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», πρόσθεσε. Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση από τότε που άρχισε να συντάσσεται η εν λόγω έκθεση: πριν από τη Φινλανδία, η Νορβηγία ήταν στην κορυφή το 2017 ενώ η Δανία κατείχε για χρόνια την πρώτη θέση.
Με βαθμό 7,82 στα 10, η Φιναλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, καθώς οι πρώτες θέσεις της κατάταξης μένουν οι ίδιες και κυριαρχούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Ευρώπης.
«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report», μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.
Ο Λίβανος, ο οποίος συγκλονίζεται από ταραχές και μια σοβαρή οικονομική κρίση, πέφτει έτσι στην προτελευταία θέση, με βαθμό 2,95, πίσω από τη Ζιμπάμπουε και ακριβώς μπροστά από το Αφγανιστάν, που μένει και φέτος στην τελευταία θέση με βαθμό 2,40.
Η μελέτη για την πιο ευτυχισμένη χώρα, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.
Η Γερμανία και ο Καναδάς χάνουν μία θέση και βρίσκονται αντιστοίχως φέτος στη 14η και τη 15η θέση, ακριβώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16η θέση, +3), σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη περίπου 150 χωρών, που σταθμίζει τα δεδομένα των τριών τελευταίων ετών.
Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση (+1), «που είναι η υψηλότερη από τότε που υφίσταται αυτή η μελέτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 17η, την ίδια με πέρυσι.
Μεταξύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Βραζιλία είναι στην 38η θέση (-3), η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4) στη φετινή έκδοση της κατάταξης, η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κίνα κάνει άλμα ανεβαίνοντας 12 θέσεις και βρίσκεται στην 72η, η Ινδία παραμένει στην ουρά της κατάταξης (136η), αλλά ανεβαίνει 3 θέσεις.
Σχετικά
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα
Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο-Αλλάζει το σκηνικό από τη Δευτέρα
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Σαββατοκύριακο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις
«Περηφάνια και Προκατάληψη»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix με Έμα Κόριν και Τζακ Λόουντεν
Η νέα παραγωγή φιλοδοξεί να παραμείνει πιστή στο πνεύμα του μυθιστορήματος της Όστεν, που εκδόθηκε το 1813.
Πάνω από 5.000 επισκέπτες στο 3ο Cybersecurity for ALL Festival
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας μέσα από εκθεσιακά περίπτερα, δράσεις εικονικής πραγματικότητας, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, επιδείξεις και βιωματικές εμπειρίες
Αυτή η κυπριακή πόλη είναι ανάμεσα στους πιο οικονομικούς προορισμούς για city break στην Ευρώπη
Το συνολικό ημερήσιο κόστος για έναν επισκέπτη
6 παραμυθένιοι προορισμοί της Ευρώπης -Πύργοι, μεσαιωνικά τείχη και υπέροχη αρχιτεκτονική
Πόλεις που εντυπωσιάζουν με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια τους, την μεσαιωνική αύρα τους και την ιστορία τους.
«Πάφος 2017–2027»: Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες με στήριξη έως €40.000 ανά έργο
Η πόλη ετοιμάζει το επετειακό της πρόγραμμα για το 2027 και δέχεται προτάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.
Ryanair: Τι αλλάζει για τις αποσκευές από τις 10 Νοεμβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες
Η αλλαγή αφορά όλα τα αεροδρόμια του δικτύου της
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο