Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021
Ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο “Θυμήσου, σώμα…” του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου είναι βασισμένος στην ερωτική ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή. Μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.
Στα ερωτικά ποιήματα, τα οποία αποτελούν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από την μνήμη του σώματος δίνοντας στο σώμα μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό και πεπερασμένο, κάτι άψυχο, αλλά έμψυχο υλικό που έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή ακόμα και την επιθυμία του για το άλλο σώμα.
O ερωτικός προσανατολισμός του ποιητή σε συνδυασμό με το χώρο και το χρόνο της ζωής του - τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου των αρχών του 20ου αιώνα - κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το έντονο αίσθημα ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτική αλήθειας του, διαπνέουν τόσο τα ποιήματα όσο και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών “Θυμήσου, σώμα…”. Οι λέξεις που μεσουρανούν είναι: “Σώμα”, “Ηδονή”, “Επιθυμία”, “Ομορφιά”, “Αισθήσεις”. Σε εποχές ανέραστες που αναβιώνει ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, ή επιβάλλονται δια της βίας παντιοτρόπως, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.
Συμμετέχουν: Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο), Νάταλη Νεοφύτου (όμποε), Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο) και ο Γιώργος Καλογήρου (σύνθεση, ερμηνεία, αφήγηση).

Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε το 2008 από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν χορδαίς» της Θεσσαλονίκης, με Δίπλωμα Βυζαντινής και Πτυχίο Παραδοσιακής Μουσικής, Λαούτο, Δημοτικό τραγούδι και Θεωρητικά.
Αποφοίτησε το 2005 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Πτυχίο Θεολογίας και από το Εθνικό Ωδείο της Λευκωσίας το 1999 με σπουδές στο Βιολί και στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δημήτρη Πετρίδη. Μεταξύ των ετών 1989-1996 έκανε σπουδές Βιολιού με τη Γεωργία Ορφανού, ενώ παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη.
Κυκλοφόρησε δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, «Καλά το λεν για το φεγγάρι...» σε ποίηση κυπρίων ποιητών και σε στίχους του ιδίου και του Παναγιώτη Θωμά, και «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή. Έχει παρουσιάσει συνθετικές εργασίες σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη (“Τραγούδια καταστρώματος”), Γιάννη Ρίτσου (“Αποχαιρετισμός”) και Κώστα Μόντη (“Γράμματα στη μητέρα”). Έχει γράψει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές και συνεχίζει τη συνθετική εργασία στον τομέα της τραγουδοποιείας.
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 20.30 Ι Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: € 12 /10, E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45 - Δευτέρα με Παρασκευή 10:00 - 15:00.
Επίσης, τις μέρες των παραστάσεων, δύο ώρες πριν την έναρξη τους.
Παρακαλείται το κοινό όπως προσέρχεται έγκαιρα, έχοντας μαζί το Safe Pass του.
-
Θέατρο Ριάλτο
22 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
Το πρώτο μου τριαντάφυλλο: Θοδωρής Βουτσικάκης & Λίνα Νικολακοπούλου στην Κύπρο
Τρεις συναυλίες με μουσικό περιεχόμενο από τη σύγχρονη δημιουργία τους αλλά και μια ωραία επιλογή από μεγάλα τραγούδια
Συναυλία ινδικής κλασικής μουσικής με τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της
Η συναυλία τους, θα αναδείξει το εκφραστικό βάθος της ράγκα (μελωδία) και την περίπλοκη ρυθμική αρχιτεκτονική του τάλα
Ο σπουδαίος Γιώργος Μαργαρίτης, συναντά στην Κύπρο τον γιο του, Κωνσταντίνο Μαργαρίτη
Μαζί τους στη σκηνή θα είναι οι Μαρία Ανδρέου, Γιώτα Χρίστου και Φοίβος Σταύρου
«Πώς να Σωπάσω»: Γιάννης Κρητικός και Πέτρος Κουλουμής μαζί στη σκηνή
Μια ιδιαίτερη συνάντηση δύο σημαντικών φωνών της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής
Commandaria Orchestra & Friends στο Κυπριακό Οινομουσείο
Σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου, με τη διακεκριμένη Κύπρια πιανίστρια Σταυρούλα Θωμά
Μια ανατρεπτική συναυλία στην Κύπρο, με τον Χρήστο Θηβαίο και 200 κιθάρες!
Με κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του, καθώς και τραγούδια που αγαπά των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζου, Δ. Λάγιου, Θ. Μικρούτσικου κ.ά.
Οι Bon Jovi ανακοίνωσαν περιοδεία μετά από τρία χρόνια απουσίας
Ο Jon Bon Jovi επιστρέφει στις περιοδείες, έπειτα από τρία χρόνια πολύ περιορισμένων εμφανίσεων λόγω επέμβασης στις φωνητικές του χορδές
Eurovision 2026: Το ΡΙΚ απαντά στις φήμες και ξεκινά τη διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής
Η Κύπρος μπαίνει δυναμικά στον 70ό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision — η επίσημη ανακοίνωση έρχεται σύντομα!
Ο καινοτόμος πιανίστας Julian Chan για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ένα σπάνιο πρόγραμμα έντονης λυρικότητας και τεχνικής δεξιοτεχνίας, με έργα των Σοπέν, Μπάρτοκ, Λιστ, Σούμπερτ και Έρλ Γουάιλντ