News , Guide

Αυτές είναι οι χώρες που σταματούν τα μέτρα για τον Covid

Αρκετές είναι χώρες που οδεύουν προς πλήρη άρση των περιορισμών της πανδημίας.

Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022

Σουηδία και Βρετανία αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς. Η Ισπανία πέταξε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - συνεχίζει να ισχύει υποχρεωτικά για κλειστούς και χώρους με συνωστισμό - ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ζει «ελεύθερη».

Βρετανία

Τέλος σε όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Τζόνσον ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η «ενθαρρυντική» τάση συνεχίσει, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Εφόσον η παρούσα ενθαρρυντική τάση στα δεδομένα της πανδημίας συνεχιστεί, η προσδοκία μου είναι ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στους τελευταίους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής καραντίνας, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωση αυτή, η Βουλή των Κοινοτήτων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» μεταδίδει ότι πολλά μέλη των Συντηρητικών πανηγύρισαν με ζέση.

Σουηδία

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατήργησε από την Τετάρτη σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

Δανία

Η Δανία έχει προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Έτσι η Δανία πετά τις μάσκες, καταργεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά και κάθε περιορισμός στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων παύει να υπάρχει.

Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα κρούσματα κορωνοϊού στη Δανία δεν είναι μηδαμινά, αλλά σε καθημερινή βάση πλησιάζουν τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.

Επίσης, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου την έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών. Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Ιταλία

Από τις 11 Φεβρουαρίου θα πάψει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους των περισσότερων περιφερειών της Ιταλίας.
Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προστασίας που ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Γερμανία

«Πεπεισμένος» ότι σε μερικές εβδομάδες θα είναι εφικτό να χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος στο μεταξύ αναμένει κορύφωση του κύματος της παραλλαγής «Όμικρον» περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αποφάσισε να χαλαρώσει το σύστημα «πράσινου πάσου» που ορίζει ότι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 μπορούν να εισέλθουν σε πολυσύχναστους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα (7/2) δεν θα απαιτείται η επίδειξη «πράσινου πάσου» για την είσοδο σε εστιατόρια, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και γυμναστήρια, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο το «πράσινο πάσο» θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο για την είσοδο σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, όπως αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ισπανία

Η Ισπανία άρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την αναχαίτιση του τελευταίου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που επιβλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου για να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Λιθουανία

Καταργεί η Λιθουανία την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού Covid για κλειστούς χώρους.

Προχωρώντας πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατήργησε την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού Covid-19 για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν προσφέρει πλέον προστασία λόγω της συχνότητας της εύκολα μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον.

«Θα ήταν πραγματικά καλό εάν δεν έπρεπε ποτέ ξανά να επιστρέψουμε σε αυτό το μέτρο», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε σε κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Γαλλία

Στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εγκαταλείπονται οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενου κοινού (στάδια, πολιτιστικά ιδρύματα) και δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία, παρά μόνον συνιστάται.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης -τα οποία είχαν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου- θα μπορούν να ξανανοίξουν και θα επιτρέπονται οι συναυλίες για όρθιο κοινό. Επίσης θα επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών στο μπαρ των κέντρων, όπως και η κατανάλωση προϊόντων στα στάδια, τους κινηματογράφους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θέλει, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις, να υπάρξει δυνατότητα, κατά την επιστροφή από τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, για «χαλάρωση του σχολικού πρωτοκόλλου».

Νορβηγία

Στη Νορβηγία, μεταξύ άλλων χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια. Δεν θα χρειάζεται πια να κάθεται κανείς για να σερβιριστεί ούτε να έχει παραγγείλει πριν από τις 23:00.

Παράλληλα η τηλεργασία δεν είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παύει να ισχύει και το όριο που συνιστούσαν οι αρμόδιες αρχές για τους προσκεκλημένους που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο σπίτι του. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες.

Επίσης δεν απαιτείται πλέον να κάνει κανείς τεστ στα σύνορα για να εισέλθει στη Νορβηγία, ούτε να τηρήσει καραντίνα στην περίπτωση που κοντινό του πρόσωπο έχει προσβληθεί από τον ιό -ωστόσο συνιστάται ένα τεστ καθημερινά για πέντε ημέρες- και η περίοδος απομόνωσης κάποιου που έχει προσβληθεί μειώνεται από έξι σε τέσσερις ημέρες.

Ελλάδα

Στην Ελλάδας  αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής.

Επίσης νέες οδηγίες που αφορούν τα ταξίδια τέθηκαν σε ισχύ από τις 7 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, μέχρι 21 Φεβρουαρίου, όσοι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών είναι εμβολιασμένοι, θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τεστ αλλά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία αφορά επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει, άφιξη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό:

α) εμβολιασμού με χρονική ισχύ 9 μηνών

β) νόσησης διάρκειας έως 180 ημερών είτε

γ) αρνητικού αποτελέσματος, PCR εντός 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης  αίρει από σήμερα το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ.

Τα νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφονται καθημερινά στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN, ieidiseis.gr

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close