Δημοσιεύτηκε στις 01 Σεπτεμβρίου 2021
Το Θέατρο Ριάλτο επανέρχεται τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, προβολές, animation, συναντήσεις λογοτεχνίας και μουσικής καθώς και παραστάσεις από το Φεστιβάλ Κύπρια και το πρόγραμμα FlashArt2, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών.
Πρώτη παράσταση της νέας σεζόν η κινηματογραφημένη εκδοχή του εκρηκτικού έργου του Δημήτρη Δημητριάδη “Πεθαίνω σαν Χώρα”, μια παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt2 του Θεάτρου Ριάλτο, και λειτουργεί ως σχόλιο για τον ρόλο του θεάματος σε μια περίοδο διαρκούς κρίσης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Κινηματογράφηση: Σουζάνα Φιαλάς, Παύλος Βρυωνίδης
Visuals: Κωνσταντίνα Peter, Χρίστος Γεωργίου
Κίνηση: Eλεάνα Αλεξάνδρου
Μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ
Περφόρμερ: Μαρίνα Αργυρίδου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Χειμώνας, Μαριάννα Μιχαήλ
Voice over: Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους
Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό πολιτικό εγχείρημα με πρωταγωνιστές το κείμενο του Δημητριάδη μέσα σε μια καθαρά αισθητική και σύγχρονη παραστατικότητα ενός θεάματος ψυχαγωγίας. Μία ακουστική και αυστηρά σωματική παρτιτούρα με απόλυτο έλεγχο. Μέσα από την ισχυροποίηση των ηθοποιών και με τη βοήθεια της συνεχούς αφήγηση δύο ηχογραφημένων φωνών, ακούγεται το κείμενο ως μια ρυθμισμένη μηχανή με μελωδίες, αλλολοσυμπληρώσεις, παύσεις, αυξομειώσεις. Τα σώματα επίσης παρόντα και εξίσου ενεργά μέσα από θέσεις, χειρονομίες και χορογραφίες έρχονται μέσα από τον κόσμο της μόδας, του video clip, του show, του queer. Όλα είναι μια μόδα. Όλα είναι εφήμερα. Όλα μπορούν να αλλάξουν αύριο προς μια καινούργια είδηση, πληροφορία ή τάση.
Η σκηνοθετική προσέγγιση της Έλενας Αγαθοκλεους ξεκινά από μια βεβαιότητα, ότι το θέαμα παρουσιάζεται σε όλα τα μέσα σάμπως και είναι η κοινωνία η ίδια (Γκυ Ντεμπόρ). Το θέαμα δεν είναι σύνολο εικόνων, αλλά κοινωνική σχέση ανάμεσα σε πρόσωπα, διαμεσολαβούμενη από τις εικόνες. Οτιδήποτε ο άνθρωπος ζούσε άμεσα, έχει απομακρυνθεί και έχει γίνει αναπαράσταση. Τελικά, υπάρχει άραγε χώρος για το ανθρώπινο;

Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30
Διάρκεια: 45’
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45
Εισιτήρια: €8
E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App
Οδηγίες προς θεατές:
Το Θέατρο Ριάλτο λειτουργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το κοινό καλείται να εξασφαλίζει εκ των προτέρων τα εισιτήριά του, είτε ηλεκτρονικά (rialto.com.cy, Rialto App) είτε από το ταμείο του Θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00).
-
Θέατρο Ριάλτο
08 Σεπτεμβρίου 2021
Σχετικά
Η Οικογένεια Άνταμς – The Musical έρχεται σε Λεμεσό και Λευκωσία για να μας χαρίσει μια μοναδική θεατρική εμπειρία!
Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων
Η Κοκκινοσκουφίτσα του ΘΟΚ τον Νοέμβριο ταξιδεύει σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
«Τάκκουνοι εν δράσει»: Η Λυσιστράτη μιλά κυπριακά στη Λεμεσό
Η κωμωδία των Θεατρικών Παραγωγών Φοίνικας έρχεται στο Θέατρο Συνεργείο στις 31 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικολέττας Μήτσιου.
«Ημερολόγιο Φρανκενστάιν»: Πέντε γυναίκες μέσα στο ίδιο μυαλό, για 3 μόνο παραστάσεις
Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.
All of It: Μια ολόκληρη ζωή μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους
Ο απαιτητικός μονόλογος του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, γίνεται μια παράσταση που ταράζει με την απλότητα της ιστορίας της και τη δύναμη της πρωταγωνίστριάς της Αντωνίας Χαραλάμπους
Η «Οικογένεια Άνταμς» έρχεται στην Κύπρο με τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Σολωμού
Το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου ανεβαίνει σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2027, με πολυμελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς» επιστρέφουν για τα 10χρονα του Θεάτρου ΑντίΛογος
Το κυπριακό λαϊκό παραμύθι ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, για έξι κυριακάτικα ραντεβού με μικρούς και μεγάλους.