Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021
Το Antelia Bee Park βρίσκεται δίπλα στο Φράγμα Άχνας και πρόκειται να αποτελέσει ένα φανταστικό αξιοθέατο για την περιοχή της ελ. Αμμοχώστου.
Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και η είσοδος είναι δωρεάν.
Ο ιδιοκτήτης του πάρκου, κ. Αντώνης Ηλία από την κατεχόμενη Άχνα, προέρχεται από πέντε γενιές μελισσοκόμων και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πραγματικό πάθος για τη δουλειά του και την περιοχή και το περιβάλλον. Εξ ου και η λειτουργία του πάρκου στοχεύει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού καθώς και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και της φυσικής ομορφιάς του Φράγματος Άχνας.
Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ καλύπτει έκταση 18,5 περίπου δεκαρίων και εφάπτεται του δρόμου (άσφαλτος) που οδηγεί στο Φράγμα της Άχνας και στην Κοινότητα Αυγόρου. Η προσβασιμότητα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εύκολη, ενώ οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους έναν αρκετά μεγάλο χώρο στάθμευσης.

Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ περιλαμβάνει κυλικείο, στην οροφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο, κυρίως για παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του Φράγματος της Άχνας. Σε διαφορετική οικοδομή στεγάζονται στο υπόγειο της χώροι υγιεινής, αποθηκευτικός χώρος και εργαστηριακός χώρος, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος του Πάρκου, στον οποίο θα υπάρχουν εκθέματα που αφορούν τις διαδικασίες παραγωγής μελιού, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί, καθώς επίσης και τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή νέων βασιλισσών και η τεχνητή γονιμοποίηση βασιλισσών.
Το Πάρκο περιλαμβάνει διάφορα κιόσκια σε εξάγωνο σχηματισμό, που παραπέμπουν στους σχηματισμούς στις κηρήθρες, ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους περιήγησης στο Πάρκο, λίμνη, διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. πηγάδι), εκτεταμένους χώρους πρασίνου, που αποτελούνται από 750 δέντρα (50 διαφορετικά είδη) και από περίπου 5.000 αρωματικούς και άλλους θάμνους. Όλα τα είδη χλωρίδας έχουν άμεση σχέση με τη μέλισσα. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί κήποι με διάφορα κακτοειδή.

Οι υπαίθριοι χώροι εμπλουτίζονται με το υπαίθριο μουσείο εκθεμάτων μελισσοκομίας και με τον παιδότοπο. Στο υπαίθριο μουσείο θα βρίσκονται παραδοσιακά εκθέματα σε λειτουργία (τζιβέρτια) με δυνατότητα οπτικής επαφής με το εσωτερικό του τζιβερτιού με ζωντανή εικόνα και ήχο. Στο χώρο του παιδότοπου έχουν γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις και τοπιοτεχνήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός χώρος για τα παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιμέρους κυπριακά παραδοσιακά κατασκευάσματα θα διακοσμούν τους χώρους του Πάρκου, ενώ όλοι οι χώροι του Πάρκου είναι προσβάσιμοι από ανάπηρους. Παράλληλα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Πάρκου, θα υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα) με τις ονομασίες και άλλα στοιχεία των αντικειμένων, της χλωρίδας και της πανίδας.
Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ είναι μοναδικό στο είδος του, όχι μόνο σε επίπεδο Κύπρου, αλλά ξεχωρίζει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
(99 306140) Άχνα, ελ. επ. Αμμοχώστου.
Ανοικτό: Τρ-Κ 10.00-18.00 (και σαββατοκύριακα έως τις 20.00).


Σχετικά
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026
Την πρώτη ανατολή της Ευρώπης θα την δεις στη χερσόνησο της «Ξησταριάς»
Αυτό θα είναι το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες το φετινό καλοκαίρι
Καλοκαίρι γεμάτο προστασία και ξεγνοιασιά για όλη την οικογένεια με τη σειρά αντηλιακών Cien Sun
Κορυφαία ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια κάτω από τον ήλιο των προϊόντων Cien Sun που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Lidl Κύπρου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 2,19€
Επίσημη τελετή εγκαινίων του Limassol Greens
Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για τον τουρισμό, το lifestyle και το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Αρχίζει η ψηφοφορία - Μάθε τις υποψήφιες
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου 2026
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο: Από το Sweet Magnolias μέχρι το Outlast
Κάθε μήνας στο Netflix φέρνει νέες ιστορίες, δυνατές συγκινήσεις και απρόσμενες ανατροπές, κι ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση
Διαγωνισμός: Ζήσε το απόλυτο adults-only island escape στην Πάφο
Λάβε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μία πολυτελή διαμονή για δύο στο Cali Resort and Spa - Design for Adults by Louis Hotels
Οι τελετές έναρξης του Μουντιάλ στο Σίγμα
Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ καλωσορίζουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός