Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα ξωκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα

Σε ένα χωριό της επαρχίας Λάρνακας

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2021

Εκατοντάδες είναι τα ξωκκλήσια στο νησί που είναι αφιερωμένα στην Αγιά Μαρίνα. Με αφορμή την γιορτή της, το Σάββατο 17 Ιουλίου εμείς βρήκαμε ένα πανέμορφο εκκλησάκι στην Μοσφιλωτή της επαρχίας Λάρνακας και σου προτείνουμε να το επισκεφτείς.

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η παλαιά εκκλησία του, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Σύμφωνα, όμως, με την μαρτυρία Άγγλου περιηγητή, αρχικά ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή.

Δυστυχώς, η ακριβής ημερομηνία οικοδόμησης του ναού είναι άγνωστη, εξαιτίας της ανεπάρκειας σχετικών πληροφοριών. Αρκετοί, όμως, μελετητές ανάγουν με επιφύλαξη την ανέγερση του ναού περί τα μέσα του 17ου αιώνα, στηριζόμενοι στις φορητές εικόνες του τέμπλου. Ο ναός αναπαλαιώθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, το 1990.

Ο ναός είναι λιθόκτιστος, κατασκευασμένος από πέτρες της περιοχής. Οι λίθοι έχουν τύχει ελάχιστης επεξεργασίας, γ’ αυτό και οι τοίχοι έχουν πλάτος ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά. Πριν την ανακαίνιση, ο ναός είχε διαστάσεις, πέντε μέτρα μήκος και τρεισήμισι μέτρα πλάτος. Όταν το 1990 έλαβε χώρα η ανακαίνιση, ο ναός επιμηκύνθηκε στα δυτικά, γ’ αυτό και η σημερινή εκκλησία έχει μήκος περί τα δέκα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, στη νότια πλευρά του ναού, μ’ άλλα λόγια στο σημείο που τοποθετείται η εικόνα της πολιούχου Αγίας εντοπίστηκαν υπολείμματα τοιχογραφιών. Σαφέστερα, οι μελετητές παρατήρησαν πώς σε μερικές πέτρες υπάρχουν χρώματα από μπογιές και τρίχες από πινέλα.

Οι εικόνες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, έχουν αγιογραφηθεί από τον ιεροδιάκονο Φιλάρετο περί τα 1680 ή λίγο αργότερα. Ευτυχώς, όλες οι εικόνες έχουν τύχει συντήρησης το 1990, γ’ αυτό άλλωστε σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close