Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαΐου 2022
Αν δεν είσαι κάτοικος Λευκωσίας κι αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή, πιθανότατα η Αγλαντζιά είναι μία περιοχή που δεν επισκέπτεσαι συχνά. Ίσως γιατί το αυτί σου δεν είχε μέχρι τώρα πάρει κάπου το όνομα Κυριάκος. Τι εστί Κυριάκος; Στις παρακάτω γραμμές θα βρεις όλες τις απαντήσεις... παρόλο που σίγουρα γνωρίζεις ήδη το βραβευμένο σουβλάκι της πρωτεύουσας.
Το spot
Για πολλά χρόνια τώρα, στον αριθμό 42 της οδού Γεώργιου Γρίβα Διγενή -κοντά στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς- συναντά κανείς τον Κυριάκο, ένα old school σουβλατζίδικο που ψήνει και σερβίρει πάντα με το ίδιο μεράκι και αγάπη σουβλάκια και μεζέδες!
Σε έναν μικρό και πεντακάθαρο χώρο, με λιτή διακόσμηση από εκείνη την παλιά με τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τις τόνενες καρέκλες, και τραπεζάκια στην αυλή, παρασκευάζεται ένα από τα κατά γενική ομολογία καλύτερα, νοστιμότερα και αυθεντικότερα σουβλάκια που θα φας -αν δεν το έχεις ήδη κάνει- στη ζωή σου. Δεν κατέχει τυχαία άλλωστε δύο Cyprus Eating Awards (2015 & 2017) στην κατηγορία Σουβλάκι!

Το σουβλάκι
Ο κύριος Ανδρέας, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Κυριάκος, γνωρίζει την τέχνη του καλού ψησίματος. Εξ ου κι εδώ θα φας χοιρινό σουβλάκι που κάνει αμέσως τη διαφορά στην υφή και τη γεύση: μεσαία κομμάτια ψαχνό, τρυφερό και ζουμερό, αλλά συμπαγή, με σώμα, με ενδιάμεσα κομματάκια λιπάκι τόσο όσο, καλοψημένο και μυρωδάτο. Πίτες νοστιμότατες και θαυμαστά ψημένες, και σεφταλιές εξαιρετικές, από αυτές που δεν τους χορταίνεις ποτέ, και με γεύση, αν μπορώ να πω, χωριάτικη, ρουστίκ.
Όλα νόστιμα, καμωμένα με αγάπη και εμμονή στην παραδοσιακή γεύση. Όσο για την εξυπηρέτηση, στου Κυριάκου είναι απλή, χαμογελαστή και γρήγορη.
Επίσης στο ταβερνάκι θα βρεις πέρα από σουβλάκια κι άλλους μεζέδες κρεατικών τους οποίους θα λατρέψεις. Αν, λοιπόν, επιλέξεις τον μεζέ, θα σου φέρει καμιά δεκαπενταριά πιατάκια, τα οποία περικλείουν τις νοστιμιές της κυπριακής κουζίνας.
Κι αν αρχίσεις να κουβεντιάζεις με τον κύριο Ανδρέα, θα μάθεις και τα μυστικά της κουζίνας του, ότι δηλαδή το καλό σουβλάκι είναι θέμα ποιοτικού κρέατος, ενώ η σεφταλιά, για να είναι πετυχημένη, θέλει σωστή αναλογία στο πιπέρι, τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι.
Άλλωστε, τα τόσα χρόνια εμπειρίας τού επιτρέπουν να γνωρίζει και να μας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακής κουζίνας.
Γι' αυτό, μα και για άλλα πολλά, η ταβέρνα Κυριάκος φιγουράρει γι' ακόμα μία φορά στα υποψήφια εστιατόρια των Cyprus Eating Awards 2021 στην κατηγορία Σουβλάκι.
Ταβέρνα Κυριάκος (22334471) Γεώργιου Γρίβα Διγενή 42, Αγλαντζιά, Λευκωσία.

Σχετικά
Η Νέα Υόρκη έρχεται για ένα βράδυ στη Λευκωσία!
Mία βραδιά με NYC vibes, καλό φαγητό, ποτά και μουσική.
Επιστρέφοντας στο Musa, το γαστρονομικό "σπίτι" του Αθηναγόρα Κωστάκου στη Λεμεσό
Ξαναδοκιμάσαμε το μενού του Έλληνα σεφ στο εστιατόριο της Λεμεσού και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας
Έξι εμβληματικά ελληνικά κρασιά σε ένα ξεχωριστό Wine Masterclass στη Λευκωσία
Το RESERVA 52 LOUNGE μάς προσκαλεί σε ένα Wine Masterclass αφιερωμένο στους θρύλους του ελληνικού αμπελώνα
Ο Jeffrey Hoffens επιστρέφει στη Λεμεσό, με live ψήσιμο στη φωτιά και paella
Ένα ακόμη live cooking experience αφιερωμένο στους λάτρεις του καλού κρέατος και της μαγειρικής στη φωτιά
Αυτό είναι το Franchisee of the Year 2026: Μια ιστορική διεθνής διάκριση για την Κύπρο
Τα wagamama Κύπρου στην κορυφή!
Δύο ξεχωριστές βραδιές αφιερωμένες στο ιταλικό κρασί και τη γαστρονομία, στη Λευκωσία
Στις 10 & 11 Νοεμβρίου θα μάθουμε τις ιστορίες πίσω από μία από τις ιστορικές οινοποιητικές οικογένειες της Τοσκάνης.
Αυτό είναι το νέο ασιατικό fine dining του νησιού
Η νέα πρόταση που θα καταστήσει το Aphrodite Hills Resort ως τον must προορισμό για κάθε λάτρη της fusion κουζίνας.
Τα αστέρια Michelin στα εστιατόρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης για το 2026
Νέο διάστερο από τη Σαντορίνη και ηχηρή απώλεια αστεριού για το Delta, προσθήκες στην καινούρια -εκτεταμένη και εκτός Αθηνών, σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη- λίστα του περίφημου γαστρονομικού οδηγού για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει 62 εστιατόρια.
Το LPM Limassol παρουσιάζει το Le Dîner en Blanc: Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη σαμπάνια Henri Giraud
Μια μοναδική εμπειρία γαλλομεσογειακής γαστρονομίας, εκλεκτής σαμπάνιας και ζωντανής μουσικής στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol.
Σάββατο για brunch σε αγαπημένο στέκι της πρωτεύουσας, με τη σαγκρία κερασμένη
Το «The Brunch Society» δίνει ραντεβού κάθε Σάββατο για φαγητό, κουβέντα και ένα κέρασμα για την παρέα.
Η νόστιμη μεσογειακή κουζίνα της Γάστρας κρύβει έμπνευση κι εναλλαγές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον
Μια σύγχρονη ματιά στην κυπριακή κουζίνα, με πιάτα για μοίρασμα
Η 28η Οκτωβρίου θέλει ρεμπέτικα, σπιτικούς μεζέδες και ένα μεσημεριανό γλέντι σε αγαπημένο κουτούκι της πόλης
Ο Γιώργος Παόττος και ο Σωτήρης Καραντώνης αναλαμβάνουν τη μουσική σε ένα μεσημεριανό γλέντι για την εθνική επέτειο.