Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα (παγωμένο) τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, κρυμμένο κάπου στην Κύπρο (εικόνες)

Ο κρυμμένος επίγειος παράδεισος της κυπριακής γης

Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2022

Η Bora Markovic κατάφερε ξανά να μας εντυπωσιάσει με τις εικόνες του! Αυτήν τη φορά απαθανάτισε μοναδικές εικόνες από την παγωμένη λίμνη στην περιοχή του Αμιάντου, κοντά στο Αλμυρολίβαδο.

Η λίμνη που βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά του δάσους Τροόδους, καταφέρνει να κλέψει από την πρώτη κιόλας στιγμή την καρδιά κάθε επισκέπτη, με το ειδυλλιακό σκηνικό από το οποίο περιβάλλεται.

Όπως γράφει το bigcyprus, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους συναντάμε δυο σπάνιους φυσικούς οικότοπους, οι οποίοι προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς είναι μοναδικοί στο είδος τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς συναντάμε τους τυρφώνες, που δεν είναι τίποτα άλλο από υπολείμματα φυτών που δεν σαπίζουν στο νερό.

Οι τυρφώνες συναντώνται σε περιοχές με υγρά λιβάδια και αναπτύσσονται σε κοιλότητες που πλημμυρίζουν στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά παραμένουν λασπωμένες και υγρές το καλοκαίρι. Μια τέτοια περιοχή είναι και το Αλμυρολίβαδο στην περιοχή του Τροόδους, ενώ η δεύτερη είναι το Λιβάδι του Ππασιά.

Σε αυτές τις περιοχές συναντάμε σημαντικά απειλούμενα ενδημικά φυτά, ανάμεσα σε αυτά και τον τυρφώνα, που έχει μεγάλη επιστημονική αξία, καθώς κρύβει την ιστορική εξέλιξη της βλάστησης του Τροόδους, που ακόμη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι τυρφώνες είναι περιφραγμένη και οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδρομή για να μπορέσουν να τους δουν.

Για να φτάσετε στο Αλμυρολίβαδο ακολουθήστε το δρόμο Κακοπετριάς – Τρόοδους, 7,5 χλμ από Καρβουνά και 2,5 χλμ πριν την Πλατεία Τροόδους, σε πάροδο στα αριστερά, λίγο πριν το Λιβάδι του Ππασιά.

*Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην ομάδα Στο Νησί / On the island

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close