Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2020
Παλιά, η Λευκωσία ήταν μια όμορφη πόλη με άφθονο νερό, πηγάδια, περιβόλια και κήπους. Ένα τέτοιο ξεχασμένο κήπο θα μετατραπεί σε Κήπο του Μέλλοντος, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η πρωτοβουλία, κόντρα στις δυσκολίες της πανδημίας, έρχεται να διεκδικήσει 50.000 ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα έτσι ώστε να υλοποιηθεί άμεσα στον τόπο μας.
Μία πρωτοποριακή και ελπιδοφόρα δράση στην καρδιά της πρωτεύουσας, με την θερμή στήριξη του Δήμου Λευκωσίας, του Οργανισμού Νεολαίας, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Ενεργειακού Γραφείο Κύπρου ετοιμάζεται να ‘ανθίσει’. Η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Ο νικητής θα λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα οικονομική στήριξη για την υλοποίηση του έργου η οποία θα διατεθεί για τον καθαρισμό, σχεδιασμό, κατασκευή, φύτευση και λειτουργία του κήπου στην καρδία της παλιάς Λευκωσίας. . Σήμερα, 13 Μαΐου, είναι η τελευταία μέρα της ψηφοφορίας (23:59 ώρα Κύπρου).
Ας στηρίξουμε λοιπόν με την ψήφο μας το έργο, έτσι ώστε ο Κήπος να μην είναι απλά μια ιδέα για το μέλλον αλλά να γίνει η άμεση πραγματικότητα.
Υποστηρίξτε την δράση εδώ: https://forms.gle/KGw2y2BFStKMruH19

ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ
Gardens of the Future
#Ψηφίστε για δράσεις που καθορίζουν ένα λαμπρότερο μέλλον
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο τις κατάλληλες συνθήκες για καινούργιες πρωτοποριακές δράσεις. Από τις πιο προοδευτικές και ελπιδοφόρες λύσεις είναι εκείνες που συνδυάζουν τη φύση, την κοινότητα την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία.
Ενεργοποιώντας το κύτταρο της γειτονιάς σε άμεση επαφή με ενεργούς δημότες της περιοχής της παλιάς Λευκωσίας, και μαζί με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας, έχει ξεκινήσει μία όμορφη πρωτοβουλία! Η δημιουργία του πρώτου “Gardens of the Future” στον τόπο μας. Σκοπός του πιλοτικού έργου είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου και πρότυπου κήπου, όπου ο κάθε ένας θα μπορεί να επισκεφτεί για να μάθει να δημιουργεί το δικό του κήπο με έξυπνες λύσεις.
Συνιδρυτές της συλλογικής προσπάθειας αυτής είναι οι Νατάσα Χρίστου, Αργυρώ Τουμάζου, Χριστόφορος Τοφαρίδης, Στίβεν Σταύρου και Μπουράκ Μπερκ Ντολουάι, Παύλος Κορωνής, Ανδρέας Αγγελή και η Παναγιώτα Πολυκάρπου μαζί με την εθελοντική συμμετοχή ενεργών πολιτών και επιχειρήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών και της παροχής εκπαίδευσης.
Η σχεδιαστική προσέγγιση του χώρου ακολουθεί την zero-waste προσέγγιση – μηδενικής σπατάλης – και περιλαμβάνει κατασκευές πρωτοποριακές που αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατασκευαστικά υλικά τα οποία ακολουθούν την φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης. Ο Kήπος αυτός θα λειτουργήσει ως πρότυπο καλλιέργειας για οργανικά κηπευτικά προϊόντα όπως βότανα, φρούτα και λαχανικά, αλλά και πρότυπο δημιουργικότητας για την κατασκευή κρεμαστών κήπων και κάθετης καλλιέργειας, καθώς και καινοτομίας στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών συστημάτων διαχείρισης νερού και ήλιου.
Μέσα στην πανδημία, ο Κήπος του Μέλλοντος γεννιέται με στόχο να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, ένα θέμα πολύ επίκαιρο και πολύ δύσκολο για την αστική ανάπτυξη της πόλης έτσι ώστε να δημιουργηθεί κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης και συλλογικά να προωθηθεί μια νέα αστική ταυτότητα με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό χαρακτήρα. Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση του έργου μέσω της εμπειρίας σας ή και των πόρων του οργανισμού σας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας εδώ: https://forms.gle/9bvyFZqYch4Tii5cA
Συνδεθείτε μαζί μας
Facebook: https://www.facebook.com/enterthegardens
Instagram: https://www.instagram.com/enterthegardens/
Website: www.gardensofthefuture.com
Email: enterthegardens@gmail.com
Οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό:
Σχετικά
Κόφκουμεν την μούττην της παραδοσιακά, στο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ θα στηθεί στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου της κοινότητας Φοινιού, που θα μεταμορφωθεί σε ένα υπαίθριο πικνίκ για όλους, Φοινιώτες και μη
Ο Στρόβολος την Κυριακή θα γεμίσει δρομείς
Με 5 μοναδικές διαδρομές για δρομείς όλων των επιπέδων, το 2ο Cyprus Road Races Grand Prix αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για άθληση και διασκέδαση
ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ: Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο!
Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρουμε αυτή την ημέρα γιορτής και γλεντιού
Ίσως το πιο τρελό καρναβάλι της Κύπρου θα γίνει και φέτος στο χωριό
Αποκριές στην καρδιά των βουνών
Παφίτικο Καρναβάλι 2026: Όλα όσα θα γίνουν φέτος
Από την Τσικνοπέμπτη, στην είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου μέχρι την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση
Η Πάφος γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με δωρεάν σουβλάκια, μπέργκερ και πίτσα
Το Χάνι του Ιμπραήμ μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό, πολύχρωμο Μαγεμένο Δάσος, γεμάτο μουσική, ενέργεια και καρναβαλικό παλμό
Τσικνοπέμπτη στο χωριό, με δωρεάν ζιβανία και εδέσματα
Μια ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση για την Τσικνοπέμπτη, στην Πλατεία
Το καφενείο της Λευκωσίας που μεταφέρει (Κυριακή) την Τσικνοπέμπτη
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Τσικνοπέμπτη στα 7 Κλειδιά μεταφέρεται την Κυριακή.
CYBERNESS Carnival Market: όταν το καρναβάλι συναντά τη φωτιά και την άνοιξη
Δύο μέρες γιορτής, μουσικής και συλλογικής ζεστασιάς στο Kolla, με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτή αγκαλιά για όλους (και τα κατοικίδια)
Τι ετοιμάζουν οι δήμοι της Κύπρου για την Τσικνοπέμπτη;
Αυτοί οι δήμοι ετοιμάζουν δωρεάν εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και παραδοσιακά έθιμα.