20-21 December 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

H Γλυκερία, ο Μπάσης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Σταύρος Κωνσταντίνου τραγουδούν Τόκα

"Μουσικές του νησιού"

Δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2021

Το Ίδρυμα «Μάριος Τόκας» και ο ALPHA Κύπρου παρουσιάζουν στις 20 & 21 Δεκεμβρίου 2021 μουσική παράσταση - αφιέρωμα «Μάριος Τόκας - Μουσικές του νησιού μου», με πάνω από 50 μουσικούς συντελεστές επί σκηνής και μοναδικά εκθέματα ζωγραφικής του αξέχαστου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα.

Οι μουσικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 20:00 και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία στις 20:00.

Ερμηνευτές των έργων του Μάριου Τόκα θα είναι η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Σταύρος Κωνσταντίνου με τη συνοδεία 12μελους ορχήστρας του υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Δημηνάκη.  Συμμετέχουν η Χορωδία Ωδείου Musica Mundana και η Πολιτιστική Χορωδία Γένεσις, υπό τη διεύθυνση της Γιάννας Θαλασσινού.

Στις μουσικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν τραγούδια του Μάριου Τόκα που έχουν άρωμα του αγαπημένου μας νησιού. Μεταξύ αυτών και το συμφωνικό-βυζαντινό έργο του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο σε μουσική Μάριου Τόκα και κείμενα του αγιορείτη μοναχού και υμνογράφου Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη. Το 1995, σε μία επίσκεψη του γνωστού μουσικοσυνθέτη στο Άγιο Όρος, διάβασε τους ύμνους του, γοητεύτηκε και αποφάσισε να τους δουλέψει δένοντας τους βυζαντινούς ήχους με τη μελωδία της ψυχής του. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να ξεχάσει και τη χαρακτηριστική δήλωσή του: «Για το Θεογεννήτωρ Μαρία θέλω να πω πως το θεωρώ την κορυφαία στιγμή της πορείας μου μέσα στο ελληνικό τραγούδι…».

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν γνωστά αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του -αφιερωμένα στην ιδιαίτερή του πατρίδα- που θα εναλλάσσονται με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της οικογένειάς του. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γνωστές και μεγάλες επιτυχίες του Μάριου Τόκα! Τις δύο μοναδικές συναυλίες θα πλαισιώνει μια σπάνια έκθεση, με έργα - αγιογραφίες και ζωγραφιές που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Μάριος Τόκας που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό! Η έκθεση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μάριος Τόκας και ο Δήμος Λεμεσού, θα είναι ανοιχτή από τις 17 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών «Αποθήκες Παπαδάκη» στη Λεμεσό,.

Όλα είναι έτοιμα για αυτά τα μοναδικά ταξίδια στη μουσική και τη ζωγραφική, που είναι αφιερωμένα στον σπουδαίο και αείμνηστο μουσικοσυνθέτη της καρδιάς μας… τον Μάριο Τόκα!

Έχοντας σαν πυξίδα την ανακαίνιση της αίθουσας στο Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» όλα τα καθαρά έσοδα των δύο παραστάσεων θα δοθούν σε ανάλογες δράσεις για την ενίσχυση των μουσικών σχολείων και των μαθητών τους.

Πληροφορίες:
>> Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου  Ι  Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού 
>> Τρίτη  21 Δεκεμβρίου  Ι  Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία 

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20:00
Διάρκεια: 2.15'

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ / ΝΟΣΗΣΗΣ #COVID19 Ή PCR TEST 72 ΩΡΩΝ
Πληροφορίες στο mariostokas.com.cy
Διοργάνωση: ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ 1954-2008 
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ & ΟΠΑΠ Κύπρου 
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ALPHA Κύπρου
 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  BEYOND ENTERTAINMENT

Με την υποστήριξη του Δήμου Στροβόλου

Η Προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 25/11/2021 στο Tickethour.com.cy και στα καταστήματα ACS και στο τηλέφωνο 7777 7040!

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 20€

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close