Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2021
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει το τρίτο φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού».
Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρό του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.
Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου και την παρασκευή παλουζέ. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Κυπριακό Όμιλο Παράδοσης «Πέρκαλλος», πλούσιο φαγητό και ποτό.
Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Πού βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.
Πρόγραμμα φεστιβάλ
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 10.00 π.μ. Στο επίσημο μέρος θα γίνει και σύντομο αφιέρωμα στην εκπαίδευση στον Άγιο Δημήτριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λειτουργία του πρώτου σχολείου στο χωριό. Θα γίνει σχετική ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ενώ μαζί μας θα βρίσκεται και ένας εκ των δασκάλων που θήτευσαν στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1983.
Στις 10.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.
Στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Ανάπτυξης με τίτλο «Στα χνάρια του κόκκινου πηλού».
Που: Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
Πότε: Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα
Διοργανωτής: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναστασίου (99445231), Σπύρος Σωτηρίου (99539023).

-
Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
24 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
Τα πιο μαγικά Χριστούγεννα πάνω στη θάλασσα
Ελάτε να γιορτάσουμε τη λάμψη της μαγείας των Χριστουγέννων στη Μαρίνα Λεμεσού, στις 21 Νοεμβρίου 2026!
Το Mall of Cyprus στήνει χριστουγεννιάτικη αγορά για τις βόλτες του Σαββατοκύριακου
Από τις 21 Νοεμβρίου, το Christmas Market φέρνει δώρα, γιορτινές λιχουδιές και δραστηριότητες για παιδιά στον χώρο στάθμευσης του 1ου ορόφου.
Week Agenda: 11 πολύ καλές προτάσεις για να βγεις αυτή την εβδομάδα
Θέατρο, φλαμένκο, μουσικές βραδιές, λογοτεχνικές συναντήσεις και πίτσα με την παρέα γεμίζουν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.
Οι Κυβίδες ετοιμάζουν και φέτος Χριστουγεννιάτικο χωριό
Ανακοίνωσαν ημερομηνίες και μία μεγάλη συναυλία
Weekend Agenda: 40 μοναδικές προτάσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βόλτες, θέατρο και Halloween
Από τις γιορτές παλουζέ και κρασιού στα χωριά μέχρι τις συναυλίες, τις παραστάσεις και τα Halloween parties, όσα ξεχωρίσαμε για τις 30 Οκτωβρίου–1 Νοεμβρίου.
Χριστουγεννιάτικη Αγορά με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στη Σωτήρα
Στόχος των διοργανωτών να προωθήσουν το πνεύμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
30 Χρόνια Pokémon: Το POW! The Shop διοργανώνει δύο μοναδικά events.
Τα Pokémon γιορτάζουν 30 χρόνια με δύο μεγάλες εκδηλώσεις για συλλέκτες στην Κύπρο.
Το πιο παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό ανακοίνωσε το πρόγραμμά του
Ο Καλοπαναγιώτης φοράει τα γιορτινά του και υποδέχεται τα Χριστούγεννα
Μία υπέροχη Λεωφόρος Χριστουγέννων, θα στηθεί και φέτος στο χωριό
Η «Λεωφόρος Χριστουγέννων» στην Ορμήδεια ετοιμάζεται και πάλι για να ανοίξει τις πύλες της για τους μικρούς και μεγάλους της φίλους
Let’s Do It! Cyprus 2026: Η μεγάλη γιορτή του εθελοντισμού ολοκληρώνεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας!
Την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, το Together Cyprus προσκαλεί όλους τους πολίτες στην Τελετή Λήξης της Παγκύπριας Εκστρατείας Καθαρισμού
Το The One MOM Show... πάει Λεμεσό
Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Λευκωσία, η Κρίσταλ δίνει ραντεβού με το κοινό της Λεμεσού
«Αναγνώστες από Κούνια»: Ραντεβού με τα βιβλία για τους μικρότερους αναγνώστες
Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου για βρέφη από 4 μηνών έως 2,5 ετών και τους συνοδούς τους.