Πάμε Ταξίδι , Guide

4 "ψαγμένοι" προορισμοί για ταξίδι στην Ευρώπη

Ανακάλυψε τα μυστικά των Γκέλβε, Νησί Μεν, Τάλλαμορ και Λέστερ

Δημοσιεύτηκε στις 13 Αυγούστου 2021

Ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Ακολουθήστε το CheckIn στο διαδικτυακό του ταξίδι ανά την Ευρώπη και διαβάστε για εικοσιοχτώ κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε στις φετινές σας διακοπές! Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστούν έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Ένωσης.

•    Γκέβλε – Σουηδία 
Το Gävle είναι μία πόλη της Σουηδίας στα νοτιοαναταλικά της χώρας χτισμένη πάνω στη θάλασσα. Με πληθυσμό κοντά στις 102.000 κατοίκους είναι μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας και πρωτεύουσα της επαρχίας Gävleborg. Η πόλη χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα και για μεγάλο χρονικό διάστημα το Γκέβλε δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα χωριό με χαμηλά ξύλινα σπίτια. Στη συνέχεια, και μέχρι τον 18ο αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε, γνωρίζοντας ταυτόχρονα δημογραφική ανάπτυξη. Τελικά, μόνο στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, γνώρισε περαιτέρω ανάπτυξη κι εφόσον ενώθηκε και με άλλους κοντινούς δήμους. 

Λόγω γεωγραφίας, πάντα η θάλασσα έπαιζε έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και τη ζωή του Γκέβλε. Το πλοίο Gerda είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν. Έκανε το παρθενικό του ταξίδι το καλοκαίρι του 1869, ξεκινώντας από το Gävle και καταλήγοντας στο Grimbsy στην Αγγλία. Έκτοτε και για περίπου έξι δεκαετίες, το Gerda μετέφερε εμπορεύματα στα λιμάνια της Βαλτικής και της Βόρειας θάλασσας. Από το 1936, και μετά από μία περίοδο που λειτούργησε ως μουσείο, το αρχικό πλοίο αποσύρθηκε και δεκαετίες αργότερα, χάρη στην αγάπη ανθρώπων της πόλης, άρχισε να κατασκευάζεται ένα αντίγραφο του πλοίου το οποίο ολοκληρώθηκε το 2000. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακριβές αντίγραφο, καθώς το νέο πλοίο είναι επιβατηγό, το Gerda, χάρη στα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής συνεχίζει να κάνει μικρά ταξίδια στη Βαλτική έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 25 άτομα για διανυκτέρευση και μέχρι και 100 επισκέπτες για να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δείπνο.

Στην πόλη Gävle σε περιμένει η αναβίωση της ναυτικής ιστορίας της πόλης στο κατάστρωμα ενός από τα ιστορικά πλοία της Βαλτικής και της Βόρειας θάλασσας. 

•    Νησί Μεν – Δανία 
Το Μεν είναι ένα από τα νησία της Δανίας και βρίσκεται να νοτιοανατολικά της χώρας. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μεν είναι ένα από τα πιο μαγικά νησιά της Δανίας με τους λευκούς γκρεμούς που καταλήγουν στη θάλασσα, Møns Klint, να αποτελούν και το βασικό αξιοθέατο της περιοχής. Το Μεν είναι επίσης ένα καταπράσινο νησί με όμορφες αμμώδεις παραλίες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες. Εκκλησίες με ιδιαίτερες μεσαιωνικές τοιχογραφίες, το καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών και το ήρεμο νησιωτικό σκηνικό αποτελούν ακόμα κάποια από τα στοιχεία που φέρνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες στο νησί. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στα αξιοθέατα της νήσου Μεν προστέθηκε και το GeoCenter Møns Klint το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ. Το κέντρο βρίσκεται κοντά στο Møns Klint κι αποτελεί μουσείο φυσικής ιστορίας που παρουσιάζει τη γεωλογία της Δανίας και την ιστορία της σε τρία κύρια τμήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου βρίσκεται κάτω από το έδαφός τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται όσο και για τον λόγο ότι αφηγείται την υπόγεια ιστορία της Δανίας. Ολόκληρη η έκθεση είναι διαδραστική, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους. Ταυτόχρονα, ένα εστιατόριο με μία βεράντα με θέα στους λευκούς γκρεμούς ολοκληρώνει μία απίστευτη εμπειρία. 

