News , Guide

Αυτές είναι οι χαλαρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα και ισχύουν από την Πέμπτη

Όλα όσα ανακοίνωσε οΚυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2020

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα,στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία,ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τις συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, αποφάσισε και επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις.

Οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις τηρούν πάντοτε υπό την επιφύλαξη της τήρησης των προφυλακτικών μέτρων, των μέτρων υγείας και της τήρησης των πρωτοκόλλων που εκδίδονται από το Υπουργείο υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, καθόσον αφορά την Παιδεία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι:

  • Ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια από 21/05/2020.
  • Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Από 21/05/2020:

  • Πλήρης κατάργηση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. – 6 π.μ.
  • Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.
  • Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.
  • Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Από 23 Μαΐου 2020:

  • Επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς, όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
  • Άνοιγμα παραλιών, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.
  • Επαναλειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων, με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Από 1η Ιουνίου 2020:

  • Επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων,  λιμανιών (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα προνοεί αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία πρόστιμα θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

Είναι η θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης προς όλους τους συμπολίτες μας να τηρούνται σχολαστικά τα προστατευτικά μέτρα, τα μέτρα υγιεινής, καθώς και τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων και να προχωρήσουμε συνεχίζοντας απρόσκοπτα με την εφαρμογή των χαλαρώσεων όπως έχουν σχεδιαστεί.

Η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας θα πρέπει να συνεχιστεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να προφυλάξουμε όσα στη χώρα μας πετύχαμε όλοι μαζί με θυσίες και κόπους».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close