Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο μεταξύ 15-19 Νοεμβρίου 2021, από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων ASI (Association de la Sommellerie Internationale) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων.
Συμμετέχοντες από 32 ευρωπαϊκές και δύο αφρικανικές χώρες βρέθηκαν στη Λεμεσό, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά, ο φετινός διαγωνισμός άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με τον τίτλο του πρωταθλητή να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες οινοχόοι, οι οποίοι εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια των χωρών απ’ όπου προέρχονται. Στην όλη διοργάνωση βοήθησαν και 30 οινοχόοι, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου, από 11 χώρες της Ευρώπης.
Μετά από μία σειρά δύσκολων δοκιμασιών που απαιτούσε ο τελικός, ο οποίος έγινε στις 19 Νοεμβρίου στο Ριάλτο και τον παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του οίνου ζωντανά από το θέατρο, αλλά και χιλιάδες άλλοι διαδικτυακά, Καλύτερος Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής για το 2021 ανακηρύχθηκε ο Ιταλός Salvatore Castano. Η Nina Jensen από τη Δανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση και ο Suvad Zlatic από την Αυστρία την τρίτη θέση.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Γιώργος Κασσιανός, δήλωσε «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού διεθνώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Με αφορμή τον Διαγωνισμό, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε πέραν των 150 επισκεπτών από 33 διαφορετικές χώρες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού και κυρίως να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες του κυπριακού κρασιού, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα οινοποιία της Κύπρου και στα διάφορα εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τέτοιες διοργανώσεις διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο στο εξωτερικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολύτιμες συνεργασίες και συνέργειες».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του διαγωνισμού, Olivier Poussier, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την όλη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του ASI, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς επίσης και διαφόρων ξένων φορέων. Τη φιλοξενία ανέλαβαν τα ξενοδοχεία Four Seasons και Mediterranean. Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Pralina Experience, το Οινοποιείο Κυπερούντα, οι εταιρίες Πήγασος και Alchemy, τα οινοποιεία Lambouri, Vasilikon Kathikas, Ezousa, Vouni Panayias, Makarounas, Tsangarides, Nelion, Yiaskouris, Zambartas, Gerolemo, Vlassides, KEO Ktima Malia, Tsiakkas, LOEL, Oenou Yi Ktima Vassiliades, καθώς επίσης και η Μπύρα Λέων και Volcán Tequila της εταιρείας Φώτος Φωτιάδης διανομείς Λτδ.

Σχετικά
20+1 επιλογές για μπούκωμα και brunch στο χωριό
21 brunch spots σε χωριά της Κύπρου, που αξίζουν σίγουρα μια στάση για καφέ, καλό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα μακριά από την πόλη
Τα 10 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2026 -Από το Λονδίνο μέχρι τα Ιμαλάια
Σε όλο τον κόσμο, νέα εστιατόρια μετατρέπουν τη γαστρονομία σε λόγο ταξιδιού, συνδυάζοντας τοπικές παραδόσεις με διεθνείς επιρροές και προσωπικές ιστορίες
Οι διάσημοι Λουκουμάδες Αντωνή στις Πλάτρες έδωσαν τη θέση τους σε έναν "Μικρό Κήπο"
Αυτός είναι ο νέος χώρος στις Πλάτρες, που άνοιξε στη θέση του διάσημου Καφέ του Αντώνη
Το wine bar της Λεμεσού που γίνεται hotspot με τα πιο δυνατά pop-up events
Σύντομα ξεκινά μια νέα σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με καταξιωμένους σεφ και εστιατόρια από όλο το νησί, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη της εμπειρίας.
Ένας από τους πιο δυνατούς προορισμούς για σύγχρονο street food
Το street food spot που αποδεικνύει πως το καλό burger δεν θέλει shortcuts
Μια απογευματινή Volta, για κρασί και φαγητό, σε έναν υπέροχο κήπο στο χωριό
Καλό φαγητό, ωραία κρασιά και μουσική κάτω από τα αστέρια, ανάμεσα στα λουλούδια του κήπου
Το πιο ειδυλλιακό στέκι-όνειρο της Κύπρου, επέστρεψε για τη νέα σεζόν
Ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά της Πάφου και από τους δημοφιλείςπροορισμούς του καλοκαιριού, μας υποδέχεται ξανά
Πλούσιος μπουφές την Πρωτομαγιά: 11+1 εστιατόρια σε πόλεις και χωριά για απολαυστικό φαγητό
12 ξεχωριστά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ, αυθεντικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία, σας περιμένουν για την πιο γευστική Πρωτομαγιά.
Προσωρινό «λουκέτο» για αγαπημένη μας φάρμα που σερβίρει εκλεκτό brunch
Αναστέλλει τη λειτουργία της για τουλάχιστον τρεις μήνες
5 οινοποιοί της Πάφου φέρνουν το κρασί τους στη Λευκωσία
Οι ίδιοι οι οινοποιοί ανοίγουν τις φιάλες και σερβίρουν στο τραπέζι σας
Δημοφιλές ασιατικό φέρνει στην Κύπρο ένα καινοτόμο παγκόσμιο food trend που θα σε ξετρελάνει
Το νέο “push-up” concept μετατρέπει το sushi σε μια διαδραστική εμπειρία φαγητού, ακολουθώντας παγκόσμιο food trend
Το Vetrina φέρνει το Exereton στην Κύπρο και ανεβάζει το healthy luxury dining σε άλλο επίπεδο
Vetrina x Exereton: Μία συνεργασία που ενώνει την απόλαυση με την υγιεινή διατροφή