Θέατρο , Μη χάσετε

Ο Βασιλιάς Ληρ κάνει πρεμιέρα

Πρεμιέρα απόψε στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για το αριστούργημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ

Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021

Πρεμιέρα απόψε στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για το αριστούργημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Για πρώτη φορά επί σκηνής ΘΟΚ η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που από βασιλιάς έγινε σκιά του εαυτού του. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) και Κυριακή (18:00).

Ο Βασιλιάς Ληρ εκθέτει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα απλό οικογενειακό σχήμα. Ένας πατέρας αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Προδομένος και τυφλωμένος από την ίδια του τη μεγαλομανία, παραδέρνει ταπεινωμένος, στα όρια της παραφροσύνης, και πασχίζει να λυτρωθεί. Μια τραγωδία για την ερημιά της ανθρώπινης ψυχής, τη φύση της εξουσίας, τις έννοιες της ηθικής και του δικαίου, καθώς και για τον κραταιό ρόλο της αγάπης.

Με όχημα τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις συνδιαλέγεται με τη ζοφερή ιστορία του Ληρ, αναπλάθοντας σκηνικά τον σαιξπηρικό ποιητικό λόγο και προκρίνοντας μια σύγχρονη ατμοσφαιρική διάστασή του. Μαζί του μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών, με τον Βαρνάβα Κυριαζή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Συνηθίζω να συνδιαλέγομαι με κλασικά κείμενα. Είναι για μένα πιο ενδιαφέροντα, πιο προκλητικά. […] Οι μεγάλοι ποιητές του παρελθόντος απευθύνουν μέσα από τα έργα τους ερωτήματα τα οποία προκαλούν τους ανθρώπους του θεάτρου και τους θεατές να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους. Δεν με ενδιαφέρει το καινούργιο, το επίκαιρο, το σύγχρονο, αλλά το αιώνιο, το διαχρονικό. Ερευνώντας συγκρούσεις που συγκλονίζουν την ιστορία της ανθρωπότητας διαχρονικά, μόνο τότε, πιστεύω, μπορείς να είσαι και σύγχρονος και επίκαιρος και ζωντανός».
— ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ
Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης στο περιοδικό Μάσκα (τχ. 6 [υπό έκδ.], Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021)

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας                             
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις            
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν                         
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου                            
Μουσική: Martynas Bialobžeskis
Κίνηση-Χορογραφία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου                     

Παίζουν: Ηλίας Ανδρέου, Μαρίνα Αργυρίδου, Χάρης Αττώνης, Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Αναστασία Ζαντή, Μιχάλης Καζάκας, Φώτης Καράλης, Βασιλική Κυπραίου, Βαρνάβας Κυριαζής,
Γιάννης Μίνως, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Παραστάσεις
Λευκωσία
Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 19 Νοεμβρίου 2021
και κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 18:00


Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΓΣΠ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ από τον Δήμο Λευκωσίας –που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 24 μήνες– δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:
•    Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
•    Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
•    Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας 
 
ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΜΙΛΟΥ C.A.PAPELLINAS
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι μετά από ειδική συμφωνία, ο Όμιλος C.A.Papaellinas έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς και προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Ομίλου, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ.
 
Ο εν λόγω χώρος θα είναι διαθέσιμος για περιορισμένο αριθμό οχημάτων μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεταξύ των ωρών 19.00 και 00.00. 
 
Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί τον Όμιλο C.A.Papaellina για την έμπρακτη στήριξή του.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19
Εφαρμόζοντας στην πράξη τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΘΟΚ ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που θα ακολουθήσει, μέχρι νεοτέρας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

● Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα επιτρέπεται σε όσους/όσες διαθέτουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID- 19, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 –με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης–, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) –μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19–, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR test) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

● Η είσοδος ατόμων από 12 έως 17 ετών σε όλες τις παραστάσεις, θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση και επίδειξη αρνητικού RAPID test 72 ωρών.

● Κάθε Παρασκευή η είσοδος θα επιτρέπεται και σε όσους διαθέτουν αρνητικό PCR ή rapid test 72 ωρών.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close