Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2014
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα "Choirokoitia: Archaeology and Management of a World Heritage Site" διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και το ICOMOS Κύπρου, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 16.00 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία (πρώην ΑΤΙ, περιοχή Αθαλάσσας). Ομιλητές στη διάλεξη θα είναι η Δρ. Μαρίνα Σολομίδου - Ιερωνυμίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η Dr. Odile Daune-Le Brun, Διευθύντρια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στη Χοιροκοιτία και ο Δρ. Νικόλας Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης ο Jean-Pierre Mahoué, Πολιτιστικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και η Αθηνά Παπαδοπούλου, Πρόεδρος ICOMOS Κύπρου. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στον προϊστορικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, ο οποίος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στη διάρκεια της διάλεξης οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιολογική έρευνα στο χώρο συνέβαλε στη μελέτη και την προετοιμασία του Σχεδίου Διαχείρισης που υποβλήθηκε με επιτυχία στην Unesco το 2012, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη μελέτη και σύνθεση Σχεδίων Διαχείρισης για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κύπρου που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Παράλληλα θα γίνει αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι του 2013 την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και το σύγχρονο χωριό της Χοιροκοιτίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επιτακτική ανάγκη λεπτομερούς σχεδιασμού για την προστασία του ευρύτερου φυσικού και αστικού περιβάλλοντος αρχαιολογικών χώρων. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99486525 (ΝιΙκόλας Παντοπίου).
Σχετικά
Οι Sooshi Mango έρχονται στην Λευκωσία με το “The Home Made World Tour”
Το χιούμορ τους μιλά για οικογένειες, συνήθειες, κουζίνες, γειτονιές, υπερβολές και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία που κάνουν την καθημερινή ζωή αστεία
9 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Κοιλάνι την Κυριακή
Έχουμε πολύ καλούς λόγους για να πάμε στο Κοιλάνι την Κυριακή
Weekend Agenda: 35 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλη
Μουσική, θέατρο, φεστιβάλ και καλοκαιρινές εξορμήσεις γεμίζουν την πρώτη μεγάλη έξοδο του μήνα
Στο Άρσος μαθαίνουμε να φτιάχνουμε παλουζέ, σουτζιούκκο και κουλουρούθκια με έψημα
Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ξεκινούν την Κυριακή 12 Ιουλίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν, να δημιουργήσουν και να γευτούν.
Η Κυπερούντα ζει το πιο γεμάτο πολιτιστικό καλοκαίρι της χρονιάς – Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Από μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις μέχρι φεστιβάλ, πανηγύρια, αστρονομικές βραδιές και το 22ο Φεστιβάλ Μήλου, η Κυπερούντα υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Αραδίππου με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι
Ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «Νομάδες», παραδοσιακοί χοροί, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και το αγαπημένο έθιμο του «τριψίματος του πιπεριού» συνθέτουν μια γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο απόλυτος οδηγός του Ιουλίου: 15 εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε και αξίζει να ζήσεις
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, θερινό σινεμά, γαστρονομικές γιορτές και μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις συνθέτουν τον απόλυτο οδηγό για τις πιο ξεχωριστές εξόδους του μήνα
Την Παρασκευή, οι πεζόδρομοι της Λευκωσίας θα γεμίσουν μουσικές, μελωδίες και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα!
Μια ξεχωριστή μουσική διαδρομή στους πεζόδρομους της Λήδρας και της Ονασαγόρου!
Τελευταίες παραστάσεις του Circus Atmosphere στην Κύπρο
Το Circus Atmosphere μπαίνει στις τελευταίες δύο εβδομάδες παραστάσεων στο νησί μας
Το 2ο φιλανθρωπικό κάλεσμα σειρήνων «The Sirens’ Call» επιστρέφει στο Παραλίμνι
Το «The Sirens’ Call» καλεί γυναίκες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν σε μια μοναδική εμπειρία κολύμβησης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Οι «Βραδιές Κωμωδίας» κάνουν στάση στον Καλοπαναγιώτη για μια βραδιά γεμάτη γέλιο
Οι Χάμπης, Παύλος Παυλίδης και Κωνσταντίνος Ψυλλίδης ανεβαίνουν στη σκηνή του Παλιού Σινεμά, προσφέροντας μια ξεχωριστή stand-up comedy παράσταση
Μία έκθεση γεμάτη αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες... αλλά και street food
Mια εντυπωσιακή εκδήλωση αφιερωμένη στον κόσμο του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας.