Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2021
Για τους λάτρεις των καλών τεχνών που εκτιμούν την υψηλή τέχνη και θαυμάζουν την τεχνοτροπία και το αποτέλεσμα της τέχνης της γλυπτικής αλλά και για όσους επιθυμούν να συνδυάζουν μια καλή εκδρομή με την αποκόμιση νέων εμπειριών και γνώσεων, τα πάρκα αυτά είναι ακριβώς αυτό που αποζητούν…


ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ (MUSAN)
Ένα υποβρύχιο δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα. Αυτό είναι το νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), έργο του Jason deCaires Taylor, όπου κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCairesTaylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση, που θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν. Το Υποβρύχιο Μουσείο τοποθετείται σε μια απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.
EXTRA TIP: Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στον χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere UnderwaterSculpture Park στη Γρενάδα, το οποίο μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτη, marine conservationist, υποβρύχιου φωτογράφου και εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή. Όπως έγραψε ο κριτικός τέχνης δρ David De Russo, τα έργα του Taylor είναι μια ζωντανή, εξελικτική έκθεση, που αλλάζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα ζωή. Είναι έργα που προσφέρουν ελπίδα και ταυτόχρονα αφύπνιση για το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή και χαρά για την Κύπρο που θα φιλοξενήσει από φέτος τον Ιούλιο στα νερά της ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης, με τόσο ουσιαστικά και καίρια μηνύματα.
INFO: (23816305 / www.musan.org.cy) Παραλία Περνέρα, Αγία Νάπα.


ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ
Αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Βρίσκεται στην περιοχή Στροντζιυλοβούναρο, πλησίον του Παλαιοντολογικού Σπηλαίου Ιπποπόταμων, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20.000 τ.μ. με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα. Αποτελείται από 252 γλυπτά, τα οποία έχουν δημιουργήσει 145 καλλιτέχνες από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, κάποια εκ των οποίων είναι πραγματικά εντυπωσιακά!
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα περιηγηθείς στον χώρο για να θαυμάσεις τα εκθέματα αλλά και γενικά τον καταπράσινο χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με πάνω από 1.500 δέντρα και φυτά της Κύπρου, ενώ κατά μήκος του πάρκου έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να θαυμάσεις τη θέα. Το πάρκο καταλήγει σε μια μεταλλική γέφυρα-καράβι, το «Αργώ», φτιαγμένη στα πρότυπα του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική Εκστρατεία, η οποία σε μεταφέρει στην άλλη πλευρά, όπου θα δεις το Πάρκο Κάκτων και Παχύφυτων, το οποίο φιλοξενεί διάφορα είδη κάκτων, καθώς και αποξηραμένες φυτικές ποικιλίες του νησιού.
INFO: (23816300) Λεωφ. Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο. Είσοδος ελεύθερη.


ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΕΤΡΑΙΟΝ (ΜΑΖΩΤΟΣ)
Εδώ ο απόλυτος πρωταγωνιστής –το δηλώνει άλλωστε και η ονομασία του πάρκου– είναι τα πέτρινα γλυπτά, εμπνευσμένα από την αρχαία μας κληρονομιά, την κυπριακή παράδοση και ιστορία και από θέματα της καθημερινότητας. Πρόκειται για τις ευφάνταστες δημιουργίες του γλύπτη Σάββα Κούλενδρου, αποτέλεσμα κοπιαστικής και αξιέπαινης προσπάθειας άνω των 14.000 ωρών.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα περιηγηθείς στον πανέμορφο κήπο με τα διάφορα είδη κάκτων και ανθοφόρων φυτών και θα θαυμάσεις τα περίφημα γλυπτά, με επιφανέστερο όλων τον περίφημο «Πετραίο», ένα γλυπτό 8,5 μέτρων που παρουσιάζει τον άνθρωπο που γεννήθηκε από την πέτρα. Επιπλέον, θα δεις το Λιασίδειο Αμφιθέατρο και το Αρχονταρίκι, όπου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, καθώς και ένα μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι.
INFO: (99648116) Μαζωτός. Το πάρκο θα επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο και θα λειτουργεί αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, με ή χωρίς ξενάγηση.
Σχετικά
Ένα εξωτικό White Party δίπλα στο κύμα στην παραλία ενός εμβληματικού ξενοδοχείου
Το White Party μεταμορφώνει την παραλία του Elysium σε ένα εντυπωσιακό καλοκαιρινό σκηνικό με εξωτική ατμόσφαιρα, μουσική και dress code στα λευκά.
Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και παραδοσιακή φιλοξενία σε ένα μικρό χωριουδάκι της Κύπρου
Η εκδήλωση υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσική, χορό, καλό φαγητό και διασκέδαση
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει την Πάφο
Δες το πρόγραμμα των παραστάσεων αυτής της εβδομάδας
Weekend Agenda: 20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Από φεστιβάλ, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι οικογενειακές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου γεμίζει την Κύπρο με επιλογές για κάθε ηλικία και γούστο
Όταν οι θρύλοι της Κύπρου ζωντανεύουν στην Πάφο
Μια ξεχωριστή μουσικοαφηγηματική παράσταση στην Πάφο ζωντανεύει δράκους, ιππότες, βασιλοπούλες και θρύλους της μεσαιωνικής Κύπρου, προσφέροντας μια μαγευτική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.
Η Λευκωσία γεμίζει μουσική, θέατρο και τέχνη: Δωρεάν εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι στις γειτονιές της πόλης
«Νύχτες Καλοκαιριού 2026»: Η Λευκωσία γεμίζει μουσική, τέχνη και ζωή σε κάθε γειτονιά!
Το Μουντιάλ της γειτονιάς έρχεται στη Λεμεσό
Ένα old school τουρνουά ποδοσφαίρου για όσους μεγάλωσαν αγαπώντας το παιχνίδι
Βουνί 2026: Το πολιτιστικό καλοκαίρι που δεν πρέπει να χάσεις
Με μουσική, παρέες, γεύσεις και εκδηλώσεις που κρατούν ζωντανή την παράδοση και τη φιλοξενία του χωριού
Για ένα βράδυ αφήνουμε το scrolling και πιάνουμε τον χορό στο χωριό σε ένα μεγάλο summer party
Η Πιτσιλιά διοργανώνει το απόλυτο Retro Party με μουσική, κέφι και δωρεάν είσοδο
Καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες τέχνη και μουσική στον Δήμο Αμαθούντας – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Θέατρο, μουσική και πολιτιστικές βραδιές γεμίζουν τον Ιούνιο με μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους
Η Λεμεσός ετοιμάζεται και φέτος για τη βραδιά λογοτεχνικής ανάγνωσης "Η λογοτεχνία στην πόλη"
Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Ιωάννου και Αντώνης Πολυκάρπου.
"Το σπίτι που γεννήθηκα ας το πατούν οι ξένοι": Μία παράσταση παραδοσιακών χορών στην Αξιοθέα
Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι τα σπίτια που έμειναν πίσω