News , Guide

5 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Τρόοδος, το απόλυτο must του φθινοπώρου

Τα φθινοπωρινά σαββατοκύριακα στο Τρόοδος σού εγγυώνται απόλυτες στιγμές χαλάρωσης.

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2021

Ψηλόλιγνα πεύκα και μαγεμένοι καταρράκτες, μονοπάτια όλο εκπλήξεις και κουκλίστικα χωριουδάκια με λιθόκτιστα δρομάκια είναι μόνο μερικά από όλα όσα μπορείς να συναντήσεις στο διάβα σου, ακολουθώντας τις πιο όμορφες ορεινές διαδρομές του νησιού μας! Εκείνες που θα σε οδηγήσουν στο Τρόοδος!

Πάρε μπουφανάκι γιατί θα έχει λίγη ψυχρούλα, φόρα άνετα παπούτσια για περπάτημα και ξεκινάμε... Προτού φύγουμε όμως, είπαμε να σου απαριθμήσουμε όλα εκείνα που κάνουν τη μεγαλύτερη ορεσειρά της Κύπρου τον πιο ελκυστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου, για κάθε ηλικία και κάθε απαίτηση! 

1. Μust για κάθε εποχή
H περιοχή εξάλλου, αποτελεί μια δροσερή απόδραση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην καταπράσινη καρδιά του νησιού και ένα χιονισμένο χειμερινό προορισμό με τέσσερις πίστες για σκι. Ένα μέρος με πολλά παραδοσιακά χωριά στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον κυπριακό πολιτισμό και ταυτόχρονα ένα μέρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να επιδοθείς σε πολλές δραστηριότητες: να εξερευνήσεις τη φύση, να επισκεφθείς τα βυζαντινά μοναστήρια και τις εκκλησίες, και να απολαύσεις μαγευτικές στιγμές, ή ακόμα και μία ονειρεμένη διαμονή σε ένα από τα πολλά ορεινά θέρετρα. 

2. Ανεπανάληπτες εμπειρίες και συγκινήσεις! 
Το Τρόοδος διαθέτει ένα από τα ωραιότερα soundtrack για τις βόλτες σου... τα ρυάκια που κυλούν ανενόχλητα και το κελάηδισμα των πουλιών. Παρόλα αυτά η ηρεμία και η γαλήνη που προσφέρει η μεγαλύτερη οροσειρά της Κύπρου, δεν συνεπάγονται φυσικά και με περιορισμένη δραστηριότητα καθώς η περιοχή είναι ένας επίγειος παράδεισος όπου δίνει πολλές επιλογές στον επισκέπτη και του προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες και συγκινήσεις.

Το γεγονός ότι η ορεινή περιοχή του Τροόδους δεν συμμετείχε μέχρι τώρα στο μοντέλο προσέλκυσης μαζικού τουρισμού την καθιστά μια από τις λίγες περιοχές εντός Κύπρου που δεν παρουσιάζει σημάδια τουριστικού κορεσμού και διατηρεί μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

3. Κάνε ένα ταξίδι στη φύση, στην ιστορία και τον πολιτισμό
Αν αγαπάς την εξερεύνηση, τότε σημείωσε ότι το Τρόοδος είναι η ιδανική αφετηρία για να ανακαλύψεις την εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή που διαθέτει πολλά κρυμμένα μυστικά! Η περιοχή, εξάλλου, αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό ο οποίος διακρίνεται από πλούσια χλωρίδα, πανίδα και ενδιαφέροντα γεωλογικά πετρώματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για εκατοντάδες καταξιωμένους γεωλόγους κάθε χρόνο. Στην περιοχή του Τροόδους βρίσκεται το μεγαλύτερο δασικό πάρκο του νησιού το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

4. Ιδανική βάση για να κάνεις ένα ωραιότατο road trip 
Όμορφα γραφικά χωριά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ειδικά με λαογραφικά, βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία που αξίζει να επισκεφθείς έστω μία φορά! Τα χωριά του Τρόοδους σίγουρα δεν είναι για ένα σαββατοκύριακο μόνο, όμως επιλέγοντας ως ορμητήριο της περιοχή, μπορείς να δεις, να ανακαλύψεις και να θαυμάσεις αρκετά σημεία μέχρι να ξανάρθεις.  

Τα διάσπαρτα γραφικά χωριά  διατηρούν μέχρι σήμερα τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, τα έθιμα και τις παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων τους.

Ωστόσο, σίγουρα αξίζει να αναφερθεί ότι οι 10 εκκλησίες της περιοχής περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 17ο αιώνα βρίσκονται στην οροσειρά του Τροόδους. Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, η Εκκλησία της Παναγίας στον Μουτουλλά και η  εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Πεδουλά, το Μοναστήρι της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά, η Εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτη στην Πλατανιστάσα, η Μονή Τιμίου Σταυρού και η Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πελένδρι, η Εκκλησία του Αγίου Μάμα στον Λουβαρά και η Εκκλησία της Μεταμόρφωσεως στο Παλαιχώρι. Σημείωσε ακόμα την Εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, την Εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας στο Νικητάρι, την Εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου, τον Αρχάγγελο, την Παναγία και τις Εκκλησίες του Αγίου Σωζόμενου στη Γαλάτα και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά.

5. Προϊόντα από τον τόπο σου
Οι κάτοικοι μέσω της παραγωγής και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων συμβάλλουν στη διατήρηση των αυθεντικών γεύσεων της κυπριακής κουζίνας και γαστρονομίας. Εκτός  από τα γνωστα αγροτικά προϊόντα (κρασί και παράγωγα του σταφυλιού, κρασάτα αλλαντικά, γλυκά του κουταλιού, ψωμί κ.λπ.), η περιοχή παράγει ποικιλία παραδοσιακών ειδών βιοτεχνίας και χειροτεχνίας (πιπίλα, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική κ.λπ.).

Το Τρόοδος είναι το ιδανικότερο μέρος για περιπέτεια, ανακάλυψη και αναψυχή, γι' αυτό πάμε να το ανακαλύψουμε! 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close