Το νησί Μεν μαζί με το GeoCenter Møns Klint πρόκειται να σου μείνουν αξέχαστα. 

•    Τάλλαμορ – Ιρλανδία 
Το Τάλλαμορ είναι μία πόλη στο κέντρο της Ιρλανδίας με πληθυσμό κοντά στους 15.000 κατοίκους. Ήταν παραδοσιακά ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερη ανάπτυξη να λαμβάνει η εξαγωγή τοπικών προϊόντων από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ένα από τα βασικά προϊόντα της πόλης είναι ένα τοπικής παραγωγής ουίσκι, το Tullamore Dew, το οποίο άρχισε την ιστορική του πορεία ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά από μία περίοδο, μεταπολεμικά, όπου η εταιρεία παραγωγής έκλεισε, το συγκεκριμένο ουίσκι συνεχίζει και σήμερα να παράγεται στην πόλη. 

Η πόλη επίσης διαθέτει ένα πλήθος από σημεία ενδιαφέροντος, με το κυρίαρχο να είναι το γοτθικού ρυθμού Charleville Castle.

Οι πεζογέφυρες είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της πόλης παρέχοντας επίσης τη δυνατότητα σε κατοίκους κι επισκέπτες να μετακινούνται μεταξύ των δύο πλευρών του ποταμού που διασχίζει την πόλη. Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ταμείο της Πολιτικής Συνοχής) και χάρη στο έργο “Tullamore Canal Corridor”, έγινε η αντικατάσταση πεζογέφυρας του 1934 με καινούρια μεταξύ Convent Road και Convent View. Μάλιστα, το έργο εντάσσεται σ ’ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής όπου υπάρχει και αποθήκη της παλιάς εταιρείας παραγωγής του τοπικού ουίσκι, ένα τετραώροφο κτίριο του 1897. Έτσι, μαζί με την πεζογέφυρα, αποκαταστάθηκε ένα ακόμα βασικό στοιχείο κληρονομιάς της περιοχής, ο γερανός Bury Quay Crane, ένας γερανός περιστροφής από χυτοσίδηρο που χρονολογείται γύρω στο 1830 και βρίσκεται έξω από το Tullamore D.E.W. Old Bonded Warehouse. Ταυτόχρονα, η νέα πεζογέφυρα αναμένεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση ενός από τους εμπορικούς δρόμους της περιοχής.

Στο Tullamore μία καινούρια πεζογέφυρα θα σε βοηθήσει να περιηγηθείς με ασφάλεια σε μία από τις γειτονιές της πόλης με βιομηχανική ιστορία. 

•    Λέστερ – Μεγάλη Βρετανία    
Το Λέστερ είναι πόλη της Αγγλίας χτισμένη πάνω στον ποταμό Σορ και με πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων αποτελεί μία πόλη που αναπτύσσεται συνέχεια. Με ζωή πάνω από δύο χιλιετίες, το Λέστερ είναι μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αγγλίας, γεγονός που είναι ορατό και στην ίδια την πόλη καθώς διαθέτει πάρα πολλά αξιοθέατα τα οποία μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Το Αβαείο, ο καθεδρικός, το Belvoir Castle, το δημαρχείο είναι μόνο μερικά απ’όσα μπορεί κανείς να θαυμάσει στην πόλη. Το Λεστερ διαθέτει ωστόσο και την σύγχρονη όψη του με κτίρια αρχιτεκτονικού ρυθμού των καιρών μας. 

Το Curve Art Theatre είναι ένα από τα κτίρια αυτά του οποίου η υλοποίηση μέσω της συγχρηματοδότησης από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής εντάχθηκε στο πλαίσιο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό κόμβο. Το υπερσύγχρονο κτίριο διαθέτει δύο κυρίως αίθουσες κι ένα υπέροχο φουαγιέ ενιαίας διαρρύθμισης. Το Curve Art Theatre έχει γίνει ορόσημο για την περιοχή, συμβολίζοντας την αναγέννηση της πόλης και αντικατοπτρίζοντας τη θέση της ως κέντρο πολιτισμού, προσελκύοντας επενδύσεις, φέροντας επισκέπτες και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. 

Στο Λέστερ σε περιμένει ένα σύγχρονος χώρος πολιτιστικής έκφρασης που συγχρηματοδοτήθηκε από την Πολιτική Συνοχής, την περίοδο που η χώρα ήταν ακόμα μέλος της ΕΕ. 


 

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close