Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021
Η Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το έργο «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», μια σύνθεση με κείμενα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.
Τιμώντας δύο βαθιά Έλληνες και βαθιά παγκόσμιους πνευματικούς δημιουργούς, τον Ραψωδό των Ελλήνων Μίκη Θεοδωράκη και τον γενάρχη του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου Ιάκωβο Καμπανέλλη, οι οποίοι μετουσίωσαν τα προσωπικά τους τρομερά βιώματα σε έργα τέχνης, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη χτίζει μια σπονδυλωτή παράσταση, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον πόλεμο και τις συνέπειες του στη ζωή του Ελληνισμού της νεότερης Ελλάδας.
To «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», με άξονα τα συγκλονιστικά κείμενα των Καμπανέλλη και Θεοδωράκη και τις διαχρονικές μελωδίες του μεγάλου μουσουργού, διατρέχει την ιστορία της Ελλάδας και τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα: τη Μικρασιατική καταστροφή, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Εμφύλιο και το Απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Μια περίοδος σκοτεινή. Πενήντα πέτρινα χρόνια φτώχειας, πείνας, μίσους, διχασμού, διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, προσδοκιών και ονείρων που ακυρώθηκαν.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
To «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», βασίζεται στα εμβληματικά έργα « Η Γυναίκα και ο Λάθος», «Μαουτχάουζεν» «Η Αυλή των Θαυμάτων» και «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού».
Κεντρικός άξονας της σύνθεσης το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Γυναίκα και ο Λάθος». Ένα αριστουργηματικό κείμενο με σκληρές αλήθειες, ένα κοινωνιολογικό δοκίμιο. Γνήσιο πολιτικό θέατρο. Ένας ποιητικός διάλογος ανάμεσα στη μάνα ενός αντιστασιακού την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα και σε έναν αρχιφύλακα: Είναι ο Λάθος Άνθρωπος.
Στο «Μαουτχάουζεν», μια συγκλονιστική μαρτυρία του Καμπανέλλη για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, η δυστυχία αναμειγνύεται με την τρέλα, το γκροτέσκο με το παράλογο, ο έρωτας με το θάνατο. Ένα διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας, που εκφράζει μια εμπειρία στα όρια του ανείπωτου, μεταμορφωμένη σε εξαίρετο άσμα αντίστασης και ζωής.
Στην «Αυλή των Θαυμάτων», προεξέχουσα τραγική μορφή ο σπαρακτικός Κυρ-Ιορδάνης, θύμα της Μικρασιατικής καταστροφής, ο οποίος βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια και τον ερμηνεύει με το απόσταγμα της σοφίας που απέκτησε στην Οδύσσειά του. Όταν όμως η αυλή γκρεμίζεται στο όνομα της προόδου και της ανοικοδόμησης, αυτός και όλοι οι ήρωες της αυλής θα ξαναβρεθούν στους δρόμους, κουβαλώντας τους μπόγους τους και μαζί την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, χωρίς όμως να ξέρουν πότε και που αυτό το αύριο θα ξημερώσει.
Το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», το μοναδικό θεατρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει Λαϊκή Όπερα και Σύγχρονη Τραγωδία, είναι εμπνευσμένο από την πιο τραγική περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μια ραψωδία για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο αλλά ταυτόχρονα μια ωδή για την εθνική συμφιλίωση.
