Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022
Η γκαλερί Noise παρουσιάζει μια έκθεση με το φωτογραφικό έργο της Helen Kirwan, το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια των –όπως η ίδια τους αποκαλεί- περιπάτων της για "άσκηση Covid" στην Κύπρο στις αρχές του περασμένου έτους. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 φωτογραφίες, μεγέθους καρτ ποστάλ, πολλαπλά τοποθετημένες σε γραμμικά πλέγματα και λωρίδες.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Νίκος Φιλίππου θα κάνει μια εισαγωγή στο έργο της Kirwan. Ο Νίκος Φιλίππου είναι φωτογράφος και Αναπληρωτής Λέκτορας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το έργο της Kirwan προέκυψε στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Ακαδημίας Τεχνών στη Λεμεσό για τρίμηνη καλλιτεχνική διαμονή (residency). Ωστόσο, όταν έφτασε στις 2 Ιανουαρίου 2021, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, τέθηκε σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα και στη συνέχεια μετακόμισε στη Λευκωσία για ένα μήνα. Λόγω των αυστηρών περιορισμών του "lockdown", η Kirwan μπορούσε να βγει έξω μόνο για σωματική άσκηση, και ακόμη και όταν τελικά έφτασε στη Λεμεσό για να ξεκινήσει τo residency της τον Φεβρουάριο, οι διάφοροι περιορισμοί εξακολουθούσαν να ισχύουν και συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάιο.
Κατά τη διάρκεια των μεγάλων Covid-περιπάτων της για άσκηση, η Kirwan έβγαζε φωτογραφίες με ένα iPhone από περιστατικά και σκηνές που συναντούσε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος της να κατανοήσει τη Λευκωσία και στη συνέχεια τη Λεμεσό, νιώθοντας το δρόμο της, μάλλον όπως ένα σαλιγκάρι, κατά μήκος του εδάφους. Πριν φτάσει στην Κύπρο, είχε διαβάσει το βιβλίο του Χάιντεγκερ "Πρώιμη ελληνική σκέψη" που ασχολείται με τον επαναπροσδιορισμό των προ-Σωκρατικών, τους οποίους θεωρούσε εκπροσώπους της σκέψης πριν καταληφθεί από τη μεταφυσική. Ο Χάιντεγκερ υποστηρίζει ότι η σύγχρονη φιλοσοφία είχε διαφθαρεί από τη στενότητα του μεταφυσικού και καθαρά ορθολογικού τρόπου σκέψης. Η ανάλυση των αποσπασμάτων του Αναξίμανδρου, του Παρμενίδη και του Ηράκλειτου τον ώθησε να σκεφτεί το Είναι ως παρουσία (Anwesen) με την έννοια της άφιξης στην παρουσία, της παραμονής και της επιστροφής στην απουσία.
Αυτή την ιδέα του Είναι ως μια διαδικασία μετασχηματισμού και ως ένας συγκεκριμένος τρόπος ύπαρξης, ο Χάιντεγκερ την αποκαλεί Gelassenheit: το Είναι ως απελευθέρωση "προς το ανείπωτο". Οι 1.500 μικρές iPhone φωτογραφίες της Kirwan μπορούν να θεωρηθούν ως εκφράσεις του Είναι με αυτή τη χαϊντεγκεριανή έννοια - της παρουσίας της κατά τη διάρκεια των περιπάτων για "άσκηση Covid", στα πλαίσια της οποία υπάρχει μια δυνατότητα απελευθέρωσης, όπως το θέτει ο Χάιντεγκερ, "προς το ανείπωτο".
Πληροφορίες για την έκθεση:
Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-21:00 με εισαγωγή στις 18:30 από τον Νίκο Φιλίππου, Αναπληρωτή Λέκτορα, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Διάρκεια έκθεσης: 4-12 Φεβρουαρίου, καθημερινά- 13:00-19:00.
Τοποθεσία: Νoise Gallery- Περικλέους 4, Παλιά Λευκωσία, 1010
Σχετικά
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Η XeniArtSpace παρουσιάζει τον νέο της εκθεσιακό χώρο και αποκαλύπτει την εικαστική εμπειρία Dreamscapes
Μνημειώδης πίνακας του Anselm Kiefer για πρώτη φορά στην Κύπρ
NYX Hotel Limassol × Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο Light and Shadows
Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE 2025 αναδεικνύει για 5η χρονιά την δημιουργία, την καινοτομία και την έμπνευση
Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται με τους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα τελικά τους έργα σε μια μοναδική έκθεση στο Youth Makerspace Larnaka, στις 7 Δεκεμβρίου
December: Ομαδική έκθεση με 29 καλλιτέχνες στην γκαλερί Stand in Line – Art Space
Η γκαλερί Stand in Line – Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “December” σε επιμέλεια του Canopy Studio, με 29 συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Πίνακας του Ρούμπενς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 2.3 εκατ. ευρώ
Το έργο ήταν κρυμμένο για περισσότερους από τέσσερις αιώνες σε μια παριζιάνικη έπαυλη
“Spinning a tale” από Margo της Μάρθας Χριστοδουλίδου
Mια συλλογή από υφαντά, κεντημένα και κροσέ κομμάτια
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani