Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021
(α) Από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, εμβολιασμός κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τους εμβολιασμούς να διενεργούνται σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες
- Η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά θα γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε σχετική ανακοίνωση.
(β) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022, τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας
- Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
- Οδηγίες για την διευθέτηση ραντεβού για την εργαστηριακή εξέταση PCR θα δίδονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.
(γ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, υποχρεωτικός περιορισμός των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον, ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας
- Άτομα με θετικά δείγματα στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους.
- Οι επαφές των θετικών κρουσμάτων στην μετάλλαξη Όμικρον παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο χώρο διαμονής τους.
(δ) Επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 7 μηνών, μετά από την σχετική ενημέρωση που θα τύχουν τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ωστόσο, από τις 18 Δεκεμβρίου, τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών απο την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
- Η εξέταση Rapidtestθα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.
(ε) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, εξαίρεση απο τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν.
- Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Η εξέταση θα τους παραχωρείται δωρεάν προσκομίζοντας την ειδική κάρτα.
(στ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.
- Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.
- Διευκρινίζεται πως τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest, όπως επίσης και άτομα που έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου.
- Τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων, και μία δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δικαιούνται να εισέρχονται στους χώρους αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest.
- Διευκρινίζεται πως τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest.
(ζ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους.
- Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapidtestθα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο).
- Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
Σχετικά
Καλοκαιρινές Βραδιές με τον Γιώργο Παπαδόπουλο στο Elysium
Τέσσερις αξέχαστες βραδιές γεμάτες μουσική, εκλεκτές γαστρονομικές εμπειρίες και τη μοναδική κομψότητα της Μεσογείου
Η Lidl Κύπρου διαχρονικά δίπλα στους νέους, μέσα από την Παγκύπρια Κατασκήνωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Με ουσιαστική προσφορά προς το Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, η Lidl Κύπρου στήριξε, για ακόμα μια χρονιά, μια εβδομάδα εμπειριών, μάθησης και κοινωνικής ενδυνάμωσης για 50 μαθητές από όλη την Κύπρο
Αφιέρωμα: Τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Κύπρο για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές
5 κυπριακά ξενοδοχεία για διακοπές με παιδιά
Επαρχία Αμμοχώστου: Ένας προορισμός, χιλιάδες αναμνήσεις
Μια διαχρονικά αξιόπιστη επιλογή για στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ιδανική για κάθε επισκέπτη!
Ξέρουμε σε ποια πισίνα θα κάνεις τις βουτιές σου αυτό το καλοκαίρι στη Λευκωσία
Η καλοκαιρινή σου απόδραση δροσιάς στη Λευκωσία
Αίθριος σήμερα ο καιρός – Πότε και πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Voici La Mode: Νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης με CEO τον Μιχάλη Αντωνιάδη
Η κίνηση αυτή αποτυπώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη φιλοσοφία του Ομίλου: μια ισχυρή οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς που εξελίσσεται διαρκώς
Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σιακόλας, ιδρυτής του Ομίλου CTC
Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας, Νίκος Σιακόλας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στην υγεία του
Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου
Έχει παίξει σε σειρές που ήταν σταθμοί στην ελληνική τηλεόραση όπως «Γιούγκερμαν», «Πανθέοι», «Η γειτονιά μας», «Οι φρουροί της Αχαϊας»