Σήμερα που η ανθρωπότητα βιώνει μια από τις χειρότερες περιπέτειες στην ιστορία της, που πόλεμοι μαίνονται παντού και αφανίζουν πατρίδες και λαούς, που ο θάνατος, η πείνα, ο ξεριζωμός, οι γενοκτονίες, ο διχασμός και ο ρατσισμός οδηγούν τον άνθρωπο στη φυσική και ηθική του εξαθλίωση, η Τέχνη οφείλει να δηλώσει δυναμικά την παρουσία της. Το «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», αισιοδοξεί μέσα από την ψυχαγωγία που προσφέρουν οι τέχνες, χωρίς κραυγαλέα και ηρωικά συνθήματα, να θυμίσει στο θεατή «οικεία κακά» αλλά και να του ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας. Όπως αναφέρει και η σκηνοθέτις του έργου στο σημείωμά της: «Η μεγάλη τέχνη του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη μας ψυχαγωγεί. Τους Έλληνες, τους Κύπριους, τον κόσμο όλο απ’ άκρη σ’ άκρη. Και μας στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, που θα το οικοδομήσουμε με αλληλεγγύη και ενότητα, για να ζήσουμε σε ένα νέο κόσμο, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πανανθρώπινης συναδέλφωσης.»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφή: Μίκης Θεοδωράκης - Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένων: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία: Σάββας Σάββα
Κινησιολογία: Εύα Παπαγεωργοπούλου
Video Art: Σάββας Μυλωνάς
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:
Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Στέλιος Καυκαρίδης, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Κύνθια Παυλίδου, Χριστιάνα Λάρκου, Κώστας Καντζηλιέρης, Γεωργία Νικολάου, Σταύρος Χατζατριάν και ο μουσικός Σάββας Σάββα.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Παρασκευή 15 Oκτωβρίου 2021 στις 8.30μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
● ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 7.00μ.μ. (μέχρι τις 7 Νοεμβρίου)
Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου.
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Εισιτήρια: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy
Στις παραστάσεις θα τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. Οι θεατές παρακαλούνται να προσέλθουν έγκαιρα στο θέατρο και να έχουν έτοιμα τα σχετικά πιστοποιητικά προς αποφυγή συνωστισμού. Η είσοδος δεν θα επιτραπεί σε όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα.
-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
15 Οκτωβρίου - 17 Οκτωβρίου 2021
05 Νοεμβρίου - 07 Νοεμβρίου 2021
29 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου 2021
22 Οκτωβρίου - 24 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
Η διαχρονική τραγωδία του Σαίξπηρ, «Οθέλλος» στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Η φετινή παραγωγή πραγματοποιείται προς ενίσχυση του Cyprus Alzheimer's Association και του Margarita Liasidou Foundation
Η Εκάβη του Ευριπίδη ταξιδεύει από την Λετονία στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Ένα καλοκαίρι γεμάτο θέατρο: 30 δωρεάν παραστάσεις σε γειτονιές της Λεμεσού
Από τις 22 Ιουνίου η Λεμεσός γεμίζει θέατρο
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στην Κύπρο την αριστοφανική κωμωδία, Λυσιστράτη
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη από την Ισπανία
Ένα έργο που, διατηρώντας την ποιητική του πυκνότητα, συνομιλεί με τον σύγχρονο κόσμο, όπου η βία του πολέμου επαναλαμβάνεται
Το Σατιρικό Θέατρο περιοδεύει σε όλη την Κύπρο με την παράσταση "Εκτός Ελέγχου"
Μια κλασική και άκρως διασκεδαστική κωμωδία που σατιρίζει την εξουσία, την υποκρισία και τις ανθρώπινες αδυναμίες
Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026: 11 μέρες, 7 παραγωγές, μία τοποθεσία
Το Σατιρικό Θέατρο ανοίγει τις σκηνές του σε φρέσκες καλλιτεχνικές προτάσεις και πρωτότυπα έργα.
Η εκρηκτική κωμωδία «Εκτός Ελέγχου» ταξιδεύει σε Πάφο, Δερύνεια, Λάρνακα και στο Αμφιθέατρο Λακατάμειας
Δες πού και πότε μπορείς να την απολαύσεις
AIGAIA Youth Theatre 2026: Δύο παραγωγές από παιδιά και έφηβους
Το Θέατρο Aigaia παρουσιάζει δύο παραγωγές από τις ομάδες του, δίνοντας χώρο σε παιδιά και εφήβους να εκφραστούν μέσα από το θέατρο, καθεμία με τη δική της γλώσσα και καλλιτεχνική προσέγγιση
Μπουρδελόματα ξανά στο Flea Theatre
H Θεατρική Ομάδα Garage επαναφέρει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Μπουρδελόματα», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
Ο ΘΟΚ αναζητά άντρες και γυναίκες ηθοποιούς για τη νέα του παραγωγή
Ακροάσεις για την παραγωγή της Νέας Σκηνής «Φροστ/Νίξον» του Πήτερ Μόργκαν σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου
Θα στηθεί και φέτος ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ στη Γιαλιά
Το υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου και παραστατικών τεχνών, ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, επιστρέφει στη Γιαλιά για ένα ξεχωριστό διήμερο